[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Farmaceutický asistent a jeho role v lékárně-vývoj a současnost,porovnání s EU Vypracovala: PharmDr.Bobková Romana
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Úvod do výuky lékárenství
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Pohled samosprávy na eHealth
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Kvalita v českém zdravotnictví
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Přínosy inovativní léčby seminář
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Ekonomika českého zdravotnictví
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Přehled spotřeby DPV v roce 2015
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL

[ 2 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Historie lékárenství – hlavní body 1950 Medika n.p. - ukončené znárodnění a socializace lékáren včetně velkoobchodu s léčivy 1952 – n.p. Medika rozdělen na krajské národní podniky MZd - hlavní správa lékáren krajské n.p. Medika převedeny formou krajských správ lékáren na zdravotní odbory KNV MZd - lékárenský odbor OÚNZ decentralizace lékáren 1963 – Zdravotnické zásobování – velkoobchod s léčivy zrušení KÚNZ Zahájen proces privatizací lékáren s pravidlem 1 lékárník = 1 lékárna !!!

[ 3 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Počet lékáren v čase

[ 4 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Provozovatelé lékáren

[ 5 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mapa lékáren

[ 6 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Trendy posledních 20 let zvýšení dostupnosti lékárenské péče v roce obyvatel na 1 lékárnu v roce obyvatel na 1 lékárnu prudký nárůst konkurenčního prostředí uvnitř i mimo lékárenství regulace nákladů na léky z veřejných rozpočtů vstup nových médií do lékárenství zásilkový výdej, virtualizace apod. liberalizace a globalizace vertikální struktury tlak na efektivitu poskytované lékárenské péče tlak na kvalitu a bezpečnost lékárenské péče

[ 7 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Lékárny aktivně zapojené v distribuci lékárnici jako akcionáři v distribučních společnostech síť lékáren vlastní majitelé farmaceutických velkoobchodů provozovatelé lékáren jsou současně držiteli povolení k distribuci 108 držitelů povolení k distribuci a současně provozovatelů lékáren / 215 distribučních skladů Nový fenomén masivní vývoz léčiv do ostatních členských zemí EU Trendy posledních 20 let

[ 8 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Správný směr?

[ 9 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Klíčová otázka Lze vyhovět budoucím požadavkům na poskytování lékárenské péče stávajícími prostředky a obsahem?

[ 10 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další směrování Jak se změní požadavky na provoz zařízení lékárenské péče budoucnosti? Jaké budou nároky na výkon povolání lékárníka při poskytování zcela nových inovativních a individualizovaných léčiv během dalších 20 let? Jakým způsobem se budou vyvíjet C/Ú léčiv? originály, generika, biosimillars apod. Jak se budou chovat plátci? Price volume nákupy zdravotních pojišťoven, cenové aukce, vývoj veřejných rozpočtů, apod. Jak se budou chovat pacienti? internet, klientské systémy, loajalita apod.

[ 11 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pacient na prvním místě Lékárna by se měla profilovat jako atraktivní a kompetentní partner pro všechny subjekty podílející se na poskytování kvalitní zdravotní péče: pacienti (důvěra, loajalita, ochota,...) výrobci (edukace pacientů pro správné compliance moderních léčivých přípravků) partnerská zdravotnická zařízení plátci (ekonomika a efektivita poskytované lékárenské péče, apod.) regulátoři (akceschopnost, struktura a objem poskytovaných dat, standardizace nároků, apod.) vláda a samospráva (lékárny – součástí mimořádných a celoplošných zdravotnických programů)

[ 12 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Cesta budoucnosti - lékárny v postavení kompetentních nízkoprahových zdravotnických zařízení podílející se na rozhodování o vstupu pacientů do systému veřejných rozpočtů. Klienti, kteří nebudou potřebovat hrazenou zdravotní péči, by měli být v lékárně plně uspokojeni poskytovanou péčí, konzultací, popř. odesláním na příslušné pracoviště. Kam kráčíš lékárenství?

[ 13 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost