CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k 1.-2. bedernímu obratli Délka 40-50 cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Advertisements

NERVOVÁ SOUSTAVA.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Nervová soustava 1 CNS.
Nervová soustava 2 Mozek.
Opěrná soustava. Typy opěrných soustav Vnitřní (obratlovci) Vnejší (bezorbratlí, ostnokožci, apod.)
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tvoří ji páteř a hrudník.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Nervová soustava Základem je nervová buňka = neuron.
VY_32_INOVACE_06_PR_KOSTERNÍ SOUSTAVA
Technická dokumentace
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Nervová soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Nervová soustava vyšších obratlovců
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Centrální nervová soustava (CNS)
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tvar a pohyb těla Kostra.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Sluchový Analyzátor.
Strunatci obratlovci.
Popis svalových skupin
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
HMYZ STAVBA TĚLA.
Evoluce nervového systému
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NERVOVÁ SOUSTAVA.
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

CNS (Mícha a mozek)

1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k bedernímu obratli Délka cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou míchu (=část mozku)

Stavba míchy na průřezu Na obvodu je tzv. bílá hmota Uvnitř je tzv. šedá hmota (tvar motýla) Uprostřed šedé hmoty je míšní kanálek vyplněný mozkomíšním mokem Z míchy vystupuje 31 párů míšních nervů Míšní nerv = přední + zadní kořen míšní

Stavba míchy

2. Mozek Uložen v lebce Obalen 3 plenami: 1 tvrdá plena 2 měkké pleny (omozečnice a pavučnice) Vak z plen je naplněn mozkomíšním mokem Z mozku vystupuje 12 párů mozkových (hlavových) nervů (vedou hlavně ke smyslovým orgánům)

Část mozkuJejí funkce 1. prodloužená míchaCentrum nepodmíněných reflexů (dýchání, polykání, kašlání…….) 2. Varolův mostPropojení mozečku, míchy a dalších částí mozku Tvorba slin a slz. 3. mozečekCentrum koordinace pohybů a rovnováhy. (čidla ve vnitřním uchu) 4. střední mozekPohybová souhra očí,rozlišení pohybujících se předmětů 5. mezimozekŘídí funkci vnitřních orgánů, tělní teplotu, hospodaření s vodou a funkci pohlavních žláz. 6. koncový mozekNejvětší část mozku, mozkové laloky s různými funkcemi: a)čelní: b)spánkový: c)temenní: d)týlní: Doplń, co v jednotlivých lalocích sídlí(uč.str )

Koncový mozek je největší částí mozku Na povrchu má šedou kůru mozkovou, která je rýhami rozdělená na závity Je rozdělen na 2 polokoule (hemisféry)