Prof. Ing. R. Haňka University of Cambridge. Where and What is Cambridge? Cambridge je malé město 75km severně od Londýna © Prof R. Hanka 2011 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

Inovace ve vzdělávání– vzdělávání pro inovace Rudolf Haňka.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Efektivní transfer znalostí
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
patentový a známkový zástupce
‘The Chancellor, Masters and Scholars of the University of Cambridge’ čili Cambridžská universita.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
TECHNOLOGICKÉ PARKY V KASTILII A LEÓNU Původ a úspěch Myriam García Mazorra Vedoucí oddělení vnějších vztahů.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Investiční proces ČZU Margareta Křížová, MBA
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Inkubační funkce Inovacentra ČVUT Michaela Karlíčková.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Publikace versus patenty, úskalí licencování
Malé a střední podnikání
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Přenos poznatků a technologií na UK
Název společnosti Obchodní plán.
Velvyslanectví Bulharské republiky
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Prof. Ing. R. Haňka University of Cambridge

Where and What is Cambridge? Cambridge je malé město 75km severně od Londýna © Prof R. Hanka

Cambridge University Byla založena před 800 lety a má dnes silnou výzkumnou tradici © Prof R. Hanka A mnoho a mnoho jiných DMN

Cambridge Phenomenon V šedesátých letech byla Cambridge malé město se známou univerzitou. Dnes se Cambridge stala největším střediskem firem založených na vyspělých technologiích ve Velké Británii. Tyto změny se staly za 50 let a to je bez jakékoliv přímé finanční podpory či zásahu vlády! © Prof R. Hanka 20114

Jak k tomu došlo? Jak se z toho můžeme poučit? © Prof R. Hanka 20115

1965 – Nový nápad! Na počátku byl nápad propojit vědeckou bázi Cambridžské univerzity s průmyslem ve Velké Británii. (Tomu se dnes říká Transfer technologií). © Prof R. Hanka 20116

V roce 1963 bylo v Cambridge pouze 20 spin- off a start-up firem. Science Park byl založen v roce © Prof R. Hanka 20117

8

1980 Univerzita změnila svůj postoj. Uvědomili jsme si, že: – Nedostatek spolupráce s aplikovanou sférou nám způsobuje finanční ztráty – Komerční potenciál se nedá posuzovat interně. – Nemá smysl soutěžit s komerčním venture kapitálem – Lépe soustředit se na podporu licencí a spin-offs Wolfson Industrial Centre Cambridge Quantum Fund QTP Fund. © Prof R. Hanka Velmi difuzní a liberální přístup k TT

© Prof R. Hanka

The Cambridge Phenomenon V Cambridžské oblasti je dnes kolem 250 firem spočívajících na duševním vlastnictví z Cambridge University (z těchto firem 120 založeno v posledních pěti letech) V roce 1985,se této řetězové reakci začalo říkat The Cambridge Phenomenon Roční obrat těchto firem je přes £800 millionů a zaměstnávají 9,000 lidí. © Prof R. Hanka

Co s dobrým nápadem – TT. © Prof R. Hanka Prodat licenci vhodné firměZaložit novou, spin-off, firmu Výhody: Méně práce pro TT oddělení Okamžitý finanční přínos Nevýhody: Omezený lokální dopad. Výhody: Dopad na místní ekonomiku a trh pracovních sil Nevýhody: Více práce pro TT oddělení Nejistý finanční přínos. Navázat úzkou spolupráci s relevantní velkou firmou.

35 zaměstnanců + 10 externistůOperační náklady £ 2.5 milionu © Prof R. Hanka

Cambridge Enterprise Ltd. (CE) Je to samostatná právní organizace plně vlastněná univerzitou: – Corporate Liaison Office Pomáhá komerčním organizacím najít vhodného experta z univerzity pro konzultace a další spolupráci. – Technology Transfer Office Smlouvy o zachování mlčenlivosti Ochrana duševního vlastnictví Licence Podpora zakládání Spin-off firem Malý inkubátor pro ‘ FFF ’ fázi, Business Mentors. CE Seed Funds ( © Prof R. Hanka £10K Market & IP assessment£10K, £60K Concept funding£10K, £60K, £250K Seed funding) Cambridge Venture Capital Fund. Strukturovaný přístup k TT

Důležité součásti TT. Fakultní ‘Enterprise Champions’ (základní komunikační kanál mezi CE a katedrami/ústavy). Týdenní Business poradna. Pracovní (Mentoring) snídaně. Univerzitní krátkodobý inkubátor (max. 1 rok, plná admin. podpora, malé laboratoře/kanceláře, třžní nájemné). Komerční inkubátory (St. John’s Innovation Centre, etc.). © Prof R. Hanka

Spolupráce vědy a průmyslu Mus í pracovat oběma směry Skutečné výhody pro obě strany – Investory – Akademiky a jejich mateřské instituce. © Prof R. Hanka

Motivace akademiků v Cambridge © Prof R. Hanka Příjem z licence Akademik % Ústav % Univerzita % Prvních £100K Dalších £100K Přes £200K Licenční příjmy v 2009/10 £8.4M £6.76 M Zaplaceno akademikům a jejich ústavům

Cambridge základní fakta a rozdělení TT příjmů Nové vynálezy147 Patentové přihlášky124 Nové licence97 Současné licence459 Nové firmy11 Podíly ve firmách72 Prodej podílů (miliony £)1,7 Příjmy z licencí (miliony £) 8,5 © Prof R. Hanka £ 8,5 M po odečtení nákladů £ 6,76 M £ 1,46 M Výdaje Poznámka: Rozpočet univerzity je téměř £ 900 milionů ročně. v roce 2009/2010

Rozhodně nejde o to na TT finančně přímo vydělat. (Stejně se to nedá účetně vyčíslit.) Také nejde pouze o to jak zvýšit přesun komerčních nápadů z univerzit do aplikační sféry. Jde o to jak zvýšit zájem firem o výzkum a výuku založené na univerzitách! © Prof R. Hanka

© Prof R. Hanka Zpětné vazby Grantové agentury špičkoví lidé

© Prof R. Hanka Zpětné vazby výsledky, pověst Grantové agentury špičkoví lidé Průmysl

© Prof R. Hanka Uzavřený kruh výsledky, pověst Grantové agentury špičkoví lidé Průmysl

Nové ústavy CU financované průmyslem, jednotlivci, charitami © Prof R. Hanka nových ústavů za minulých 10 let

Rozhodně nejde o to na TT finančně přímo vydělat. (Stejně se to nedá účetně vyčíslit.) Hodnota nových budov se účetně vyčíslit dá. Ale jakou hodnotu má jméno, které univerzitě přinesly? © Prof R. Hanka

Finance pro Judge Institute. © Prof R. Hanka Sir Paul and Lady Judge The Monument Trust Peter and Paula Beckwith The Sinyi Foundation Dr and Mrs Dennis Gillings The Margaret Thatcher Foundation KPMG/Peat Marwick Diageo/Guinness £8 M£5 M £5 M Professor of Management Studies £1.5 M Professor of Chinese Management £2 M Professor of Health Management £2 M Professor of Enterprise Studies Professor of Management Studies Výstavba budovy £ 30 milionů

Nestačí změnit systém Důležité je změnit myšlení lidí Nejde to najednou. © Prof R. Hanka

Podívejme se na zakládání spin-off firem © Prof R. Hanka

Téměř nezbytná podmínka Spojená s dohodou o převodu práv a spoluvlastnictví firmy © Prof R. Hanka

Očekáváme, že sami budou něco riskovat © Prof R. Hanka

Konzultace, rady, doporučení a podobné služby jsou k dispozici kdykoliv © Prof R. Hanka

Pre-seed finance od CE Ohodnocení trhu a IP Ověření konceptu £10k - £60K © Prof R. Hanka

Seed finance od CE Možná (max £ 250K) © Prof R. Hanka

Nějaký VC fond apod. nebo velmi zřídka investice z Cambridge Venture Capitalového Fondu © Prof R. Hanka

Pravděpodobnost dosažení daného mezníku od založení firmy: 80-90% cca 50% 10-20% 5-10% © Prof R. Hanka

Striktně in-houseOstatní investoři © Prof R. Hanka Jak a s kým to sdílet

© Prof R. Hanka Kdy založit spin-off firmu ?

© Prof R. Hanka Kdy založit spin-off firmu ? Co nejdříve Je to mnohem efektivnější a jednoduší administrativně i účetně

Základ úspěchu v TT. Dobře organizované, nezávislé oddělení TT s adekvátní podporou vysoké školy. Fakultní ‘Enterprise Champions’ (základní komunikační kanál mezi CE a katedrami/ústavy). Týdenní/měsíční Business poradna Pracovní (Mentoring) snídaně. Univerzitní krátkodobý inkubátor (max. 1 rok, plná admin. podpora, malé laboratoře/kanceláře, obchodní nájemné). Komerční inkubátory (těch je v Česku až nadbytek). Napojení na regionální zdroj podpory (seed a VC fondy apod.). © Prof R. Hanka

Důležité součásti TT Dobře organizované, nezávislé oddělení TT s plnou podporou vysoké školy Síť fakultních ‘Enterprise Championů’ (základní komunikační kanál mezi CE a katedrami/ústavy). Týdenní/měsíční Business poradna Pracovní (Mentoring) snídaně. (Vlastní krátkodobý inkubátor ) Komerční inkubátory (těch je v Česku až nadbytek). Napojení na regionální zdroj podpory (seed a VC fondy apod.). © Prof R. Hanka Nesmí rozhodovat: Přátelé Sny Charita Hormony.

Důležité součásti TT Dobře organizované, nezávislé oddělení TT s plnou podporou vysoké školy. Síť fakultních ‘Enterprise Championů’ (základní komunikační kanál mezi oddělením TT a katedrami/ústavy). Týdenní/měsíční: Business poradna Pracovní/diskuzní snídaně. (Vlastní krátkodobý inkubátor ) Komerční inkubátory (těch je v Česku až nadbytek). Napojení na regionální zdroj podpory (seed a VC fondy apod.). © Prof R. Hanka

Důležité rozhodnutí © Prof R. Hanka Prodat licenci vhodné firměZaložit novou, spin-off, firmu Výhody: Méně práce pro TT oddělení Okamžitý finanční přínos Nevýhody: Omezený lokální dopad Výhody: Dopad na místní ekonomiku a trh pracovních sil Nevýhody: Více práce pro TT oddělení Nejistý finanční přínos Navázat úzkou spolupráci s relevantní velkou firmou

‘Trychtýř’ podpory © Prof R. Hanka

Důležité rozhodnutí © Prof R. Hanka Prodat licenci vhodné firměZaložit novou, spin-off, firmu Výhody: Méně práce pro TT oddělení Okamžitý finanční přínos Nevýhody: Omezený lokální dopad. Výhody: Dopad na místní ekonomiku a trh pracovních sil Nevýhody: Více práce pro TT oddělení Nejistý finanční přínos. Navázat úzkou spolupráci s relevantní velkou firmou. Nehonit statistiky – důraz na výsledky

© Prof R. Hanka Nehonit statistiky – důraz na výsledky Děkuji za pozornost