WHO – Světová aliance pro bezpečí pacientů MUDr. Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR MZ ČR, leden 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
9/ Komunikace v diplomacii -zprostředkovávání informací jako prvořadý úkol diplomacie -ochrana diplomatických informací -předávání informací domů (vč.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
1 Analýza rizika při poskytování zdravotní péče – možnosti prevence MUDr. David Marx, PhD. Kabinet veřejného zdravotnictví 3. LFUK Praha Česká společnost.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
WHO - HPH Autum School 2011 in the Czech Republic Národní síť nemocnic podporujících zdraví v ČR Společný projekt MZČR a WHO 2010 – 2011 Milena Kalvachova.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
1. WORKSHOP.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Místní rozpočtové jednotky
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Inf Počítač a lidé s handicapem
Název vzdělávacího materiálu
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Řízení kolektivu. Řízení kolektivu Aby podřízení pracovali dobře, musí být splněny tyto podmínky: schopnosti podřízených pracovní podmínky motivace.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
31 Základní typy zdravotnických systémů
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mezinárodní hotelnictví
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Příspěvek na konferenci
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mezigenerační s dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Centralizované rozvojové projekty 2017
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Inovace VOV informace o projektu
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

WHO – Světová aliance pro bezpečí pacientů MUDr. Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR MZ ČR, leden 2007

Fakta z pohledu WHO Několik studií dokládajících alarmující čísla poškozování pacientů – 3,2 až 16,6% hospitalizovaných Několik studií dokládajících alarmující čísla poškozování pacientů – 3,2 až 16,6% hospitalizovaných Studie amerického Institutu medicíny z roku 1999 odhadla, že téměř úmrtí hospitalizovaných pacientů je způsobeno pochybením zdravotnického zařízení Studie amerického Institutu medicíny z roku 1999 odhadla, že téměř úmrtí hospitalizovaných pacientů je způsobeno pochybením zdravotnického zařízení Odhaduje se, že 1,4 milionů lidí na světě získá infekci ve zdravotnickém zařízení;v EU 3mil.infekcí ročně/ úmrtí Odhaduje se, že 1,4 milionů lidí na světě získá infekci ve zdravotnickém zařízení;v EU 3mil.infekcí ročně/ úmrtí Situace může být ještě vážnější v rozvojových zemích nebo v zemích s ekonomickou transformací Situace může být ještě vážnější v rozvojových zemích nebo v zemích s ekonomickou transformací Polovina všech léků předepsána neadeqátně; nadužívání léků než je klinicky nezbytné, používání ATB pro nebakteriální infekce, neodpovídající výběr ATB, dávkování i způsob aplikace Polovina všech léků předepsána neadeqátně; nadužívání léků než je klinicky nezbytné, používání ATB pro nebakteriální infekce, neodpovídající výběr ATB, dávkování i způsob aplikace Studie ekonomických ztrát ( USA mil. USD ročně, Velká Británie mil. liber ročně) Studie ekonomických ztrát ( USA mil. USD ročně, Velká Británie mil. liber ročně)

Fakta z pohledu WHO Potřeba validních dat a výzkumu v této oblasti, nejen z lékařského, ale i ekonomického hlediska Potřeba validních dat a výzkumu v této oblasti, nejen z lékařského, ale i ekonomického hlediska Problematika bezpečí pacienta musí být nezbytnou součástí programů zvyšování kvality zdravotní péče Problematika bezpečí pacienta musí být nezbytnou součástí programů zvyšování kvality zdravotní péče Nutné zahájení mezinárodně pojatého úsilí, které by iniciovalo národní zdravotní politiky k vytváření vlastních opatření Nutné zahájení mezinárodně pojatého úsilí, které by iniciovalo národní zdravotní politiky k vytváření vlastních opatření Podpořit členské státy mezinárodně osvědčenými doporučeními, normami, standardy a společně sdílenými aktivitami Podpořit členské státy mezinárodně osvědčenými doporučeními, normami, standardy a společně sdílenými aktivitami

WHO a bezpečí pacienta 55. WHA v roce 2002 – přijetí rezoluce WHA vybízí členské státy věnovat se tématu bezpečí pacienta a vytvořit systém opatření pro zlepšení bezpečnosti pacienta a kvality zdravotní péče (se zaměřením na používání léků, lékařského vybavení a technologií) 55. WHA v roce 2002 – přijetí rezoluce WHA vybízí členské státy věnovat se tématu bezpečí pacienta a vytvořit systém opatření pro zlepšení bezpečnosti pacienta a kvality zdravotní péče (se zaměřením na používání léků, lékařského vybavení a technologií) 57. WHA v roce 2004 odsouhlasila ustavení World Alliance for Patient Safety – nezbytnost pokrýt široké spektrum odborných oblastí „Patient Safety“ 57. WHA v roce 2004 odsouhlasila ustavení World Alliance for Patient Safety – nezbytnost pokrýt široké spektrum odborných oblastí „Patient Safety“ Aliance - mezinárodní iniciativa pro zlepšení bezpečí pacienta Aliance - mezinárodní iniciativa pro zlepšení bezpečí pacienta V každé regionální úřadovně WHO je ustaven tým odborníků, pracující v návaznosti na tuto alianci; každý region identifikuje vlastní priority V každé regionální úřadovně WHO je ustaven tým odborníků, pracující v návaznosti na tuto alianci; každý region identifikuje vlastní priority

Světová aliance pro bezpečí pacienta Aliance ustavena WHO a jeho partnery v říjnu 2004 Aliance ustavena WHO a jeho partnery v říjnu 2004 Předsedou se stal Sir Liam Donaldson, vedoucí lékař Velké Británie Předsedou se stal Sir Liam Donaldson, vedoucí lékař Velké Británie Sekretariát je HQ Ženeva Sekretariát je HQ Ženeva Program aliance se zaměřil na šest základních oblastí: Program aliance se zaměřil na šest základních oblastí: 1. Globální výzva bezpečí pacienta – zaměření na nosokomiální nákazy s podtitulem Clean Care is Safer Care; vydány doporučené postupy zaměřené na čistotu rukou, bezpečné zacházení s krví, injekcemi, vodou, management sanitace a odpadů 2. Pacienti pro bezpečí pacientů – s cílem zapojit pacienty a pacientské organizace do programu Světové aliance; založen projekt Patients for Patient Safety, financovaný prostřednictvím WHO; výstupem je deklarace přijatá v Londýně v roce Taxonomie pro bezpečí pacientů – vytvoření mezinárodně uznávaných pojmů – standardy nezbytné pro sběr, evidenci a klasifikaci poškozujících událostí

Světová aliance pro bezpečí pacienta 4. Výzkum pro bezpečí pacientů – zlepšení metodologie a nástrojů pro hodnocení původu a rozsahu pochybení ve zdravotní péči 4. Výzkum pro bezpečí pacientů – zlepšení metodologie a nástrojů pro hodnocení původu a rozsahu pochybení ve zdravotní péči 5. Řešení pro bezpečí pacientů – rozhodnutí vedoucí ke snížení rizik ve zdravotnické péči a zlepšení její bezpečnosti; učení se na základě špatných zkušeností 5. Řešení pro bezpečí pacientů – rozhodnutí vedoucí ke snížení rizik ve zdravotnické péči a zlepšení její bezpečnosti; učení se na základě špatných zkušeností Ustavena WHO spolupracující centra pro řešení pro bezpečí pacientů Ustavena WHO spolupracující centra pro řešení pro bezpečí pacientů - Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations JCAHO - Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations JCAHO - Joint Commission International JCA (USA) - Joint Commission International JCA (USA) 6. Hlásící systém (Reporting and Learning) – vytvoření nástrojů a doporučených postupů pro systém zaznamenávající nešťastné události a pochybení; hlavním cílem systému je poučení ze zkušeností 6. Hlásící systém (Reporting and Learning) – vytvoření nástrojů a doporučených postupů pro systém zaznamenávající nešťastné události a pochybení; hlavním cílem systému je poučení ze zkušeností

Aktivity Aliance Ustavení nových oblastí pro roky 2006 – 2007, zaměřené především na nové technologie pro zlepšení bezpečnosti pacienta a vzdělávání v oblasti bezpečí pacienta Ustavení nových oblastí pro roky 2006 – 2007, zaměřené především na nové technologie pro zlepšení bezpečnosti pacienta a vzdělávání v oblasti bezpečí pacienta Finanční podpora ze strany Velké Británie, která zajišťuje dostatečné prostředky na práci Aliance a jejího sekretariátu (ve výši 44 mil. USD) Finanční podpora ze strany Velké Británie, která zajišťuje dostatečné prostředky na práci Aliance a jejího sekretariátu (ve výši 44 mil. USD) Vydávání doporučených postupů a materiálů k podpoře členských zemí Vydávání doporučených postupů a materiálů k podpoře členských zemí Vyhlášení Světového dne Aliance, organizování společných jednání a konferencí k výměně zkušeností Vyhlášení Světového dne Aliance, organizování společných jednání a konferencí k výměně zkušeností

Kde získat další informace? World Alliance for Patient Safety: World Alliance for Patient Safety: safety safety Webové stránky WHO na adrese: Webové stránky WHO na adrese: