TVOŘÍME-LI, JSME AKTIVNÍ BĚHEM TVOŘENÍ NÁS OVLIVŇUJE POZITIVNÍ STRES RADOST PO DOKONČENÍ, PŘEKÁŽKOU JE NEDOSTATEK ČASU PŘÍLIŠNÁ ZÁVISLOST NA VÝSLEDKU BRZDÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Dokáže člověk vytvořit něco tak dokonalého jako je příroda ? …snad možná hudbu..
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Prof. Marie Königová Havlíčkův Brod června 2008.
Psychohygiena seniora
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Zásady dobré komunikace
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Konference PNEU & BUSINESS 2014 Ezop, rybáři a (naše) budoucnost …. Golf & Spa Resort Kunětická hora
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Principy, zásady a chyby
Psychologie štíhlé postavy
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
1 K čemu ještě 8. návyk S.R. Covey „Od efektivnosti k velikosti, vyjímečnosti“ Obsah: 1.Proč 8. návyk 2.Rámcové objasnění 8. návyku 3.Úloha leadership.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Zpracovala: Simona Hyková
Specifický typ osobnosti
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typ klienta.
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
MOTIVACE Zora Syslová.
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Asertivita.
Východiska pro rozvoj kreativity
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Temperament, charakter, motivace
Náročné životní situace
Rodičovství biologické a pěstounské
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

TVOŘÍME-LI, JSME AKTIVNÍ BĚHEM TVOŘENÍ NÁS OVLIVŇUJE POZITIVNÍ STRES RADOST PO DOKONČENÍ, PŘEKÁŽKOU JE NEDOSTATEK ČASU PŘÍLIŠNÁ ZÁVISLOST NA VÝSLEDKU BRZDÍ NAŠI TVOŘIVOST Tvořivostí proti stresu

Výtvarná kreativita Umělecké dílo působí na naše smysly,barvy, tvary, konstrukce se obrací na naše smysly – zrak,čich, chuť, hmat Barvy – mají velký význam v našem emocionálním životě Symbolika barev: Červená-láska, radost, život Černá – smutek, smrt Fialová vznešenost, vášeň Bílá – čistota, mládí, optimismus Modrá – radost, uvolněnost Zelená – klid, pohoda

Při tvořivosti si představujeme,co bychom měli udělat, co by mělo existovat Podpora kreativity: - jevit zájem o aktivity tvůrce Stanovit cíl, prostor pro vlastní tempo práce, ale jemné přitažení uzdy Pochvala, reakce ostatních

Harmonický rozvoj osobnosti Přispívá k rozumové výchově, rozšiřuje rozlišovací schopnosti, pozorovací talent, podporuje citový rozvoj, radost z úspěšné činnosti, upevnění sebejistoty, snahu po překonání překážek, a to i u dětí nebo lidí,kteří nejsou výtvarně nadáni, jde o přiblížení se k výtvarnému umění.

Tvoření nám působí radost, aktivní přístup k životu Důvěra v sebe, ve druhé Kontakt s přírodou – vnímavost Akceptace-přijetí sebe sama Pracovní schopnost a soustředění – maximální zaujetí Důvěra v lidi,vztahy o ostatními,schopnost radovat se z každého dne

Faktory,které mohou výrazně zlepšit kreativní přístup k životu Nebojte se podstoupit riziko-pokud to situace dovoluje,snažte se úspěšně riskovat.Základem úspěchu je dostatečná znalost problému a jeho správné zhodnocení Změna názoru není nepevností charakteru.Máte právo změnit svůj názor, umět přijmout a pochopit nové pohledy –toto se nazývá pasivní kreativita.Přijmout nápad někoho druhého a dál ho prosazovat. Připusťte si možnost chyby, omylu. S eventualitou nesprávného řešení budete počítat od začátku, neúspěch vás tolik nepřekvapí.

na Přijímejte i negativní zkušenosti.důkladná analýza neúspěchu pomůže vyhnout se mnoha dalším. Snažte se o svobodu ve svém myšlení,cítění, chování. Věřte si,že dokážete přijmout i radikální změnu ve svém životě.nové zkušenosti pomohou upevnit víru v sebe a ve své schopnosti. Asertivní chování. Musíte si být jisti sami sebou,zdravě se prosazujte,ale neomezujte svobodu druhých,nepoučujte. Naučte se optimistickému myšlení.hledejte kladné stránky života.netrapte se malichernostmi. Poznejte sama sebe a rozvíjejte své kladné vlastnosti.mějte se rádi takoví,jací jste.

Kreativitou proti strachu Strach z věcí,které jsou mimo náš dosah-zaměřte pozornost na něco jiného,jděte do divadla Strach ze zranění, neštěstí, havárie, povodně—snažte se pomoci ostatních, ulehčí se i vám. Strach z lidí – ostatní lidé jsou také lidské bytosti, stejně dobré jako vy – ve většině případů. Nespokojenost se svým osobním vzezřením – zlepšit ho, jít k holiči,lépe se obléknout. Strach, co si pomyslí nebo řeknou lidé – ujistěte se,že chcete dělat dobrou věc.vše lze zkritizovat. Strach z investování – analyzujte všechny faktory,pak se rozhodněte.spoléhejte na svůj úsudek.

Získejte důvěru v sebe a v ostatní lidi, ve svět i v budoucnost.tato schopnost je velice důležitá pro kreativní přístup k životu. Věřte své intuici.získání správné intuice je vedlejším produktem tréninku kreativních schopností. Najděte čas na přemýšlení.takto strávený čas není ztracený,je důležitou součástí kreativity. Nacházejte uspokojení i v drobném úspěchu. Rozvíjejte své schopnosti. Naučte se schopnosti rozhodnout se. Vlastním rozhodnutím řešení nekončí, ale začíná. Naučte se ve správnou chvíli soustředit. Snažte se dělat analogie i mezi zdánlivě vzdálenými činnostmi a obory.obohatí se vaše schopnosti řešení.

Fantazii se meze nekladou.rozvíjejte asociativní myšlení, s přáteli si zorganizujte brainstorming,některé nápady budou užitečné. Rozlišujte důležitost problémů a otázek.zbytečně se netrapte okrajovými otázkami.

Jak myslet a snít kreativně Když něčemu věříme, naše mysl nalezne cestu,aby se to splnilo: Vypusťte slova: nelze, je to nemožné Velcí lidé naslouchají, malí lidé mluví Nenechte uniknout nápady, zapište si je Čas od času si náměty přečtěte,eventuálně je nabalujte. Sledujte všechno,co se může i vzdáleně týkat vašich nápadů. Kultivujte a zúrodňujte myšlenky, nechte je vyzrát. Osobní růst nemá žádné omezení,kapacita je stav mysli. Ptejte