Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Advertisements

Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Individuálně, ale společně a jinak
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Pedagogická psychologie
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Problémy a specifika pedagogiky
PhDr. Lenka Gajzlerová jaro 2013
Pedagogika jako vědecká disciplína
Pedagogická diagnostika
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základy pedagogické metodologie
Pedagogická diagnostika
Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)
Didaktické zásady Literatura:
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Název projektu: Moderní škola
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
Název ETOPEDIE = z řeckého „ethos“ – mrav + paidea – výchova Je jednou z disciplín speciální pedagogiky. Vývoj oboru etopede.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ZÁKLADNÍ POJMY Historie - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pedagogika školního sportu
Katedra veřejné ekonomie
ŽIVOT MEZI LIDMI Patříme k lidem.
Životní cyklus.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Základní statistické pojmy
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Klíčové aktivity projektu
Jean Jacques Rousseau (1712–1778)
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Struktura pedagogiky.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky

Termín pedagogika původ z antického Řecka – paidagógos (pais = dítě, aigen = vésti) jako vědecká disciplína od 19. století – vydělena z filosofie věda a výzkum zabývající se vzděláváním a výchovou v nejrůznějších sférách života a společnosti pedagogika je věda o permanentní výchově a vzdělávání (edukaci)

Charakter pedagogiky jako věda o edukaci zahrnuje teorii i praxi charakter normativní, explorativní, explanativní normativní charakter - pedagogika stanovuje určité normy, vzory, doporučení, cíle, jak realizovat edukaci explorativní charakter - pedagogika zkoumá, je založena na poznatcích získaných z výzkumu explanativní charakter - pedagogika zjišťuje, popisuje, vysvětluje různé jevy edukační reality

předmětem pedagogiky je VÝCHOVA

Význam pedagogiky teoretický a praktický teoretický - odhalení zákonitostí výchovy a důležité úlohy v životě jedince a společnosti praktický – soubor podnětů pro edukační aktivity všem výchovným a školským pracovníkům, rodičům i pracovníkům souvisejících profesí

Úkoly pedagogiky pedagogika plní tři úkoly analytické úkoly - zkoumá aktuální výchovnou realitu verifikační úkoly - ověřuje, zda dosud platí určité poznatky prognostické úkoly - formuluje perspektivní výchovné cíle

Obsahová náplň pedagogiky je nutné rozdělení na specializované disciplíny podle obsahu zkoumání (např. obecná pedagogika, teorie výchovy, obecná didaktika, pedagogická diagnostika, pedagogická evaluace, teorie řízení škol a školství, technologie vzdělávání) podle věku (např. předškolní pedagogika, školní, vysokoškolská, andragogika, gerontagogika) podle fází společenského vývoje (např. antická, křesťanská, renesanční, reformní, moderní) podle oblastí aplikace (např. rodinná, sociální, profesní, pedagogika volného času, výchova v organizacích dětí a mládeže) speciálně pedagogické vědy (psychopedie, somatopedie, surdopedie, logopedie, oftalmopedie, etopedie)

Účel a poslání pedagogiky být normální vědou atributy jasně vymezený předmět bádání a jeho teorii výzkum a jeho metodologii infrastruktura s podpůrnými institucemi pro fungování vědy

Metody pedagogiky kriticky zhodnoceného historického dědictví pedagogiky - pedagogické ideje klasiků a doklady o vývoji pojetí a organizaci výchovy ve společnosti a výchovných institucích současné pedagogické zkušenosti - škol, výchovných a vzdělávacích zařízení, hromadných sdělovacích prostředků, pracovišť, organizací a rodiny

Literatura JŮVA, V. sen. a jun. Úvod do pedagogiky. Brno: Paido, JŮVA, V. et al. Základy pedagogiky (pro doplňující pedagogické studium). Brno: Paido, POSPÍŠIL, R. Úvod do pedagogiky. ELPORTÁL, Brno : MU Brno, ed/web/index.html PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, PRŮCHA, J., WALTEROVÁ, E., MAREŠ, J. Pedagogický slovník. 3. rozšířené vydání. Praha: Portál, SVOBODOVÁ, J., ŠMAHELOVÁ, B. Kapitoly z obecné pedagogiky. Brno: MSD, 2007.