Projekt (*.mxd) Tabulka obsahu Vrstvy v datovém rámci Skupina vrstev View/ pohled/ mapa/ zobrazení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak na hromadnou korespondenci
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Vkládání a úprava tabulek do Wordu 2003
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
X EXEL.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
TOOLBOX PRO ANALÝZU STRUKTURY KRAJINY
Školení počítače Excel
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Hromadná korespondence
Hromadná korespondence
Grafy v Excelu.
Základní pojmy v informatice –II.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
GarageBand_1 Ing . Irena Uluçay.
Hromadná korespondence, makro
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Tabulkové kalkulátory
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
MS ACCESS parametrický dotaz
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Namalujte si ikonu Pokud se podíváte na pracovní plochu,uvidíte na ní mnoho malých obrázků(říkáme jim ikony), o kterých víme,že zastupují programy.Zkusíme.
Práce s řadami. Krok 1:Vytvořte vlastní řadu n V menu Nástroje klikněte na možnosti, otevře se dialogové okno možnosti. n Vyberte složku seznamy a pak.
Úprava řádků sloupců a listů Nejprve si musíme otevřít Excel např. přes START/PROGRAMY/MICROSOFT EXCEL. Vytvořila jsem si tabulku pro strukturu mezd zaměstnanců.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Vytvoření hypertextového odkazu
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Grafy v Excelu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Kartografie v ArcGIS.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
Geografické informační systémy
MS EXCEL Charakteristika
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Data pouze pro zobrazení Data pro analýzu Zkoumání struktury krajiny Modely struktury procesů na struktuře Bodové struktury sítě klasif. plochy.
Projekt jxml Tabulka obsahu Vrstva Skupina vrstev View/ pohled/ mapa/ zobrazení.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Geografické informační systémy. Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
CorelDRAW – práce s rastrovou grafikou
Vytvoření formuláře Access (11).
Digitální učební materiál
Kofigurace & napájení Windows
Malování - uložení a otevření obrázku
Transkript prezentace:

Projekt (*.mxd) Tabulka obsahu Vrstvy v datovém rámci Skupina vrstev View/ pohled/ mapa/ zobrazení

Nastavení datového rámce První krok při otevírání nového projektu!! Nastavit projekci! PTM (PravéTlačítkoMyši) na datový rámec -> Vlastnosti -> CoordSystem - >Predefined -> Projected -> national systems -> SJTSK EastNorth

Manipulace s pohledem - mapou Zoom in – zoom out Pan Zoom to whole extent – zobrazit vše Refresh – překreslit Předchozí výřez Výběr objektu / zrušit výběr Info o objektu Měření od ruky Zapnout/vypnout lištu Editoru

Odkud jdou data Vlastní disk C:, D:, flash disk, sd karta: když není v nabídce -> PŘIPOJTE WORKSPACE Vzdálený servr WMS služby – jen zobrazuje Připojení přes html adresu Katastrálky na geoportálu ČUZK

Rastry a vektory

Vložení dat (vrstev) do pohledu Existující data: 1. Z disku: 1. rastr 2. shp 2. Z VMS služby 1. Už definované v Janitoru 2. Nově připojované

Manipulace s vrstvou 1. Přejmenování (2klik na jméno) 2. Vlastnosti (PTM) 3. Posun v tabulce nahoru a dolů: označenou vrstvu táhnout myší 4. Odstranění z tabulky 5. Přiblížení vrstvy 6. Vložení vrstvy do tabulky 7. Červený vykřičník – špatná cesta k datům – OPRAVIT SOURCE DATA

Úkol 1: Nastavte pohled na souř. Systém S-JTSK Vložte vrstvu Čúzk – katastrální mapy Vložte vrstvu cenia – ortofoto Vložte vrstvu LPIS půdní bloky Vložte nějakou svoji vrstvu vrstvu Uložte projekt jako …do své složky

Vlastnosti vrstvy Jméno Cesta k souboru (zdroj) Zobrazení Symbolika Popisky

Vlastnosti vrstvy popisky

Manipulace s vrstvou 1. Vložit do mapy 2. Symbolizovat (nemění se data!!!) 3. Popisovat popisky 4. Editovat (mění se data) a. Zapnout lištu editoru b. Vybrat vrstvu k editaci c. Nastavit přichytávání d. Zahájit editaci

Než začneme editovat Jaký model objektů zvolíme (bod, linie, polygon)? V Janitoru zakládáme nový soubor shp přímo, v ArcGisu v ARCCatalogu!!! Jaké atributy budeme sbírat ke každému objektu? (typ String/Date/Number/Boolean/Float) Nastavit CoordSyst Vložit do ArcMapu (i přetažením)

vytvoření nového datového souboru Založení nové vrstvy = vytvoření nového datového souboru Nová data ukládejte vždy na známé místo a do předem vytvořeného zvláštního adresáře Nikdy nemíchejte s jinými daty Nikdy do plochy Nepoužívejte diakritiku Tohle OK definuje geometrii, teď ještě musíte definovat atributy

Upravit hlavičku atributové tabulky – přidávat (odebírat sloupce) 1. V ArcCatalogu (dvojklik na vybraný shp, přidáváme jméno, pak vybereme typ. Odebrání Deletem. V ArcMapu: Musíte mít zapnutou editaci Při vypnuté editaci!!! Musíte mít vybranou vrstvu PTM – otevřít atribtabulku Po otevření atributové tabulky OPTIONS -> Add Field

Editace geometrie 1. Upravím si symboliku (abych lépe viděla) 2. Obklikám první polygon. 3. Už teď mohu vyplnit hodnotu atributu v tabulce a. Ale musím ji nejprve otevřít 4. Ověřím nastavení přichytávání 5. Další polygon vytvářet jako přilehlý 6. Jak rozdělit polygon 7. Díry v polygonu – nástroj prosekání polygonu a. Prosekávané objekty musí být vybrané 8. Okolí polygonu – opět protnutím 9. Modifikovat objekt – oba přilehlé polygony musí být vybrány 10. UKLÁDAT!!!

Editace atributů 1. Výběr v mapě = výběr v tabulce 2. Když není vidět vybrané záznamy v tabulce – pravý klik na libovolný řádek 3. Seřadit podle hodnoty – pravý klik na hlavičku sloupce 4. Zapisovat hodnoty jen v editaci 5. Měnit hlavičku jen v editaci 6. Výpočet plochy, obvodu, délky = výpočet geometrických hodnot

Výpočet ploch a obvodu / délky Až po ukončení editace! Vždy po změně geometrie! Přidat – je-li potřeba – sloupec do atributové tabulky, typ double. Označit sloupec, PTM v nabídce vybrat Calculate geometry.

Pokračování úkolu 3 6.Vytvořte mýtinu v lese 7.Vložte vrstvu ortofoto 8.Vypněte podkladovou mapu a podle ortofota opravte průběh hranice lesa (přidejte vertex, posuňte vertex)

Pokračování úkolu 3 8.Vyberte všechny záznamy (řádky) v atributové tabulce LANDUSE, které mají hodnotu LANDUSE > 0 Použijte tlačítko „?“ v liště okna tabulky 9.Přesuňte vybrané záznamy nahoru v tabulce, výsledný printscreen opět vložte do Vašeho ppt

Relace tabulek Potřebujeme všem „dvojkámLPIS“ přiřadit „jedničkyLANDUSE“ V Janitoru pouze přes relaci tabulek Je třeba vytvořit převodní tabulku: JanDat Plusem přidáme řádek, do něj můžeme vkládat hodnoty ENTREM

Relace tabulek (zapnutý editor)

Úkol 4 Vytvořte převodní tabulku prevod.dbf Připojte ji k atributové tabulce LANDUSE Do pole (atributu) Landuse v tabulce landuse přiřaďte hodnotu pole Landuse_pr z připojené tabulky pomocí nástroje Kalkulátor sloupce (funguje pro označený sloupec)

Další operace Kontrola topologie Výběr – Janitor umí jen výběr podle atributu Prostorový výběr se musí nahradit Buffrem a Unionem Buffer Vektorové analýzy

Shapefile Repair Tool