OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Advertisements

Etika v podnikání Business Ethics
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Politologie jako věda Politika moc
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
6. Je dobro dáno povinností?
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
ETICKÉ PROBLÉMY FYZIKŮ Roman Král. O CO JDE Nastínění problému Situace 17. x 20. Století Manhattan Project Německý jaderný program Poválečný přístup k.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Filosofie úvod do problému....
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Náboženství - úvod Petr Machala.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Teorie vzdělávání dospělých
MANAGEMENT - Pojetí managementu
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Základy sociální psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
Název politologie je složen z následujících slov:
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Ekonomika – základní pojmy.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pedagogické disciplíny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Filozofie osvícenství v Německu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Ekonomika životního prostředí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teorie vzdělávání dospělých
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Základní filozofické otázky
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

OBLÍBENÝ PŘEDMĚT

Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie Právo Sociologie Politologie Psychologie Etika

Filosofie „Údiv je postoj člověka, který moudrost skutečně miluje, a není jiný počátek filosofie než tento.“ - Platón — filos – milující — sofia – moudrost => „láska k moudrosti“ — snaha člověka (zvědavost) o kritické poznání, zkoumání a způsob nahlížení na svět, věci, děje a svoji existenci

Ekonomie „Nejtěžší věcí na pochopení na světě je daň z příjmu.“ - Albert Einstein — oikos – domácnost — nomos – zákon => „vedení domácnosti“ — věda o lidském jednání ve světě omezených zdrojů a neomezených potřeb — ekonomie je teorií, kdežto ekonomika je praxí — (ekonomika je aplikovaná ekonomie v praxi)

Právo „Postupuj podle takových zásad, u nichž bys mohl jednoznačně žádat, aby se staly všeobecnými zákony.“ - Immanuel Kant — jedná se o soubor pravidel, zásada norem, dle ktérých se řídí a organizuje soužití lidské společnosti — za jedny z prvních právních norem by se dala považovat tzv. „obyčejová práva“

Sociologie „Náboženství je opium lidstva.„ - Karl Marx — socius – společný — logos – nauka/slovo => „nauka o společnosti“ — zkoumá život jednotlivců, skupin a společností — věda o složení společnosti, jejím vývoji, fungování a problémech

Politologie „Kdykoliv jde o koryta, řešení se najdou hbitá.“ - Miroslav Macek ― polis – stát/obec ― logos – nauka/slovo => „nauka státu“ ― rozdělit ji můžeme na politickou teorii, polit. filosofii, učení o polit. systémech, srovnávací analýza polit. systémů, mezinárodní vztahy, polit. ekonomii a polit. psychologii

Psychologie „Nic nás tak rychle nesbližuje jako společný nepřítel.“ ― psýché – duše ― logos – nauka/slovo => nauka o duši ― jde o vědu zabývající psychickými procesy, ty jsou chápány jako reakce na různé podněty či situace a na ty každý reaguje individuálně odlišně

Etika „Člověk, který chce být za všech okolností dobrý, zcela určitě pohoří mezi ostatními, kdo dobří nejsou.“ - Niccolò Machiavelli ― éthikos – mravní =>nauka o mravech ― vyjadřuje obecný vztah člověka k dobru a zlu ― odpovědnost jedince/individua v situaci v níž se nachází

Proč ZSV ? Předmět ZSV jsem si vybral kvůli mému velice kladnému a blízkému vztahu k humanitním předmětů, vědám a poznávání neznámého, taktéž i kvůli širokému záběru tohoto předmětu. Zakončím prezentaci dalším citátem, který mě v životě poměrně posunul kupředu. „Kdo chce pohnout světem, ať hne nejdřív sám sebou.“ - Sókratés