UČENÍ A PAMĚŤ UČENÍ A PAMĚŤ Marek Lipenský Josef Srnec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Buněčná a molekulární podstata tvoření paměťní stopy Dělení paměti
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Obvodová nervová soustava
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Nervová soustava.
Nervová soustava.
Nervová soustava- úvod
Učení Petr Machala.
Učení Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov08 Autor Mgr. et Mgr.
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Centrální nervová soustava
Welfare koní inovativní postupy a technologie
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Andrea Šveřepová Dita Fejlová Libor Nenutil
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava soustava řídící
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Centrální nervový systém
Řízení organismu Filip Bordovský.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Psychologie učení.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
Reflexy.
Paměť je schopnost - ukládání - uchovávání - vybavování informace v nervovém systému.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Cvičení se zaměřením na paměť
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Anežka Závorková Roman Máčalík.  proces vzniku nových neuronů  nejvíce se odehrává v prenatálním období  vliv testosteronu, estrogenu, prolaktinu.
Diagnostika paměti, metody zlepšování paměti Seminář 3 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
REFLEXY, UČENÍ, PAMĚŤ. ANOTACE Prezentace navazuje na látku objasňující pojmy z nervové soustavy Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Objasňuje látku k.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
PAMĚŤ.
Pedagogická psychologie
Pozornost a paměť, představivost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kejřová Psychologie.
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

UČENÍ A PAMĚŤ UČENÍ A PAMĚŤ Marek Lipenský Josef Srnec

UČENÍ 1.NEASOCIATIVNÍ  Habituace  Senzibilizace 2.ASOCIATIVNÍ  Klasické podmiňování  Operantní podmiňování → změna chování a prožívání na základě získaných zkušeností.

Habituace nejjednodušší forma učení schopnost ignorovat biologicky nevýznamné podněty a soustředit se na významnější jevy útlum až zánik reakce na opakované působení (zvíře se poprvé na zvuk zvonku ulekne,ale při opakovaném působení úlek vymizí) = nástup habituace

Sensibilizace opačný proces opakovaný podnět začne vyvolávat větší odpověď, když je to spojeno s nepříjemným nebo příjemným podnětem (živější reakce zvířete na taktilní podnět poté, co bylo bolestivě píchnuto na totéž nebo jiné místo těla) Spící matku rámus neprobudí, ale slabý pláč dítěte ano)

Klasické podmiňování - podmíněné reflexy Současné působení dvou rozdílných podnětů – organismus se učí, jaký je mezi nimi vztah. Odpověď na podnět, který původně vyvolával malou nebo žádnou reakci. Pavlovi psi Vzniká opakovaným spojováním nepodmíněného podnětu (zvuk zvonku) a podmíněného podnětu(žrádlo), který pravidelně vyvolává odpověď(slinění). Podrážděním sliznice rtů a vpravením kapek mléka do úst novorozence -> nepodmíněný sací reflex. Později novorozenec reaguje sacím reflexem již při přikládání k prsu (zrakový podmíněný reflex). Opakuje-li se PP bez NP,dojde k VYHASNUTÍ podmíněného reflexu.

Operantní (instrumentální) podmiňování Jedinec se učí, že jedna z činností, kterou vykonává, je odměněna. Snaží se,aby byl odměněn (apetitivní) nebo aby nebyl potrestán (aversní). Krysa v kleci - když zmáčkne tlačítko,tak dostane žrádlo (apetitivní) nebo když zmáčkne tlačítko,tak nedostane el.ránu (aversní).

PAMĚŤ  Schopnost ukládání, uchování a vybavování informace v centrálním nervovém systému.

PAMĚŤ EXPLICITNÍ (rozpoznávací) Spojena s vědomím. Uchovávání stop závisí na hipokampu. Zpočátku nutná pro návyky (jízda na kole,začátečník v autě,...) - po zažití se to dostane do implicitní paměti.  Dějová  Dějová (umožňuje orientaci v čase a prostoru)  Sémantická  Sémantická (abstraktní informace-jména osob,věcí),její kapacita je velká IMPLICITNÍ (reflexní) Pamťové stopy se vytvoří mnohonásobným opakováním. Informace v ní si většinou neuvědomujeme. Fylogeneticky stará - již u bezobratlých.  Neasociativní učení  Asociativní učení  Zručnost a návyky  Odhad

Sensorická paměť Smyslová informace v příslušné sensorické oblasti po dobu několika stovek milisekund – z toho vyberou mozkové okruhy důležité údaje a dají je do krátkodobé paměti.

Krátkodobá paměť Pracuje jako zásobník-nové podněty vytlačují staré vjemy. Kapacita je velmi omezená(6-10 položek). Pro přepis do dlouhodobé paměti je nezbytný hipokampus. Přechod inf. z krát. do dlouhodobé paměti vyžaduje min., max. hodinu i déle. Vyžaduje to dostatečné opakování! Tento proces je velmi zranitelný - může být porušeno náhlou ztrátou vědomí nebo při anestezii. Retrográdní amnésie – člověk si pamatuje pouze události z dřívější doby, ty které předcházely ztrátě vědomí ne.

Dlouhodobá paměť Kapacita prakticky neomezená. Informace jsou řazeny v okruzích podle podobnosti a vzájemných logických vazeb.Vybavují se různě rychle v závislosti na frekvenci používání a době od uložení. Může být vybavena řadou různých asociací- vzpomínka,vůně,čich,… Ke každé paměťové stopě vedou různé cesty. Paměťové stopy s vysokou stabilitou - vznikají mnohonásobným opakováním a jsou snadno a okamžitě vybavovány ( jména osob, věcí, schopnost číst a psát,…)

Neuronální mechanismy učení a paměti Krátkodobá paměť – funkční změny na synapsích (dočasná změna množství vylévaného transmiteru, citlivosti receptoru,… = USNADNĚNÍ PŘENOSU VZRUCHU. Dlouhodobá paměť - změny v presynaptickém (ovlivnění trvání nebo amplitudy akčního potenciálu - tím ovlivnění množství uvolněného mediátoru) i postsynaptickém oddílu (vytvoření nových receptorů pro mediátor,…) Plastické změny synapsí jsou indikovány činností druhých poslů (látky,které zprostředkovávají přenos informací z povrchu buňky k nitobuněčným elementům) ->vápenaté ionty, cAMP, cGMP, inositoltrifosfát,…

„Chytré drogy“ pro lepší učení Pracují na principu lepšího zásobování mozku kyslíkem, výživa nervových buněk,…(zelený čaj, guarana, ginko biloba, káva,… NOOTROPIKA Zlepšují práci mozku, odsrtaňují únavu,depresi a zvyšují sexuální výkonost = ideální pomůcka pro zkouškové období PIRACETAM