SUBLIMACE, DESUBLIMACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Advertisements

Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Kapalnění Sublimace Desublimace
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Vypařování a kapalnění
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Sublimace a desublimace Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Látky, tělesa, směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní
Název školy: Základní škola T. G
Termika VY_32_INOVACE_05-50 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Změny skupenství látky
VYPAŘOVÁNÍ. VYPAŘOVÁNÍ ? Umíš odpovědět Kde dochází k vypařování ? Na čem závisí rychlost vypařování ? Může být vypařování nebezpečné ?
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vypařování , var a kapalnění
Oběh vody v přírodě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
Změny skupenství.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Molekulová fyzika Vlhkost.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Neživá příroda - vzduch
Člověk a příroda – fyzika
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Změny skupenství látek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Termika VY_32_INOVACE_05-49 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
ŠÍŘENÍ TEPLA (zapni zvuk)
je obsažena ve vzduchu, není vidět
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Transkript prezentace:

SUBLIMACE, DESUBLIMACE

= změna skupenství pevného na plynné. SUBLIMACE = změna skupenství pevného na plynné. (Nedochází k tání, bez kapalné fáze.) Sublimuje: (za normálního tlaku) jód, naftalín (výpary zabíjejí larvy molů), suchý led (CO2 – v pevném skupenství), sníh, led (při teplotách pod bodem mrazu) → lze sušit prádlo i v mrazu.

Závisí hlavně na teplotě a na tlaku: RYCHLOST SUBLIMACE Závisí hlavně na teplotě a na tlaku: - vyšší teplota → rychlejší sublimace, za dostatečně nízkého tlaku sublimují téměř všechny látky. Příklad: Na Marsu je velmi nízký atm. tlak (víc jak 100x menší než na Zemi) → na jeho povrchu nenajdeme vodu v tekutém stavu.

= změna skupenství plynného na pevné. DESUBLIMACE = změna skupenství plynného na pevné. (Nedochází ke kondenzaci, bez kapalné fáze.) Příklady: při náhlém a značném ochlazení se z vodní páry ve vzduchu vytváří: jinovatka na trávě (vzniká při bezvětří, tělesa obaluje ze všech stran), námraza na oknech (narůstá proti větru), sněhové vločky.

UŽITÍ SUBLIMACE, DESUBLIMACE Sublimační tiskárny: tiskne se pomocí tepla. Čištění chemických látek: (obrázek v učebnice vyd. Fraus str. 62) - Na dně kádinky znečištěný jód, nad kádinkou baňka se studenou vodou. Ohříváním kádinky začíná jód sublimovat, fialové páry stoupají vzhůru.

ČIŠTĚNÍ CHEMICKÝCH LÁTEK Na baňce se studenou vodou dochází k desublimaci (plyn se mění v krystalky čistého jódu).

Otázky k zamyšlení: 1) Jak se od sebe liší vypařování a sublimace? 2) Jak se od sebe liší tuhnutí a desublimace? Uveď konkrétní příklady všech těchto skupenských přeměn. (Vybírej: led, voda, vodní pára.)

Otázky k zamyšlení: 3) Na které straně okna se vytváří námraza? Vysvětli. (Vybírej: vnitřní, vnější.) 4) Proč v zimě ubývá sníh a led, přestože mrzne?