Praha - 22. září 2009 Místopředseda Senátu PČR Milan Štěch ve spolupráci s Radou seniorů ČR pořádají SEMINÁŘ na téma: „Jak se žije seniorům v ČR?“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Inflace Definice Ukázka spotřebního koše Jak ji zjistíme?
Gymnázium Moravský Krumlov Sexta.  Zadluženost vládního sektoru ČR se v rámci zemí EU zlepšuje  Česko se s podílem deficitu rozpočtu dostalo  na HDP.
Makroekonomické ukazatele
Životní úroveň (II. část)
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Inflace.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomické ukazatele
HDP= hrubý domácí produkt
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 4. září 2008 Valorizace důchodů od 1. ledna 2009.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Národní účty - aplikace
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Finanční výkazy obchodních společností
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Hospodaření obcí v roce 2016
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Statistické srovnávání
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Praha září 2009 Místopředseda Senátu PČR Milan Štěch ve spolupráci s Radou seniorů ČR pořádají SEMINÁŘ na téma: „Jak se žije seniorům v ČR?“

2 „SOCIÁLNÍ POSTAVENÍ A ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ ČESKÝCH SENIORŮ“ Senát PČR září 2009 Přednášející: Dr. Zdeněk Pernes (předseda Rady seniorů ČR)

3 Starobní důchodci jsou významnou sociální skupinou české populace, která s narůstajícím počtem a zejména svými výdaji podstatně ovlivňuje výkonnost ekonomiky, příjmy a výdaje státního rozpočtu. Od roku 1989 počet starobních důchodců každoročně mírným tempem narůstal, a to z v roce 1989 na v roce Celkově tedy počet starobních důchodců za 19 let ekonomické transformace vzrostl o , tj. o 21,06 %. Průměrný meziroční nárůst v uplynulých devatenácti letech tedy činil osob, tj. 1,11 procentního bodu. V posledních letech počet starobních důchodců roste rychleji, v loňském roce šlo o osob. Sociální postavení a životní úroveň každé lidské bytosti, tj. také seniorů, je determinováno majetkovými poměry, příjmy, zdravotním stavem, rodinnými vztahy, sociálními kontakty a v neposlední řadě též charakterem sociálního a zdravotního systému státu. Významným aspektem vypovídajícím o životní úrovni je též struktura a dynamika spotřeby a to zejména v reálných hodnotách. Tato prezentace bude analyzovat sociální postavení a životní úroveň českých seniorů na základě dvou nejvýznamnějších z výše uvedených aspektů, tj. na základě příjmů a spotřebních výdajů. A to v korelaci k příjmům a spotřebním výdajům ekonomicky aktivní části populace, tj. k zaměstnancům. Dle statistiky rodinných účtů ČSÚ činily v roce 2008 sociální příjmy (tj. penze, respektive další sociální dávky) 94,0 % celkového přijmu důchodce, příjmy ze závislé činnosti 1,9 % příjmu, příjmy z podnikání 0,13 % příjmu a jiné příjmy, tj. příjmy kapitálové, příjmy z prodeje věcí movitých i nemovitých a dary od příbuzných 3,9 % celkových příjmů důchodce. (Data jsou nepřesná v tom, že kromě starobních jde též o důchodce invalidní, jiná aktuální data ale neexistují). Český starobní důchodce je tedy z 92,66 % závislý na své penzi a s ohledem na skutečnost, že komerční penzijní připojištění doplňkové penze zatím takřka nevyplácí, tak je závislý na penzi stanovené a vyplácené ČSSZ dle zákona č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

4 Sociální postavení seniorů je dle standardů Mezinárodní organizace práce měřeno tzv. obecným náhradovým poměrem tj. relací průměrné starobní penze sólo k průměrné nominální mzdě, a to k buď ke mzdě hrubé nebo ke mzdě čisté. Jde o měření nominální. Reálně lze sociální postavení seniorů poměřit poměrem reálné kupní síly penzí k reálné kupní síle mezd. Ve vztahu k ostatním evropským zemím lze sociální postavení českých důchodců kromě výše uvedených metod vysledovat též na základě podílu výdajů na starobní, invalidní a pozůstalostní penze na Hrubém domácím produktu.

5

6 Na průměrnou penzi Kč (k 1. lednu 2009) nedosahovalo seniorů, tj. 53,12 % z celkového počtu! N a průměrnou starobní penzi nedosahovalo V roce ,1 % důchodců V roce ,4 % starobních důchodců.

7 Struktura penzí v České republice: (Celkový počet starobních důchodců je ) (Počet starobních penzí sólo je ) (stav k 1. srpnu 2009)

8 Rady seniorů s poradní funkcí pracují v Pelhřimově, Humpolci, Prachaticích, Říčanech a v Unhošti Sociální postavení českých důchodců měřené nominálně i reálně

9 Obecný náhradový poměr v EU Z výše uvedených dat je zřejmé, že sociální postavení českých seniorů se zhoršuje nejen nominálně (obecný náhradový poměr – relace průměrné penze k průměrné nominální mzdě) ale i reálně (relace reálné kupní síly průměrné penze k reálné kupní síle průměrné mzdy). Nůžky mezi sociálním postavením seniorské a ekonomicky aktivní části populace se tedy od počátku transformace rozevřely více než o polovinu. Nejvyšší meziroční propad sociálního postavení českých seniorů byl na konci minulého tisíciletí v roce 1993 a na začátku tisíciletí současného v roce Sociální postavení českých seniorů měřené obecným náhradovým poměrem (průměrná penze k průměrné nominální mzdě hrubé) je také podstatně horší než v ostatních zemích Evropské unie. Např. ve Francii dosahuje tento ukazatel 45 %, v Rakousku 53 %, ve Velké Británii 49 %, ve Španělsku 44 %, v Německu 45 %, v Polsku 47 % a na Slovensku 47 %.

10 Příčiny soustavného zhoršování sociálního postavení českých seniorů: Hlavní příčinou rychlejšího růstu mezd oproti penzím je současný mechanismus valorizace penzí (§ 67 zákona č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění), který není přesný a sociálně spravedlivý. Navíc je časově opožděný. Hlavní funkcí a posláním valorizace je totiž permanentně uchovávat nejen reálnou kupní sílu penzí, ale také původní nastavení náhradového poměru. Tj. každoročně uchovávat původní relaci penze k průměrné nominální mzdě v národním hospodářství z doby přiznání důchodu. A to po celou dobu post ekonomické aktivity člověka. Uvedené funkce český mechanismus valorizace penzí splňuje pouze ve vztahu k uchování reálné kupní síly penzí, a to ještě ne vždy (při velkém meziročním nárůstu inflace, např. v roce 2008 meziroční pokles reálné kupní síly penzí o 0,6 %, nejvyšší meziroční pokles za posledních 11 let).

11 Hlavními příčinami jsou: 1) Nastavení valorizace na tzv. Úhrnný index spotřebitelských cen ČSÚ měřený spotřebním košem průměrných domácností není přesné. Konkrétní spotřeba a z ní vyplývající životní náklady důchodců jsou jiné, zpravidla rostou rychleji než inflace obecná. Důsledkem je nedostatečná valorizace, i pokles reálné kupní síly penzí. 2) Kompenzace jedné třetiny reálných mezd je nedostatečná. 3) Důchody jsou valorizovány opožděně na základě zpětně zjištěných statistických dat o vývoji inflace před 6 měsíci a reálných mezd před 12 měsíci.

12 mezi reálnou kupní silou penzí a reálnou kupní silou mezd, tj. v sociálním postavení mezi generacemi, jsou ve struktuře a dynamice spotřeby, tj. v nákupu výrobků a služeb pro život člověka nezbytných a zbytných. Dle výsledků studie „O spotřebě domácností“, vycházející z dat tzv. Statistiky rodinných účtů za léta 2004 až 2008 byla zjištěna následná fakta: Důsledky rozevírání nůžek

13 1. Struktura výdajových položek je u jednotlivých věkových kohort důchodců rozdílná a proměnlivá v čase. Nejvíce prostředků vynakládají důchodci na nákup výrobků a služeb pro život člověka nezbytných. Tj. na nákup potravin a nealkoholických nápojů, na nákup prádla a pleteného ošacení, konfekce, obuvi, dále na bydlení a to včetně nezbytné údržby i oprav v bytech a obnovy opotřebovaných předmětů vybavení domácností. Dále na placené léky a placenou ambulantní péči, na veřejnou dopravu, na noviny, knihy a papírenské zboží, na osobní hygienu a osobní péči. A to důchodci první věkové kohorty (56 až 65 let) vynakládali na uspokojení nezbytných životních potřeb od 66,69 % (2008) do 66,81 % (2004) spotřebních výdajů. Důchodci druhé věkové kohorty (66 až 70 let) vynakládali na uspokojení nezbytných životních potřeb od 65,24 % (2008) do 70,43 % (2004) spotřebních výdajů. Důchodci třetí věkové kohorty (71 až 75 let) vynakládali na uspokojení nezbytných životních potřeb od 69,25% (2008) do 70,95 % (2004) spotřebních výdajů a důchodci čtvrté věkové kohorty (nad 76 let) vynakládali na uspokojení nezbytných potřeb od 71,71 % (2008) do 75,65 % (2004) spotřebních výdajů. Na uspokojení nezbytných životních potřeb tedy důchodci vynakládají více než 2/3 spotřebních výdajů. Nejnižší váha nezbytných životních potřeb na celkové spotřebě je u důchodců nejmladších, nejvyšší u důchodců nejstarších. a V hodnoceném období váha výdajů na uspokojení nezbytných životních potřeb poklesla u všech věkových kohort důchodců, nejvýrazněji, a to o 5,19 procentního bodu u druhé věkové kohorty. Jde o vývoj pozitivní. Ve vztahu k zaměstnancům je ale váha výdajů na uspokojování nezbytných životních potřeb důchodců o 14,57 až 19,12 procentních bodů vyšší!

14 Výdaje na spotřebu základních životních potřeb zaměstnanců a důchodců dle věkových kohort – porovnání rok 2004/2008 v %

15 2. Spotřební výdaje na nákup výrobků a služeb nezbytných determinují výdaje na nákup výrobků a služeb pro život člověka zbytných, ze kterých je nejvíce prostředků vynakládáno na provoz osobních dopravních prostředků, na provoz telekomunikačních prostředků, na nákup přístrojů a spotřebičů pro domácnost, na nákup alkoholických nápojů, na nákup květin a výrobků z květin, na nákup a chov domácích zvířat, na služby veřejného stravování, na kulturní a zábavní služby, na zahraniční a tuzemskou rekreaci a na služby pojišťoven. První věková kohorta důchodců vynakládá na zbytnou spotřebu 33,19 % (2004) až 33,31 % (2008) spotřebních výdajů. Druhá věková kohorta důchodců vynakládá na zbytnou spotřebu 29,57 % (2004) až 34,76 % (2008) spotřebních výdajů. Třetí věková kohorta důchodců vynakládá na zbytnou spotřebu 29,05 % (2004) až 30,75 % (2008) spotřebních výdajů. A čtvrtá věková kohorta důchodců vynakládá na zbytnou spotřebu 24,35 % (2004) až 28,29 % (2008) spotřebních výdajů. Nejméně prostředků na uspokojování potřeb zbytných tedy zbývá důchodcům nejstarším, nejvíce důchodcům nejmladším. V hodnoceném období váha výdajů na uspokojení zbytných životních potřeb vzrostla u všech věkových kohort důchodců, nejvýrazněji, a to o 5,19 procentního bodu u druhé věkové kohorty. Jde o vývoj pozitivní. Ve vztahu k zaměstnancům je ale váha výdajů na uspokojování zbytných životních potřeb důchodců o 14,57 až 19,12 procentních bodů nižší!

16

17 Dynamika reálné spotřeby je proměnlivá v čase, kde kromě peněžních výdajů její pohyb determinují také spotřebitelské ceny. Rok 2005: U 1. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 16. U 2. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 20. U 3. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 17. U 4. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 27. U zbývajících výrobků a služeb došlo k meziročnímu poklesu reálné spotřeby.

18 Rok 2006: U 1. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 26. U 2. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 26. U 3. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 20. U 4. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 23. U zbývajících výrobků a služeb došlo k meziročnímu poklesu reálné spotřeby.

19 Rok 2007: U 1. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 23. U 2. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 23. U 3. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 27. U 4. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 28. U zbývajících výrobků a služeb došlo k meziročnímu poklesu reálné spotřeby.

20 Rok 2008: U 1. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 20. U 2. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 21. U 3. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 26. U 4. věkové kohorty důchodců meziročně vzrostla reálná spotřeba ze 41 spotřebních položek u 23. U zbývajících výrobků a služeb došlo k meziročnímu poklesu reálné spotřeby

21 Reálná spotřeba důchodců tedy roste pouze u cca poloviny položek spotřeby (39 % až 68 %, průměr – 56 %). Na stabilní růst životní úrovně tedy příjmy důchodců nepostačují! Nejvýraznější nárůst reálné spotřeby důchodců byl v letech 2006 a Nejvýraznější pokles naopak v letech 2005 a Růst životní úrovně důchodců pozitivně ovlivňuje růst reálné spotřeby výrobků a služeb pro život člověka zbytných. Negativně životní úroveň důchodců ovlivňuje pokles reálné spotřeby výrobků a služeb pro život člověka nezbytných.

22 Děkuji vám za pozornost Dr. Zdeněk Pernes předseda Rady seniorů ČR Kontakt: Nám. W. Churchilla 2, Praha 3 Tel.: WEB: