ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANČNÍ DOKUMENTY (OBLIGACE)
Advertisements

Úvěrové operace.
Produkty finančního trhu
Cenné papíry.
BANKOVNICTVÍ Dluhopisy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Vkladové služby.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Cenné papíry peněžního trhu
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Petr Machala. Kde můžete mít uložené peníze? Kdo vám může poskytnout úvěr? 1.Bankovní účty 2.Podílové fondy 3.ETF (fondy obchodované na burzách) 4.Investiční.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Nominální a reálná úroková sazba
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
PRODEJNÍ CENA, SLEVA NA ZBOŽÍ PRODEJNÍ CENA - je určována tím, kolik je zákazník ochoten vydat ( jakou užitnou hodnotu přisuzuje výrobku či službě),
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Výpočet úroků. Jednoduché úrokování ú = j * i * t ú = úrok j = jistina (kapitál, dlužná hodnota) i = p/100 t = čas – dny/360.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Kam s penězi, aby nezahálely
Kapitálový trh – charakteristika CP
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
MONETÁRNÍ POLITIKA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cenné papíry VY_32_INOVACE_44_892
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Transkript prezentace:

ObligaceObligace

Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace. Můžeme se setkat i s obligací kde emitent splácí nominální hodnotu průběžně.

Náležitosti obligace Plášť – obsahuje identifikační údaje jako nominální cena, úroková sazba, název emitenta, číslo obligace, podpisy statutárního orgánu atd. Kupónový arch – obsahuje kupóny, které slouží k výplatě úroků Talon – slouží k výměně za nový kupónový arch

Druhy obligací V české republice se používají: Obligace s pevným úrokem (kupónovým archem – tato obligace má stanovenou úrokovou sazbu a úrok se nemění po celou dobu životnosti obligace Diskontovaná obligace (s nulovým úrokem) – emitent prodá obligaci za cenu nižší než nominální. Od NC odečte tzv. diskont.

Obligace s pohyblivou (pružnou) úrokovou sazbou – ú. s. se pohybuje vždy nad inflací. Může být stanovena např. 2 % nad diskontní sazbou ČNB

V zahraničí se pak používají obligace: Hybridní obligace – kromě pohyblivého úroku může být vyplacena dodatečná prémie. Např. v případě poklesu zájmu o tuto obligaci. Naturální obligace – kromě úroků může vlastník přednostně čerpat službu emitenta nebo uplatnit své zboží. Např. zavedení telefonní linky. (dříve)

Obligace se zárukou zpětného odkoupení emitentem Obligace konvertibilní – po skončení životnosti jsou vyměněny např. za akcie emitenta. Opční obligace – obsahují tzv. opční poukázku (opce z lat. = právo volby, nebo-li předkupní právo). Vlastník obligace může za předem dohodnutou ceny koupit ve stanovené době určitý počet cenných papírů.

Co ovlivňuje tržní cenu? Pravidlo blízkosti výplaty Pravidlo výnosu jiných majetkových aktiv (výše tržní úrokové míry) Pravidlo inflace

Pravidlo blízkosti výplaty Představme si obligaci, která má nominální cenu Kč a ú. s. 10 %. Obligace je vydaná splatná bude Nejnižší hodnotu bude mít a nejvyšší v den výplaty, protože se postupně započítává úrok.

Pravidlo výnosu jiných majetkových aktiv Někdy se také hovoří o tržní úrokové míře. Jedná se o výnosy například termínovaných vkladů, stavebního spoření, investičních fondů apod. Pokud rostou výnosy u bezpečnějších a pohodlnějších zdrojů, klesá tržní cena obligace. Zdůvodnění vysvětluje vnitřní výnosové procento.

Obligace z předcházejícího příkladu má tržní cenu Kč 500,-. Úroky na bankovních účtech vzrostou na 10 % korun uložených v bance přinese stejný úrok jako obligace. Investoři proto investují v bance. Pokles TC na 500 však vyvolá růst výnosu. Úrok = NC * i = 1000 * 0,1 = 100 úrok 100 Vnitřní výn. proc. = * 100 =------* 100 = 20 % TC 500 Pokles TC znamená zvýšení výnosu v %, přestože výnos v korunách zůstane stejný.

Pravidlo inflace Inflace znehodnocuje všechna finanční aktiva. TC musí klesnout ze stejného důvodu jako v předchozím příkladu.

Postup při emisi obligací Obligace může vydat pouze právnická osoba nebo fyzická osoba pokud podniká. Povolení k emisi vydává MiFi se souhlasem ČNB. Emitent musí postupovat podobně jako při žádosti o úvěr. V žádosti musí uvést: účel emise, finanční situaci, způsob ručení, způsob zveřejnění emisních podmínek atd.

Literatura Tomáš Tepper a Martin Kápl. Peníze a Vy