NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Bankovní unie Jednotný mechanismus dohledu
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
Regulace distribuce v ČR
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Finanční výkazy obchodních společností
Financování kapitol státního rozpočtu II
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Peníze a měnová politika
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
DUM - Digitální Učební Materiál
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování finančního trhu 10. února 2016, VŠE Důvody změn modelu fungování finančního trhu

VÝZVY V REGULACI FINANČNÍCH TRHU/ SLUŽEB  Bankovní unie a úvěrové instituce  Unie kapitálových trhů  Distribuce a ochrana spotřebitele  Platební služby  Pojišťovnictví a další oblasti

I. BANKOVNÍ UNIE

I. BANKOVNÍ UNIE – HLAVNÍ CÍLE

 „Bail-in“ a odpis kapitál. nástrojů  odpis či konverze kapitálových nástrojů a závazků bank – minimalizace zapojení veřejných prostředků  přenos ztráty na akcionáře, následně věřitele (v obráceném pořadí uspokojování dle insolvenčního zákona)  vklady do 100 tisíc EUR kryty FPV  MREL – min. požadavky na kapitál a odepisovatelné závazky  min. množství kapitálových a dluhových nástrojů podléhajících možnosti odpisu (bail-in a odpis kap. nástrojů)  rezerva k absorpci ztrát a následné rekapitalizaci  MREL stanovován individuálně ČNB  otázkou dopady na financování (konzervativních) bank – primární vklady nelze započítat  Národní/Jednotný fond pro řešení krize  fondy pro účely řešení krize zřízeny v rámci BRRD/SRM  v ČR cca 16 mld. Kč (resp. 27 mld. při zohlednění trendu), v BU cca 55 mld. EUR  naplnění do konce r JEDNOTNÝ MECHANISMUS PRO ŘEŠENÍ KRIZÍ– BRRD

FONDY PRO ŘEŠENÍ KRIZE – ČR / BU

 Dodatečný kapitálový požadavek – TLAC  globální regulatorní požadavek pro G-SIFIs  kapitálová rezerva 18 % od r (16 % od r. 2019)  pákový poměr min. 6,75 % od r (min. 6 % od r. 2019)  diskuze o TLAC ve vztahu k MREL (dle BRRD)  Ukazatel pákového poměru (Basel III)  omezení nadměrného růstu bilancí bank, omezení vlivu cykličnosti na úvěrové aktivity  na min. úrovni 3 % od r  konečná podoba na úrovni EU dosud není známa (1. pol. 2017)  Bankovní strukturální reforma  Rámec pro malé a středně velké banky  CRD IV/CRR na všechny banky v EU X princip proporcionality, revize EK v průběhu 2016  Revize přístupu ke státním dluhopisům  Basilejský výbor, EU diskuze  diskuze musí zohledňovat specifika euro a neeuro ČS NOVÉ REGULATORNÍ VÝZVY

 Akční plán na budování Unie kapitálových trhů (CMU) – publikován EK  CMU - dlouhodobý projekt (do 2019) členěný na krátko-, středně- a dlouhodobé priority  Cílem je umožnění lepšího přístup k financování (zejména SMEs a infrastrukturních projektů)  Klíčové principy  podpora růstu a zaměstnanosti  vytvoření jednotného trhu  odstranění přeshraničních bariér bránících v investování  zajištění efektivní úrovně ochrany spotřebitelů a investorů  Priority EK pro rok 2016 v rámci CMU  stimulace rizikového kapitálu vytvořením tzv. fondu fondů  zlepšení přeshraniční distribuce investičních fondů  legislativní návrh v oblasti insolvence II. UNIE KAPITÁLOVÝCH TRHŮ

 Pozice: ČR obecně vítá CMU, zejména podporuje postupný proces naplňování cílů. Za klíčové považuje  zajištění prospěchu z projektu CMU pro všechny ČS (vč. těch s malými nebo méně rozvinutými trhy, kam patří i trh český)  zaměřit se na iniciativy směřující z trhu, a zároveň striktně prosazovat tzv. „bottom-up approach  Aktuálně probíhající iniciativy  nová pravidla pro sekuritizaci  revize úpravy prospektu  Aktuální veřejné konzultace  o krytých dluhopisech  o rizikovém kapitálu  „call for evidence“ (konzultace ke kumulativnímu dopadu fin. regulace) II. UNIE KAPITÁLOVÝCH TRHŮ

 dlouhodobý cíl: sjednocování principů regulace distribuce napříč sektory finančního trhu  požadavky na vstup osob do odvětví (důvěryhodnost, odbornost...)  podoba oprávnění zprostředkovatelů (samostatný zprostředkovatel, vázaný zástupce), odpovědnost jednotlivých článků distribučního řetězce  registrační procedura a informace v registrech  licencování a výkon dohledu  v ochraně spotřebitele klade MF důraz na:  distribuční neutralitu regulace (stejná ochrana spotřebitele pro různé způsoby sjednávání finančních služeb)  efektivitu regulace – využití nástrojů, které reálně (nikoli jen nominálně) zlepší postavení spotřebitele ve vztazích s finančními institucemi  přiměřenost regulace - více povinností jen tam, kde je důvodně vyšší potřeba ochrany spotřebitele  na úrovni EU obdobný vývoj  viz např. příprava balíku „IMD2-MiFID2-PRIIPs“ III. REGULACE DISTRIBUCE

 Nový zákon o spotřebitelském úvěru (ZSÚ)  transpozice směrnice MCD, komplexní úprava distribuce úvěrů (klasických spotřebitelských i hypoték); nyní na pořadu schůze PS  Novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu (ZPKT)  transpozice směrnice MiFID2; koordinovaná příprava s návrhem ZSÚ; nyní v LRV  Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích (ZPZ)  „velká“ novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích stažena, nyní pouze debata nad úpravou finančních aspektů distribuce  Směrnice o distribuci pojištění (IDD)  nahrazuje stávající směrnici IMD; vztahuje se na všechny způsoby distribuce (interní i externí), posílení ochrany spotřebitele, sblížení s úpravou podle MiFID2; transpoziční termín  MF termín do konce roku 2016 předložit návrh zákona o distribuci v pojišťovnictví, kterým bude směrnice transponována III. VÝZVY V REGULACI DISTRIBUCE

 Směrnice o platebních účtech (PAD)  jednotné označování služeb v podmínkách a sazebnících, jednoduchý přechod do jiné banky (tzv. switching), právo na základní platební účet  transpoziční termín: , nyní: v komisích LRV  Nařízení o mezibankovních poplatcích  zastropování na 0,2 % pro debetní a 0,3 % pro kreditní karty  riziko zavedení nových poplatků pro klienty, ale rozšíření akceptační sítě  Nová směrnice o platebních službách (PSD2)  tzv. třetí strany – noví poskytovatelé působící při platbách na internetu, povinnost bank umožnit jim přístup k některým údajům o účtech klientů  otevření trhu, ale zároveň vyšší riziko kybernetických útoků, větší náklady na straně bank  transpoziční termín: , MF do konce 2016 předloží návrh nového zákona o platebním styku IV. VÝZVY NA TRHU PLATEBNÍCH SLUŽEB

 Návrh novely zákona o pojišťovnictví – transpozice směrnice Solvency II - vláda  Návrh novely zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla – reakce na judikaturu Soudního dvora EU – v komisích LRV  Návrh novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu a dalších souvisejících zákonů – transpozice transparenční směrnice, směrnice Omnibus II, směrnice UCITS V; adaptace nařízení CSDR a ELTIFR – v PS 3. čtení  Návrh novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu a dalších souvisejících zákonů – transpozice směrnic MiFID II a SCMAD, adaptace nařízení MiFIR a MAR – v komisích LRV  Příprava Koncepce rozvoje kapitálového trhu V. DALŠÍ LEGISLATIVNÍ PRÁCE NA ZÁKLADĚ EU PŘEDPISŮ – POJIŠŤOVNICTVÍ A DALŠÍ OBLASTI

DĚKUJI ZA POZORNOST