Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum var. sativum) Hrách setý rolní – peluška (P. sativum var. speciosum) Hrách setý dřeňový (P. sativum var. medullare) Hrách setý cukrový (P. sativum var. saccharatum) Rod: Fazol (Phaseolus) Fazol obecný keříčkový (P. vulgaris var. nanus) Fazol obecný tyčkový (P. vulgaris var. communis) Fazol ohnivý (P. coccineus) Fazol měsíční (P. lunatus) Rod: Vikev (Vicia) Vikev setá (V. sativa) Vikev panonská (V. pannonica) Vikev huňatá (V. villosa) Bob obecný (V. faba, syn. Faba vulgaris) Rozdělení luskovin
Rod: Čočka (Lens) Čočka jedlá (L. culinaris) Rod: Lupina (Lupinus) Lupina bílá (L. albus) Lupina modrá (L. angustifolius) Lupina žlutá (L. luteus) Rod: Hrachor (Lathyrus) Hrachor setý (L. sativus) Rod: Sója (Glycine) Sója luštinatá (Glycine soja) Rod: Cizrna (Cicer) Cizrna beraní (C. arietinum) Rod: Podzemnice (Arachis) Podzemnice olejná (A. hypogea)
STAVBA ROSTLINY
LISTY
PALISTY
KVĚTY Květenství hrozen (úžlabí listů) vrcholové
LUSKY
Stavba semene Dělohy (7)- zásobní látky Zárodek - klíček (8) - základy listů (10) - zárodek kořínku (9) Osemení (6)- barva semene b) a) šev (1), pupek (2), chaláza (3), mikropyle (4), obrys kořínků (5)
Chemické složení (%) zrna obilnin a semene luskovin
VZCHÁZENÍ HYPOGEICKÉEPIGEICKÉ Hrách, bob, vikve, čočkaFazol, sója, lupiny dělohy
Lupina bílá
Cizrna beraní
Čočka jedlá
Fazol obecný
Hrachor setý
Sója luštinatá
Vikev setá
Hrách setý
Bob obecný
Podzemnice olejná
Kvalita luštěnin - potravinářské a krmné využití 1) Jedlé luštěniny (I. a II. třída jakosti) - zdravé, vyzrálé, bez cizích pachů, živých škůdců a plesnivých semen - vlhkost (16 %, čočka 15 %) - příměsi a nečistoty (2 %) - vařivost (90 %) Hrách setý - podle barvy- žlutý (max. do 5 % semen jiné barvy) - zelený (max. do 5 % semen jiné barvy) - směs hrachů Čočka jedlá - podle velikosti- velkosemenná (max. 20 % semen propadne sítem s otvory 6 mm) - drobnosemenná - podle barvy (čočka zelená, hnědá a stříkaná)
Fazol obecný - podle barvy- fazole bílé (max. 6 % barevných semen) - fazole barevné (max. 6 % semen jiné barvy, barva jednotná) - fazole barevné míchané 2) Krmné luštěniny - vlhkost (max. 16 %) - příměsi (do 15 %, z toho max. 10 % semen porostlých) - nečistoty (max. 2 %)
Senzorické hodnocení zahradních luštěnin §Sterilované vzorky se hodnotí nejdříve po čtyřech měsících skladování §5-ti bodový systém hodnocení s přepočtem výsledků pomocí koeficientů významnosti §Zelený hrášek sterilovaný (nedozrálá semena hrachu dřeňového): §Barva – koeficient 3 §světle zelená, stejnoměrná, nemá přecházet do bělavých tónů §tmavozelená, stejnoměrná, nemá přecházet do hnědavých tónů §Chuť – koeficient 5 §Mírně nasládlá §Vadná – škrobnatá, travnatá, zemitá, jiné pachutě §Konzistence – koeficient 2 §Semena soudržná, přiměřeně pevná §Vadná: mazlavá konzistence §Stupeň čirosti nálevu – koeficient 1 §Čirý, průhledný, bez zákalu §Vadný: zakalený, prolínání škrobu do nálevu §Hrách dřeňový – zelený hrášek §Sklizeň – přibližně za 3 týdny po plném květu §Sklizňová zralost jen několik dní