VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-003 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
 Objemový zlomek  vyjadřuje poměr objemu rozpuštěné látky V (A) a objemu celého roztoku V . Pokuste se formulovat definici objemového zlomku: Napište.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Dynamika hmotného bodu
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Vypařování , var a kapalnění
Vlastnosti látek − hustota
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
Hustota-výpočet objemu
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Hustota 8. ročník.
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Měrná tepelná kapacita látky
Hustota-výpočet objemu
Výpočet hmotnosti tělesa
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
VLASTNOSTI KAPALIN
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Atmosférický tlak a jeho měření.
Mechanika tekutin a tlak
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Vlastnosti látek − hustota
Změny skupenství látek
Molekulová fyzika Sytá pára.
Třída 3.B 15. hodina.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

VAR

- je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v Tabulkách

TEPLOTA VARU = teplota, při které kapalina vře. značka: t v jednotka: °C V Tabulkách na straně 93 – 95. Je zde uváděna teplota varu při normálním atmosférickém tlaku. (p n = Pa)

TEPLOTA VARU ZÁVISÍ NA 1) chemickém složení kapaliny 2) tlaku, nad povrchem kapaliny Vyšší tlak → vyšší teplota varu Užití: tlakový hrnec (Papinův) Nižší tlak → nižší teplota varu Užití: vakuové nádoby (výroba sirupů, marmelád, kondenzovaného mléka – šetří vitamíny)

TEPLOTA VARU Voda vře za normálního atmosférického tlaku při 100 °C. Najdi v Tabulkách teploty varu: a) wolframu: t v = … °C b) železa: t v = … °C c) rtuti: t v = … °C d) dusíku: t v = … °C Hledej v Tabulkách na straně 93. Pozor na použití hodnot ze správného sloupce.

TEPLOTA VARU Správné řešení: a) wolfram: t v = °C b) železo: t v = °C c) rtuť: t v = 357 °C d) dusík: t v = -196 °C Látky mají při normálním atmosférickém tlaku velmi rozdílné teploty varu.

SKUPENSKÉ TEPLO VARU = teplo, které musíme kapalině dodat, aby se při teplotě varu přeměnila v plyn téže teploty. značka: L v jednotka: J vzorec: L v = m ∙ l v m = hmotnost kapaliny (kg) l v = měrné skupenské teplo varu (J/kg) - v Tabulkách str. 93 – 95

Otázky k zamyšlení 1) Proč se lihové teploměry nepoužívají k určování teploty varu vody? ( líh = ethanol)

Otázky k zamyšlení 2) Jak zjistíš pomocí Tabulek skupenství látek při dané teplotě? Zkus určit, v jakém skupenství se nachází chlor při 20 °C (a při normálním tlaku).