NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_15_Emoce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Emoce Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov11 Autor Mgr. et Mgr.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHICKÉ STAVY.
ZÁKLADNÍ DRUHY CITŮ Mgr. Michal Oblouk.
Psychické stavy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
PSYCHICKÉ JEVY.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
City Pavel Šuranský.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Pedagogická komunikace
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Emoce, city. Emoce jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky činnosti jedince. Cit je nervový popud,
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
FOBIE 16. října 2013 VY_52_INOVACE_220127
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
psychologie osobnosti - motivace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOTIVACE.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Náročné životní situace
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Emoce souvislost s ot.č.2 (emoční deprivace)
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_15_Emoce TÉMA SADY: ZSV pro 1.a 2. ročník SŠ ROČNÍK: 1. ročník DATUM VZNIKU: Duben 2013 AUTOR: Mgr. Irena Hanzalová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Hanzalová

Anotace DUM slouží k probrání a procvičení učiva „emoce“. Kromě výkladu absolvují žáci různá cvičení k lepšímu upevnění a utřídění informací. Cvičení mohou doplňovat přímo do tabulky na interaktivní tabuli nebo do sešitu. Hodnocení z hodiny: Materiál pomáhá žákům zorientovat se v základních pojmech týkajících se emocí a praktická cvičení ihned ověřují, zda všemu rozumí a zároveň ukazují, že každý z nás je jedinečný ve svých emocích. Důležitá je vzájemná tolerance!

Emoce

Emoce jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky činnosti jedince. Působící podnět / vnitřní podmínky → mé subjektivní prožívání Mohou podněcovat a motivovat k činnosti Projevy - verbální - neverbální (mimika, gesta, haptika,…) - fyziologické (zrudnutí, bušení srdce,…) Novorozenec rozlišuje pouze libost – nelibost, později se emoce rozrůzňují Z velké části jsou vrozené a ve všech kulturách podobné, liší se však ve způsobu vyjadřování Úkol: Jaké projevy verbální, neverbální i fyziologické se u vás projevují při pocitu smutku/ radosti / zlosti / bolesti?

Úkol: doplňte tabulku: emocepodnětreakce Nebezpečí Překážka, nepřítel Zisk, úspěch neúspěch Přátelství, přímé jednání Nepříjemná situace, věc Neznámá, nejistá situace Nečekaná situace

Řešení: emocepodnětreakce StrachNebezpečíÚtěk, boj HněvPřekážka, nepřítelÚtok, agrese radostZisk, úspěchUvolnění, úsměv SmutekneúspěchPláč, apatie DůvěraPřátelství, přímé jednání Spolehnutí se na druhého ZnechuceníNepříjemná situace, věc Únik, odstranění zdroje znechucení OčekáváníNeznámá, nejistá situace Orientace, získávání informací PřekvapeníNečekaná situacePodle situace – strach, radost, únik, očekávání,…

Znaky emocí Subjektivnost: individuální prožívání Spontánnost: nezávislé na vůli Předmětnost: spojeny s vůlí, osobou, myšlenkou… Aktuálnost: okamžitý proces, nelze si jí později vybavit se stejnou intenzitou jako poprvé Polarita (ambivalence): protikladnost - mohou snadno přecházet k jedné krajnosti do druhé (libost X nelibost, vzrušení x uvolnění), smíšenost (radost i smutek zároveň) Nakažlivost: přenos emocí (např. když mám špatnou náladu a okolí dobrou, tak na mě začne působit ta nálada dobrá) Stereotypnost: emoce se nemění, ve stejných situacích se nám promítají stejné emoce => vliv na další procesy

Dělení emocí z vývojového hlediska 1. Nižší city - souvisí s funkcemi organismu - vrozené, společné se zvířaty - důležité pro přežití - úlek, strach, hněv, bolest, agrese 2. Vyšší city - typické pro člověka - týkají se vyšších hodnot a) morální – hodnota dobra, stud, empatie, dobročinnost,.. b) sociální – sdílení radosti, smutku, láska, úcta, obdiv,… c) estetické – vkus, vnímání krásy d) intelektuální – hodnota pravdy, poznání, učení

Dělení emocí podle intenzity a délky trvání 1. Pocity – nejjednodušší, hl. tělesné – hlad, žízeň, únava, pohlavní pud, bolest (vina) 2. Afekt – velmi intenzivní, reakce na podnět, snížené sebeovládání, krátkodobá (min./ hod.) 3. Nálada – méně intenzivní, ovlivňují celkové prožívání a činnost člověka (euforie – deprese), nemusí mít jasně daný předmět, dlouhodobější (hod./dny) 4. Vášeň – velmi silné, zdrojem energie a vůle, dlouhodobé (měsíce, roky)

Citové vztahy Kombinace emocí, vytváří složitější vazby na jedince - Láska / nenávist - Přátelství / nepřátelství - Závist - Žárlivost - Pohrdání - Odpor

Robert Plutchik 1927 – 2006 Americký psycholog Emoce jsou výsledkem evoluce člověka, jsou vrozené a slouží jako mechanismy k přežití Model kuželu – protikladnost, intenzita, podobnost 8 primárních emocí – strach, smutek, hněv, radost, hnus, přijetí, překvapení, očekávání

Úkol: ( podle Plutchika) Uvedené pojmy roztřiď do 8 skupin po třech podle toho, jestli vyjadřují stejnou emoci a v rámci každé trojice je uspořádej podle intenzity Zachmuřenost – zuřivost – očekávání – zaujetí – strach – zármutek – euforie – obava – roztěkanost – překvapení – děs – přijetí – radost – náklonnost – odmítání – úžas – znechucení - ostražitá bdělost (velká pozornost) – rozmrzelost – zhnusení – štěstí – smutek – hněv - zbožnění

Řešení: Nejméněstředně velmi intenzivní 1. Zachmuřenostsmutekzármutek 2. Roztěkanostpřekvapeníúžas 3. Obavastrachděs 4. Odmítáníznechucenízhnusení 5. Rozmrzelosthněvzuřivost 6. Radostštěstíeuforie 7. Náklonnostpřijetízbožnění 8. Zaujetíočekáváníostražitá bdělost

Poruchy emocí - fobie Úzkostná porucha Bezdůvodný chorobný strach z věcí, lidí, zvířat,… Narušuje běžní fungování člověka Projevy – bušení srdce, mdloba, úzkost, třes, závrať, návaly horka/chladu, znecitlivění,.. Postižený o fobii ví, ale nedokáže ji racionálně potlačit klaustrofobie (strach z uzavřených prostor) agorafobie (strach z otevřených prostor, vyjít z domu) akrofobie (strach z výšek / hloubek) hematofobie (strach z krve) xenofobie (strach z cizích lidí) arachnofobie (strach z pavouků) herpetofobie (strach z plazů) sociální fobie (strach mluvit s lidmi, dívat se na ně)

Poruchy emocí - deprese Porucha nálady Dlouhodobá – několik týdnů Výrazně smutná nálada, neschopnost prožívat radost, pocity beznaděje, ztráta zájmu o své koníčky, pasivita psychosomatické příznaky – bolest hlavy, bolest na hrudi, nechutenství, nespavost Může vést k sebevraždě

Poruchy emocí – patický afekt Velmi prudký afekt následovaný poruchou vědomí Člověk si nepamatuje, co se stalo, může spáchat i trestný čin (nepříčetnost)

Kontrolní otázky: Co je to fobie? Uveď 3 příklady fobií Jak se projevuje deprese? Pokud spáchám trestný čin v afektu, jak jsem souzena?

Zdroje: ČÁP, Jan; MAREŠ, Jiří. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001, ISBN X. DENGLEROVÁ, Denisa a kol. Společenské vědy pro střední školy, 1. díl. Učebnice. Brno: Didaktis, 2009, ISBN DVOŘÁK, Jan a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2008, ISBN DOLEŽALOVÁ, Ladislava; VLKOVÁ, Marie. Občanský a společenskovědní základ. Psychologie: cvičebnice: řešení. Kralice na Hané: Computer Media, 2012, ISBN Obrázky: MACHINE ELF wikmedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MPECHAC. Emoce [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: