Populace a krevní skupiny Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: 3. 9. 2013 Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POPULAČNÍ GENETIKA 6 faktory narušující rovnováhu populací
Advertisements

Hardy – Weibergův zákon
Stránky o genetice Testy z genetiky
Genetika populací, rodokmen
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Společenské a hospodářské prostředí
Genetická variabilita populací  Pacient je obrazem rodiny a následně populace, ke které patří  Distribuci genů v populaci, a to jak jsou četnosti genů.
Populační genetika.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
GENETICKÁ A FENOTYPOVÁ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Příklady z populační genetiky
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Populační genetika Fenotypy, genotypy RNDr Z.Polívková
Mutace Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Významná pohoří České republiky 2 interaktivní slepá mapa Autor: Mgr. Martin RosochaDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Významné nížiny, úvaly a pánve České republiky - interaktivní slepá mapa Autor: Mgr. Martin RosochaDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Významná pohoří České republiky 5 interaktivní slepá mapa Autor: Mgr. Martin RosochaDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetika v příkladech I - monohybridní křížení Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
OP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Impresionismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Lucemburkové v Čechách I Autor: Mgr. Václav PražákDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Vazba genů I Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Významná pohoří Skandinávie - interaktivní slepá mapa
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava - krev
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Rožmberkové a jejich sídla
Významná pohoří Španělsko- interaktivní slepá mapa
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetika v příkladech II - dihybridní křížení
Člověk a krajina – průmyslová krajina
Významná pohoří Ukrajiny - interaktivní slepá mapa
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
GENETICKÁ A FENOTYPOVÁ
Prusko-rakouské války I
2. světová válka – Hon na Bismarck
Francouzská revoluce II
Judaismus – košer strava
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Judaismus – počítání času
VY_32_INOVACE_213 Tomáš Nový šestý krajinná sféra
EU peníze středním školám
Judaismus – biblické dějiny I
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Člověk a krajina – vliv člověka
Významná pohoří Maďarska interaktivní slepá mapa
Významná pohoří Balkánu - interaktivní slepá mapa
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Křížovka – osobnosti 2. světové války
Křížovka – krycí názvy 2. světové války
Poslední Přemyslovci III
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Transkript prezentace:

Populace a krevní skupiny Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_BIO.oktava – 34_populace a krevní skupiny ŠkolaGymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 AutorMgr. Jitka Mašková Název Populace a krevní skupiny PředmětBiologie Tematická oblast genetika Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ročník oktáva, 4. ročník Metodický list/Anotace V úvodu je zařazena úloha na určení zastoupení alel krevního systému AB0 v ČR. Dále se materiál věnuje nerovnoměrnému rozložení krevních skupin v populaci ve světě a možným příčinám této skutečnosti. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

krevní skupinazastoupení v populaci 032 % A42 % B18 % AB8 % Zastoupení krevních skupin v ČR Oxford University Press. From A. E. Mourant et.al., The Distribution of the Human Blood Groups and Other Polymorphisms, 2nd ed. (1976)

Jaké jsou frekvence alel systému ABO v ČR? Frekvence alely I A …….. p Frekvence alely I B …….. q Frekvence alely i ……… r krevní sk.možný genotyp O (32%) ii A (42 %) I A I A, I A i B (18 %) I B I B, I B i AB (8 %) IAIBIAIB Hardyova-Weinbergova rovnováha: (p+q+r) 2 =1 p 2 +q 2 +r 2 +2pq+2pr+2qr=1 odpovídající člen H-W rovnice r2r2 p 2 + 2pr q 2 + 2qr 2pq r 2 = 0,32 r = 0,566 p 2 + 2pr = 0,42 p 2 + 1,132p – 0,42 = 0 p = 0,294 2pq = 0,08 q = 0,14 alela I A 29,4 % alela I B 14 % alela i 56,6 %

Jaké jsou frekvence alel a krevních typů systému AB0 ve světě? velmi nerovnoměrné Asii je velmi vysoce zastoupena alela I B ve střední a jižní Americe se vyskytuje krevní skupina 0 až u 95 % obyvatelstva

procentuální zastoupení alely I A ve světové populaci

procentuální zastoupení alely I B ve světové populaci

procentuelní zastoupení krevní skupiny 0 (genotyp ii) ve světové populaci

Jaká je příčina takto nerovnoměrného rozložení alel určujících krevní skupiny? Žádná není? Náhodná migrace vybraných skupin lidí od západu na východ a od severu na jih? Selekční výhoda proti některým patogenům?

Evoluce krevních skupin - systém AB0 není vázán jen na erytrocyty, ale projevuje se i v plazmě a dalších tělních tekutinách a tkáních - má souvislost s imunitním rozpoznáváním a srážlivostí krve

- zřejmě nejstarší variantou je I A - mutací v jednom nukleotidu vznikla alela i nositeli poskytuje selekční výhodu proti malárii obě varianty musely být už v Africe - alela I B je nejmladší a nejodvozenější nositeli poskytuje odolnost proti choleře objevuje se u skupiny lidí usazených v části Asie až poté, co část migrovala dále na sever a východ, a proto se téměř nevyskytuje u původních obyvatel Ameriky Evoluce krevních skupin Původce cholery má zřejmě domovinu v deltě Gangy v dnešním Bangladéši. Od nejstarších dob se cholera vyskytovala v Indii, odkud došlo k postupnému zavlečení i do Evropy a na další kontinenty. První zmínky jsou nejspíše už ze 7. stol. př. n. l.

Migrace moderních lidí z Afriky do ostatních částí světa 1 = homo sapiens 2 = homo neanderthalensis 3 = homo erectus

Jaká je tedy příčina nerovnoměrného rozložení alel určujících krevní skupiny? podle rozborů DNA současné populace a imunologických studií to byla kombinace několika faktorů: odolnost proti patogenům (parazitům) efekt zakladatele genetický drift

Obrázky: ?uselang=cs uselang=cs ?uselang=cs cs apiens.svg/1024px-Spreading_homo_sapiens.svg.png Zdroje: