Vybrané druhy z čeledí mandloňovitých a růžovitých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

VÝZNAM MIKROELEMENTŮ UŽITEČNÉ A CIZORODÉ PRVKY Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Skořápkoviny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
Suroviny pro cukráře I. ročník
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Sady a ovocné zahrady.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Poměr v základním tvaru.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Poměr v základním tvaru.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Letní pozdrav.
Růžovité 2 - čeleď pojmenovaná po královně květin - růži 1.
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Vybrané druhy z čeledí mandloňovitých a růžovitých

Hloh (Crataegus)  Je početný rod keřů a stromů z čeledi růžovité.  Květy jsou pětičetné, bílé, růžové nebo červené, plody jsou červené malvice (hložinky).  Sbírají se květy a listy, méňe často pak plody.  Hlavními obsahovými látkami hlohových drog jsou flavonoidy a triterpenické kyseliny. Dále jsou obsaženy aminopuriny regulující krevní oběh, třísloviny, saponiny, v plodech také karoteny, sacharidy a vitamíny C aB.

využití  Hlohové drogy se používají hlavně v léčivech ke snížení krevního tlaku a majících uklidňující účinek na nervovou soustavu. V lidovém léčitelství se hloh používá proti skleróze, vysokému krevnímu tlaku, nespavosti, předrážděnosti, bušení srdce, arytmiích, srdeční neuróze, klimakterických potížích, migrénách apod. Příznivě působí zejména při dlouhodobém užívání ve stáří svým tonizujícím účinkem při srdeční slabosti.  V minulosti byly z dřeva vyráběny topory seker. V dnešní době jej můžete potkat jakožto rostlinu okrasnou.

Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) ● Až 10 m vysoký strom. ● Bílé květy, červené plody, zelené listy.

Hloh obecný (cratageus laevigata)

Hloh pětisemenný (crataegus pentagyna)

Hloh černý (Crataegus nigra)

Hloh středomořský (Crataegus azarolus)

Mandloňovité (Amygdalaceae) ● Opadavé nebo vzácně vždyzelené keře nebo stromy. Listy střídavé, řapíkaté, jednoduché, celistvé, s palisty nejčastěji opadavými. Květy jednotlivé, v párech, hroznech, svazečcích nebo zdánlivých okolících na jednoletých větévkách. Květy oboupohlavné, pravidelné. Kališních a korunních lístků zpravidla 5; tyčinek i více ve dvou kruzích, volné; semeník svrchní, nejčastěji jeden, jednopouzdrý s 2 vajíčky a s jedinou čnělkou zakončenou víceméně kulovitou bliznou. Plod dužnatá nebo zasychavá peckovice s tvrdým, dřevnatým endokarpem. Semena bez endospermu. Rozšíření po celém světě, především však na severní polokouli. ● Neobsahují ellagotaniny (hydrolyzovatelné třísloviny), ale kyanogenní glykosidy a polyfenoly. Kyanogenní glykosidy mohou za katalytického působení směsného enzymu emulsinu uvolňovat kyanovodík.

Mandloň obecná (Prunus dulcis) ● Pochází ze severní Afriky a západní Asie. ● Keřovitá nebo stromovitá rostlina dosahující výšky 5 metrů. ● Květy jsou velké (průměr 3,5 cm), barvu mají bílou až narůžovělou.

● Druh se vyskytuje ve dvou odrůdách - sladké a hořké, A. communis. var. dulcis a A. communis var. amara. Ve druhé z nich je vyšší obsah kyanogenního glykosidu amygdalinu. ● Ze semen obou se získává farmaceutická surovina – mandlový olej. ● Mandle jsou oblíbenou pochoutkou jak syrové, tak pražené. Oblíbené jsou zejména v době vánočních svátků. ● Kromě toho mandle našly své využití při výrobě kosmetiky (olej přísadou mnoha přípravků). ● Semena mandlí jsou bohatá na vitamín B, B2, E, kyselinu listovou, vápník, železo a draslík. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, zbavují tělo volných radikálů (antioxydanty). ● Zatímco užívání hořkých madlí bychom měli omezovat (vyšší obsah amygdalinu), sladkých mandlí si můžeme dopřávat co hrdlo ráčí.

Slivoň trnka (Prunus spinosa) ● Opadavý keř, 1–3 m vysoký. Větve tmavošedé až červenohnědé, hustě trnité. Listy střídavé, řapíkaté. Plodem je modrofialová až černofialová, většinou ojíněná, kulovitá peckovice.

● Trnka se dříve používala v lidovém léčitelství na snížení krevního tlaku nebo proti zánětům v cévách. Plody, které jsou většinou trpké a až po seschnutí bývají sladké, se zpracovávají na výrobu vín nebo marmelád. ● Květy jsou tradiční drogou s obsahem flavonoidů.

Střemcha obecná (Prunus padus) ● V keřovité formě vyrůstá do výšky 2 metrů, ve stromové téměř 15 m, ● Listy jsou velké až 12 cm a mají tmavě zelenou až modrozelenou barvu. Tvarem se podobají listům třešně. Plody jsou drobné šťavnaté peckovice s tenkým mezokarpem, veliké asi 1 cm, barvy červenohnědé až černé obsahující jedno semeno. ● Plody se pro trpkou chuť k přímé konzumaci nehodí, používají se jako přísada do kompotových směsí a při výrobě marmelád. Oblíbenou potravou lesního ptactva. Strom obsahuje kyanogenní glykosidy (amygdalin, prunasin) ve všech částech, kromě dužniny peckovic (pouze menší koncentrace) - toxická dřevina. ● Má vysoký obsah látek s baktericidními a hmyz odpuzujícími účinky v kůře, pupenech, listech i semenech. V lidovém lékařství se kůra užívala jako močopudný a potopudný prostředek.

Broskvoň sp. (Prunus persica) ● Původní vlastí broskvoní je nejspíše Čína, odtud se dostaly do západní Asie, zvláště Persie, kde brzy zdomácněly, odtud se dostaly do Říma, kde byly plané plody označovány jako perská jablka (mala persica). S Římany se dostaly do Galie a přes Alpy.

● V semenech relativně vysoký obsah kyanogenních glykosidů. Konzumace většího množství může přivodit otravu. ● Olej získaný ze semen je využíván jako korigens vůně a chuti. ● Plody pěstovány pro svou sladkou dužninu. V nabídce obchodů najdete jak tzv. pravé broskve s plstnatou slupkou tak i nektarinky, které mají slupku lysou.

Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) ● Jeřáb dorůstá až 15 metrů. Kvete bíle v 7–12 cm širokých chocholících. ● Původem z Evropy, Malé Asie a Sibiře.

● Plody se suší nejdříve ve stínu a na závěr se dosuší na plném slunci. Jeřabiny obsahují organické kyseliny (např. kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. ● Květy obsahují látky podobné, navíc je však přítomna sloučenina podobná ženským hormonům. ● Jeřabiny působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum, k rozrušování a vyplavování močového písku a menších kaménků nebo jako prostředek regulující činnost střev.

Bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus) ● Keř či malý stromek u nás pěstovaný jako okrasný, původem ze Středozemí. Ve farmacii a kosmetickém průmyslu se využívají listy obsahující kyanogenní glykosidy (prunasin) s charakteristickou vůní po hořkých mandlích.

● Ve farmacii a kosmetickém průmyslu se využívají listy obsahující kyanogenní glykosidy (prunasin) s charakteristickou vůní po hořkých mandlích. ● Prunasin přítomný ve 100 g drogy uvolňuje působením enzymu amygdalasy až 200 mg HCN. Droga působí jako tonikum pro žaludek a celkové sedativum, nicméně je značně obsolentní a v alopatické terapii se téměř nepoužívá. Při nahodilém předávkování hrozí kyanidová otrava. Příznaky otravy: mdloby, kardiovaskulární kolaps, křeče, úmrtí, rychlý průběh.

● Vřele vám děkuji, ● že jste to přetrpěli.

Zdroje:            o_variant=photo_description&show_sp_descr=true&spec_syntax=species

bm=isch&tbnid=53KIG73JdkKl4M:&imgrefurl= &docid=9- sP3e8bFTMDHM&imgurl= &w=488&h=660&ei=HRbOUPKrN5DLtAbdzIDYDQ&zoom=1&iact=rc&dur=449&sig= &p age=1&tbnh=144&tbnw=107&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:5,s:0,i:101&tx=68&ty=96 d=xji0SeMBMzijSM:&imgrefurl= UTKSVCJbQM&imgurl= vOUIO1DoftsgaU74CgAg&zoom=1&iact=hc&vpx=756&vpy=210&dur=3886&hovh=224&hovw=224&tx=105&ty=13 7&sig= &page=1&tbnh=131&tbnw=120&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:13,s:0,i:128 d=wELcK7PSAwmtsM:&imgrefurl= Qd1TDM&imgurl= oftsgaU74CgAg&zoom=1&iact=hc&vpx=440&vpy=77&dur=5576&hovh=194&hovw=259&tx=89&ty=117&sig= &page=1&tbnh=140&tbnw=186&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:3,s:0,i:98 d=z6UEA9Z3EPsMKM:&imgrefurl= g&docid=fWsLc3tMhQmJXM&imgurl= BotGardBln1105Fruits.jpg&w=2029&h=1751&ei=JxvOUIO1DoftsgaU74CgAg&zoom=1&iact=hc&vpx=263&vpy=7 0&dur=916&hovh=209&hovw=242&tx=119&ty=130&sig= &page=1&tbnh=140&tbnw=16 1&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:2,s:0,i: bm=isch&tbnid=_XYooIzhjP7UyM:&imgrefurl= dulcis&docid=8cXEKjtqdQx6iM&imgurl= &h=356&ei=GSjOULH2G4bJswaD2oD4Dw&zoom=1&iact=hc&vpx=426&vpy=295&dur=18&hovh=274&hovw=184 &tx=83&ty=164&sig= &page=1&tbnh=148&tbnw=101&start=0&ndsp=35&ved=1t:429,r:9, s:0,i:116 bm=isch&tbnid=D1Yx5WrLESREXM:&imgrefurl= 26products_id%3D388&docid=cH6LGm1RjWMaVM&imgurl= 0&h=566&ei=GSjOULH2G4bJswaD2oD4Dw&zoom=1&iact=hc&vpx=83&vpy=186&dur=969&hovh=142&hovw=20 0&tx=150&ty=106&sig= &page=1&tbnh=142&tbnw=200&start=0&ndsp=35&ved=1t:429,r :1,s:0,i: bm=isch&tbnid=75qUnDWb9H674M:&imgrefurl= padus/&docid=W1mPtWVlrWMd6M&imgurl= NHGL4fMsgbDwoGAAw&zoom=1&iact=hc&vpx=634&vpy=177&dur=1259&hovh=201&hovw=251&tx=152&ty=120 &sig= &page=1&tbnh=147&tbnw=187&start=0&ndsp=35&ved=1t:429,r:4,s:0,i:98 bm=isch&tbnid=M3- d7mmgpr9gjM:&imgrefurl= kM3M_1ykkGjQM&imgurl= %252599emcha_obecn%2525C3%2525A1_1.jpg/300px- Prunus_padus_st%2525C5%252599emcha_obecn%2525C3%2525A1_1.jpg&w=300&h=281&ei=ijLOUNHGL4fM sgbDwoGAAw&zoom=1&iact=hc&vpx=829&vpy=91&dur=154&hovh=217&hovw=232&tx=103&ty=116&sig= &page=1&tbnh=147&tbnw=159&start=0&ndsp=35&ved=1t:429,r:5,s:0,i:101 grefurl= z/img/750_3.jpeg&w=709&h=549&ei=vzfOUMOmEs3Ksgbm14HABQ&zoom=1&iact=rc&dur=327&sig= &page=1&tbnh=135&tbnw=175&start=0&ndsp=34&ved=1t:429,r:6,s:0,i:120&tx=108&ty=79 XjjNHM:&imgrefurl= es.stanford.edu/images/Prunus/Prunus- laurocerasus.jpg&w=750&h=563&ei=RD7OUJivFsjPsgaMvIHoCA&zoom=1&iact=hc&vpx=80&vpy=485&dur=2757 &hovh=194&hovw=259&tx=138&ty=112&sig= &page=2&tbnh=145&tbnw=189&start=34 &ndsp=43&ved=1t:429,r:42,s:0,i:219