Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)
Advertisements

Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Strategická průmyslová zóna Holešov Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Karel Machotka ředitel sekce podnikání Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Světové hospodářství.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Ruská federace x WTO a OECD
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Podpora exportu - role komerčních bank
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Společná obchodní politika EU
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Arménie Prezentace zahraniční obchod a.
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Teritoriální setkání Švédsko (ICC, )
Arménie Petr Mikyska Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Arménské republice.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
Příjmy a výdaje SR.
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Vnější investiční plán EU
ČESKÁ REPUBLIKA A ETIOPIE:
Východní Afrika.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
9. Obchodní politika rozvojových zemí
Společné a koordinované politiky EU
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Kuba – Česká republika perspektivy obchodních vztahů
MAĎARSKO RAKOUSKO POLSKO
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
S čím a jak obchodovat v Srbsku
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Bulharsko Prezentace zahraniční obchod a možnosti

Obsah prezentace Smluvní základna Zahraniční obchod Trend ve vývoji zahraničního obchodu Největší dovozní položky Největší vývozní položky Investice Obchodní případy Aktuální ekonomická situace země

Smluvní základna Dokumenty vycházející ze členství v EU Bilaterální Podpora a ochrana investic Zamezení dvojího zdanění Dohoda o spolupráci MPO smíšená pracovní skupina

Zahraniční obchod – trend

Zahraniční obchod – položky dovozu Kód zbožíNázev zbožíCZK(tis.) 8211Sedadla, případně přestavitelná na lůžka, vč. dílů Léčiva, j.n Elektrické přístroje pro napětí menší než 1000 V Ostatní díly a příslušenství motorových vozidel Díly vhodné pro skupiny 772.4, a Elektrické kondenzátory Izolované dráty, kabely a ost. elektrické vodiče Skleněné zboží pro domácnost, kanceláře, k výzdobě Svetry, pulovry, vesty apod., pletené, háčkované Trička tvaru T,trička a ost.nátělníky, pletené apod

Zahraniční obchod – položky vývozu Kód zbožíNázev zbožíCZK(tis.) 7812Motorová vozidla k dopravě osob Vlna a ost. živočišná vlákna, mykaná nebo česaná Telef.přístr.(vč.mobilních);ost.přístr.k vysílání,přijímání hlasu,dat Civilní zbraně Řepkový, kolzový, hořčičný olej, jejich frakce Díly vhodné pro skupiny 772.4, a Předměty z plastů, j.n Léčiva, j.n Články (baterie) a elektrické akumulátory, vč. dilů Izolované dráty, kabely a ost. elektrické vodiče

Investice – ČNB a příklady České firmy měly na konci roku v BG investice za více než 12 mld. Kč. ČEZ a Energo-Pro vlastní 2/3 distribuční sítě a řadu produkčních kapacit v Bulgarsku Korado je prvním investorem z ČR v BG. V roce 1998 koupilo akcie původního výrobního podniku. Aktivity se zaměřují zejména na balkánské země a Ukrajinu. V roce 2013 zisk téměř 8mil. Kč. Na konci 2014 investice do nové výrobní linky za 81 mil. Kč. ŽPSV Uhesrký Ostroh (betonové díly pro dopravní infrastrukturu), Jelínek (lihoviny), AŽD Praha (zařízení pro železnice), …

Obchod – příklady a příležitosti Na konci roku 2015 překročil objem obchodní výměny s Bulharskem částku 28,5 mld. Kč (poměr vývozu k dovozu 5:2) NOEN dodávka obřího kolového rypadla pro povrchovou těžbu lignitu za 200 mil. Kč Příležitosti dle mapy oborových příležitostí uvádí např. vodohospodářství a odpadní průmysl (fondy EU) vozy a infrastruktura – železnice a tram (fondy EU) Další příležitosti zemědělství (fondy EU) outsourcing v oblastech informačních technologií a levné manuální práce

Aktuální ekonomický vývoj v Bulharsku Růst hospodářství tempem 2,2% v roce 2015 Nezaměstnanost dosahuje 9,4% a inflace -1,1% Vládní dluh BG je jedním z nejnižších v EU, tj. 28% HDP a očekává se jeho nárůst na 30%. Rozpočtový deficit 2,5% V zemi se projevuje ekonomická nestabilita Evropská komise zemi vytýká závislost soudní moci na politické Jednoznačně je třeba zlepšit podnikatelské prostředí

Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Děkuji za pozornost Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha