Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy.
Advertisements

Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Halogenidy.
Kyseliny a zásady.
SOLI RZ
UHLIČITANY.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Vzorce pro opakování.
Dusík, N.
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zopakuj si vzorce a názvy
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
HALOGENIDY.
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Významné soli kyslíkatých kyselin
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
ALKALICKÉ KOVY „PŘIŘAZOVAČKA“ K pojmům přiřaď vzorce. 1) Glauberova sůl 2) soda 3) jedlá soda 4) chilský ledek 5) potaš 6) halit 7) sylvín 8) karnalit.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HALOGENIDY.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Zásady.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Halogenidy.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Soli.
SLOUČENINY.
VY_52_INOVACE_16 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová Využití.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prvky I.A skupiny - alkalické kovy, vodík
Alkalické kovy.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

Významné soli

Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází v mořské vodě –v domácnostech se používá pod označením kuchyňská sůl –výroba odpařováním mořské vody těžbou soli kamenné

Bezkyslíkaté soli –je nezbytný pro živočichy –ochucování jídel, konzervační prostředek –solení silnic – odstraňování námrazy –významná chemická surovina výroba sodíku, chloru, hydroxidu sodného, vodíku výroba mýdel, sody chladící lázně – směs soli a ledu

Bezkyslíkaté soli KCl – chlorid draselný –v menší míře se nachází v mořské vodě –draselné hnojivo, výroba draslíku a hydroxidu draselného NH 4 Cl – chlorid amonný (salmiak) –čištění kovů před pájením, složka suchých článků (baterií)

Bezkyslíkaté soli halogenidy stříbrné – zejména AgCl a AgBr –používají v oboru černobílé fotografie na vzduchu černají CaF 2 – fluorid vápenatý –v přírodě se nachází jako minerál kazivec –výroba kyseliny fluorovodíkové –v hutnictví

Kyslíkaté soli sírany –Na 2 SO 4 významný pro výrobu skla a pracích prášků Na 2 SO 4. 10H 2 O – Glauberova sůl –CuSO 4. 5H 2 O modrá skalice používá se k poměďování, výrobě barev postřiky proti plísním, ošetření vod proti růstu řas

Kyslíkaté soli –CaSO 4. 2H 2 O sádrovec pálením při teplotě kolem 1000°C ztrácí část hydrátové vody a vzniká sádra CaSO 4. 1/2H 2 O dusičnany –všechny dusičnany jsou rozpustné ve vodě –KNO 3 ledek draselný, sanitr (salnytr) průmyslové hnojivo, výroba výbušných směsí

Kyslíkaté soli –NaNO 3 chilský ledek, ledek sodný dusíkaté hnojivo dříve surovina pro výrobu kyseliny dusičné –AgNO 3 výroba fotografických filmů a papírů v kožním lékařství - lápis

Kyslíkaté soli uhličitany –Na 2 CO 3 soda, prací soda výroba skla a mýdla změkčování vody v prádelnách a papírnictví –NaHCO 3 jedlá soda, soda bikarbona, zažívací soda součást prášků do pečiva, zmírňování překyselení žaludku

Kyslíkaté soli –K 2 CO 3 potaš výroba skla a mazlavých (draselných) mýdel –CaCO 3 vápenec výroba páleného vápna, stavební materiál krystalický vápenec = mramor vápenaté hnojivo, surovina při výrobě železa

Kyslíkaté soli Ca 3 (PO 4 ) 2 – fosforečnan vápenatý –výroba fosforečných hnojiv (superfosfát,...) –výroba fosforu