DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘ_DĚLENÍ ZELENINY Téma: Dělení zeleniny podle částí, které využíváme Anotace: Prezentace Věková skupina: 4. třída Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Zdroj textu: vlastní práce autora Příloha: zdroje obrázků
Zelenina Zeleninu dělíme podle části těla, pro kterou ji pěstujeme.
ZELENINA KOŘENOVÁLISTOVÁPLODOVÁCIBULOVÁKOŠŤÁLOVÁ miřík celer locika setá (salát) rajče jedlé česnek kuchyňský brukev zelná (květák) mrkev obecná špenátpaprika setácibule kuchyňská brukev zelná (brokolice)
KOŘENOVÁ ZELENININA MRKEV OBECNÁ využívá se její kořen obsahuje mnoho vitamínů, vlákninu používá se syrová třeba do salátů, vařená do polévek a zeleninových pokrmů
LISTOVÁ ZELENININA LOCIKA SETÁ nejrozšířenější locika je salát hlávkový využívají se listy
PLODOVÁ ZELENININA RAJČE JEDLÉ využívá se plod (bobule) zvaný rajské jablko neboli rajče obsahuje vitamíny nezralé plody mohou při konzumaci způsobit otravu
CIBULOVÁ ZELENININA CIBULE KUCHYŇSKÁ využívá se její cibule, oloupaná od vrchních uschlých vrstev pěstuje se ze semen nebo ze sazečky (malé cibulky) používá se jako zelenina nebo koření, někdy se využívá i její nať
KOŠŤÁLOVÁ ZELENININA BRUKEV ZELNÁ (KVĚTÁK) květák vznikl vyšlechtěním divoké brukve zelené lidově je nazýván karfiol
Příloha zdroje obrázků: str. 2., cibule, rajčátka, brokolice, str. 3, Locika setá, Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na www: str. 3., Celer miřík, Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na www: str. 3, rajčátka, Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na www: str. 3, česnek,, str.3., květák, AUTOR NEUVEDEN, Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na www: str. 3, mrkev, Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na www: str.3, špenát, Wikimedia Commons[online]. [cit ]. Dostupný na www: str.3, paprika,, str. 3, cibule, AUTOR NEUVEDEN. lidovky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na www: zaklad-co-s-ni-vykouzlite-ffx- zaklad-co-s-ni-vykouzlite-ffx- str.3, brokolice, str.4, AUTOR NEUVEDEN. skolakov1.sweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na www: str.5, locika, Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na www: str.6, rajčátka, AUTOR NEUVEDEN. ardanas.cz [online]. [cit ]. Dostupný na www: str. 7, cibule, AUTOR NEUVEDEN. mojebyliny.blog [online]. [cit ]. Dostupný na www: str.8, květák, AUTOR NEUVEDEN. recepty.online.cz [online]. [cit ]. Dostupný na www: