Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Jazykové rodiny Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Advertisements

Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
vytvořený v projektu OP VK
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Indoevropská jazyková skupina
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Národy světa Název školy
Národnosti Jazyky.
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
INDOEVROPSKÁ RODINA indické íránské arménština germánské románské
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Z_087_Politická mapa dnešního světa světa _Poloha, rozloha, lidnatost
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Barevné modely Název školy
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Lidské rasy, národy, jazyky
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Obecné výklady o českém jazyce
Mateřský jazyk.
Světové jazyky. Na světě dnes existuje kolem jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Slovo a jeho význam: synonyma, antonyma, homonyma Tematická oblast:Česky jazyk.
Obecné výklady o jazyce 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Slovanské jazyky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvuková stránka jazyka: souhlásky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Název prezentace (DUMu):
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
Lidské rasy.
Název prezentace (DUMu) Zvuková stránka jazyka: spisovná výslovnost
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – nížiny
Struktura jazyka.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Obecné poučení o jazyce
Státní symboly státní znak velký a malý státní vlajka státní hymna
Transkript prezentace:

Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Jazykové rodiny Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 1. ročník oboru Krajinář Ročník: 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: říjen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR

Anotace Cílem vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK je rozvíjet komunikační kompetence žáků a naučit je užívat jazyk jako prostředek k dorozumívání a myšlení, k přijímání, sdělování a výměně informací na základě jazykových a slohových znalostí. Žáci chápou jazyk jako systém, rozlišují spisovný jazyk a nespisovné útvary. Tématem této prezentace je příbuznost jazyků - jazykové rodiny.

Příbuznost jazyků Jazykové rodiny

JAZYK ustálená podoba řeči příslušníků určitého společenství, jednoho národa vznikl přirozeným vývojem z potřeby lidí dorozumět se (tzv. přirozené jazyky) systém znaků užívaných podle konkrétních pravidel, který má zvukovou podobu a zpravidla i grafickou podobu

Tzv. umělé jazyky byly vytvořeny lidmi hlavně ze snahy umožnit příslušníkům mnoha národů dorozumění, šíření vzdělaností a informací pomocí společného jazyka Esperanto (L. Zamenhof, 1887; asi 2 miliony uživatelů)

Indoevropský jazyk „prajazyk“ - společný jazykový základ většiny jazyků Evropy a velké části jazyků Asie v novověku přistěhovalci rozšířen do Ameriky, Austrálie, Oceánie a Afriky tento pojem zavedl poprvé roku 1813 Thomas Young

Teorie „meče a koně“ tato teorie předpokládá původ indoevropských jazyků mezi nomádskými kmeny v oblasti dnešní Ukrajiny a jihozápadního Ruska před 6000 lety.UkrajinyRuska této teorii se podle předpokládaného způsobu šíření jazyka říká teorie „meče a koně“

Teorií „anatolských farmářů podle této teorie prapůvodní jazyk, z něhož vznikly všechny indoevropské jazyky, pochází z oblasti Anatolie u Kaspického moře, v dnešním Turecku, v době před až letyKaspického moře Turecku tuto teorii podporují výsledky analýzy větvení jazykového stromu provedené R. D. Grayem (2003)

Rozšíření indoevropskými jazyky mluví více než 3 miliardy lidí zhruba 250 jazyků (443 včetně dialektů) mezi 20 v současné době nejpoužívanějšími jazyky je 12 jazyků indoevropských: španělština, angličtina, hindština, portugalština, bengálština, ruština, němčina, maráthština, francouzština, italština, paňdžábština a urdština (dohromady mají více než 1,6 miliardy rodilých mluvčích)španělština angličtinahindštinaportugalštinabengálština ruštinaněmčinamaráthštinafrancouzština italštinapaňdžábštinaurdština

žlutá barva – helénské (řečtina), hnědá - indo-íranské, modrá – italické, červená - germánské, skořicově žlutá – keltské, fialová – arménské, světle modrá – albánské, světle zelená – baltické, tmavě zelená - slovanské

Dělení indoevropské rodiny anatolské jazyky – nejstarší známá větev, záznamy z 18. stol př. n. l, dnes vymřelá anatolské jazyky indoíránské jazyky – nejstarší záznamy z poloviny 2. tisíciletí př. n. l. (sanskrt) indoíránské jazykysanskrt řečtina (tvoří samostatnou skupinu) – nejstarší záznamy ze 14. stol. př. n. l. řečtina italické jazyky – nejstarší záznamy ze 7. stol př. n. l. (latina) italické jazykylatina – románské jazyky – vznikly z latiny románské jazykylatiny keltské jazyky – nejstarší záznamy ze 6. stol př. n. l. (galština) keltské jazyky germánské jazyky – nejstarší záznamy z 2. stol. n. l. (nejstarší runové nápisy) germánské jazyky arménština – nejstarší záznamy z 5. stol. n. l. arménština tocharské jazyky – vymřelé, záznamy z asi 6. stol n. l. tocharské jazyky balto-slovanské jazyky slovanské jazykyslovanské jazyky – nejstarší záznamy z 9. století (staroslověnština)staroslověnština baltské jazykybaltské jazyky – nejstarší záznamy ze 14. stol. (dnes vymřelá baltská pruština, litevština a lotyština až ze 16. stol.)pruštinalitevštinalotyština albánština – nejstarší záznamy z 15. stol. albánština

Kontrolní otázky: Co mají společného čeština a albánština? Co spojuje češtinu s ruštinou? Které jazyky jsou češtině podobné?

Seznam obrázků ZIKO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ROBBOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. DBACHMANN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. HAYDEN120. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

Seznam zdrojů Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: