Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje (Kotlíkové dotace) Příprava programu Ing. Martin KobzáňOstrožská Nová Ves vedoucí odboru řízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby Ing. Martin Plucha.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI Seminář pro žadatele.
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II. Bc. Pavel Šoltys, DiS
Obsah: Kdo může žádat o dotaci? Na co je dotace určena?
Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Transparentní nástroj pro správu majetku
Role Úřadu Regionální rady
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Regionální rozvojová agentura Východní Moravy 1998 – let partnerem v regionálním rozvoji Východní Moravy RNDr. Otakar Prudil.
Seminář pro příjemce OPVK
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Školení – představitelé příspěvkových organizací
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Program na podporu lesních ekosystémů
MĚSTA ZLÍNSKÉHO KRAJE ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_01_13_Náš kraj Vzdělávací oblast: Člověk.
Dotační programy odboru životního prostředí v roce 2019
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Programy na podporu bydlení
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji I.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Energetický management budov
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby
Transkript prezentace:

Program výměny zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje (Kotlíkové dotace) Příprava programu Ing. Martin KobzáňOstrožská Nová Ves vedoucí odboru řízení dotačních programů

Zdroj financování programu a role Zlínského kraje Ministerstvo životního prostředí (ŘO OPŽP) Zlínský kraj (příjemce) Domácnosti - FO (koneční uživatelé)  Zpracovává a předkládá projekt kraje  Vyhlašuje a realizuje program vůči domácnostem  Administruje program  Provádí publicitu  Vyhlašuje výzvu vůči krajům  Poskytuje dotaci na krajský projekt  Zprostředkující subjekt je SFŽP  Realizují dílčí projekty Operační program Životní prostředí 2014 – 2020

Cíl programu a doba realizace Přispět k omezení emisí znečišťujících látek do ovzduší ve Zlínském kraji prostřednictvím výměny nevyhovujících, zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva Cíl Počet stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, u kterých bylo provedeno opatření ke snížení emisí (min ks) Indikátory Plánované zahájení = přelom roku 2015 a 2016 Dvě až tři výzvy v letech 2015 – 2017 Realizace posledních výměn kotlů nejpozději v roce 2018 Doba realizace V případě úspěšné realizace, bude Program pokračovat i v dalších letech – budou alokovány další zdroje.

Finanční alokace a způsobilé výdaje Alokace pro Zlínský kraj: cca 155,3 mil. Kč pro domácnosti Zlínského kraje na roky 2015 – 2017 Zdroje financování: 85 % Fond soudržnosti 15 % Státní rozpočet Časová způsobilost výdajů: od vyhlášení výzvy MŽP vůči krajům, tj. od

Program - kdo může žádat Žádat mohou majitelé rodinných domů, jejichž domy jsou vytápěny kotly na pevná paliva. S předložením žádosti a realizací výměny kotle musí souhlasit všichni majitelé nemovitosti. Důležitá je definice rodinného domu. Nejsou podporovány chaty, hotely, penziony, ubytovny, bytové domy, které mají více jak 3 samostatné byty. Dílčí projekt musí být realizován ve Zlínském kraji. Nejsou vyčleněny žádné obce – podporován je celý Zlínský kraj.

Program - na co je možné žádat 1/2 tepelné čerpadlo kotel na pevná paliva (Ecodesign)  automatické přikládání  ruční přikládání (podmínkou je akumulační nádrž o objemu min. 55 l/kW instalovaného výkonu) plynový kondenzační kotel Podporovaná zařízení musí být uvedena v seznamu výrobků a technologií, který bude veden SFŽP. Výměna kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za:

Program - na co je možné žádat 2/2 instalace solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV (v kombinaci výše uvedeným zdrojem tepla) „mikro“ energetická opatření u rodinných domů, které nesplňují klasifikaci energetické náročnosti budovy úroveň C – úsporná, či nežádají o podporu programu Nová zelená úsporám Podporovaná zařízení musí být uvedena v seznamu výrobků a technologií, který bude veden SFŽP. Další podporovaná opatření:

„ Mikro“ energetická opatření Konkrétní opatření musí být potvrzeno ENERGETICKÝM SPECIALISTOU (seznam energetických specialistů je na internetových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Typ opatření 1.Zateplení střechy nebo půdních prostor 2.Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy 3.Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např. severní fasáda apod.) 4.Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů 5.Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří) 6.Dílčí výměna oken 7.Výměna vstupních a balkonových dveří 8.Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří 9.Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla

Program - na co není možné žádat Z programu nebude možné podpořit: výměna kotle spalujícího pouze biomasu za kotel spalující uhlí nebo kombinovaný kotel na uhlí a biomasu náhrada kotle s automatickým přikládáním výměnu kotle v rodinných domech, kde byla výměna zdroje podpořena v době od z programů:  Zelená úsporám  Nová zelená úsporám

Způsobilé výdaje dílčích projektů 1/2 Stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací:  kotle na pevná paliva,  tepelného čerpadla,  plynového kondenzačního kotle,  solární termické soustavy,  nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy, včetně dodávky a instalace akumulační nádoby, pokud je toto doporučeno projektem, výrobcem nebo dodavatelem (vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje tepla pro vytápění).

Způsobilé výdaje dílčích projektů 2/2 Náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, pouze v období do kolaudace nebo uvedení do trvalého provozu. Náklady na pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy pouze v případě, že je prokazována úroveň požadavku vyhlášky 78/2013 o energetické náročnosti, tj. min. klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“. Služby energetického specialisty související s potvrzením vhodnosti navrhovaného řešení (zdroj tepla a „mikro“ energetická opatření) Náklady na projektovou dokumentaci Stavební práce, dodávky a služby spojené s povinnou realizací opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti objektu (tzv. „mikro“ energetická opatření), kde dojde k instalaci nového zdroje vytápění.

Omezení způsobilosti výdajů dílčích projektů Ze skutečně vynaložených způsobilých výdajů je poskytnuta dotace ve výši odpovídající příslušné procentní sazbě (70 až 85 %) – viz dále Výše Způsobilých výdajů je omezena na Kč celkem (v tom max Kč na „mikro“ energetická opatření)

Míra podpory dílčích projektů Míra podpory závisí na typu nově instalovaného zdroje tepla:  70 % pro kotel spalující pouze uhlí  75 % pro kombinovaný kotel (uhlí a biomasa) nebo plynový kotel  80 % pro tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu Podpora může být navýšena o 5 % v případě prioritních obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší obcí ve Zlínském kraji (Seznam obcí je přílohou výzvy pro kraje.)

Seznam prioritních obcí ve Zlínském kraji ORPNázev obce Bystřice pod Hostýnem Blazice, Bystřice pod Hostýnem, Chvalčov, Loukov, Mrlínek, Osíčko, Vítonice Holešov Bořenovice, Holešov, Horní Lapač, Kostelec u Holešova, Kurovice, Lechotice, Ludslavice, Martinice, Míškovice, Němčice, Pacetluky, Prusinovice, Přílepy, Roštění, Rymice, Třebětice, Zahnašovice, Žeranovice Kroměříž Bezměrov, Břest, Hulín, Chropyně, Jarohněvice, Kroměříž, Kvasice, Kyselovice, Lutopecny, Morkovice- Slížany, Pravčice, Skaštice, Střížovice, Záříčí, Zlobice, Žalkovice LuhačoviceLuhačovice, Slavičín OtrokoviceBělov, Napajedla, Otrokovice, Pohořelice, Spytihněv, Tlumačov, Žlutava Rožnov pod Radhoštěm Dolní Bečva, Hutisko-Solanec, Rožnov pod Radhoštěm, Vidče, Zubří Uherské Hradiště Babice, Bílovice, Boršice, Březolupy, Hluk, Huštěnovice, Jalubí, Kněžpole, Kunovice, Modrá, Nedakonice, Ostrožská Nová Ves, Staré Město, Sušice, Topolná, Uherské Hradiště, Uherský Ostroh, Velehrad, Zlechov Uherský BrodBojkovice, Dolní Němčí, Nivnice, Strání, Šumice, Uherský Brod, Vlčnov Valašské KloboukyBrumov-Bylnice, Nedašov, Štítná nad Vláří-Popov, Valašské Klobouky Valašské Meziříčí Branky, Choryně, Jarcová, Kelč, Kladeruby, Krhová, Lešná, Mikulůvka, Oznice, Police, Poličná, Střítež nad Bečvou, Valašské Meziříčí, Zašová VizoviceBřezová, Slušovice, Veselá, Vizovice VsetínBystřička, Halenkov, Hovězí, Jablůnka, Karolinka, Lidečko, Nový Hrozenkov, Ratiboř, Vsetín ZlínBřeznice, Fryšták, Machová, Mysločovice, Racková, Sazovice, Tečovice, Zlín, Želechovice nad Dřevnicí

Jednotlivé fáze vedoucí až k proplacení podpory Předložení žádosti (osobně nebo poštou v listinné podobě) Formální posouzení a hodnocení přijatelnosti Žádosti se nebudou kvalitativně hodnotit, bude záležet na pořadí Schválení žádosti v Radě Zlínského kraje Uzavření smlouvy Doložení realizace výměny a vyúčtování dotace Proplacení podpory

Žádost o dotaci – náležitosti a přílohy Žádost bude předkládána v listinné podobě na KÚZK – osobně nebo poštou.

Ilustrace fotodokumentace stávajícího kotle Fotodokumentace musí být zřetelná, musí být poznat jak napojení na otopnou soustavu, tak na komínové těleso. Je-li to možné, je vhodné vyfotografovat také štítek kotle.

Kontroly Administrativní kontrola žádosti o dotaci a vyúčtování dotace Kontrola na místě  kontroly před proplacením (5% vzorek dle náhodného výběru)  kontroly v době udržitelnosti (5% vzorek dle náhodného výběru)

Informace Kontaktní pro dotazy: sekce Dotace a granty Výzvy, 16.výzva, Dokumenty Seznam schválených zařízení Seznam energetických specialistů Odbor Řízení dotačních programů: Ing. Petr Hasala, tel.: Ing. Kristýna Drahotůská, tel.: Ing. Petr Valášek, tel.:

Děkuji za pozornost.