Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:VY_32_INOVACE_06-01_Zelenina Autor:Mgr. Alice Frýželková Ročník:1.-3. Datum vytvoření:17. 2. 2014

2 Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Prvouka - život na vesnici Předmět:Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Seznamuje se zeleninou, jejími druhy. Popisuje stavbu těla zeleniny, ukazuje jedlé části zeleniny. Vysvětluje pojem bioodpad. Klíčová slova:Zelenina, druhy zeleniny, bioodpad Druh učebního materiálu:prezentace

3 Zelenina Na zahradě a na poli pěstujeme zeleninu. Než vyroste, musíme ji zalévat, vytrhávat plevel a okopávat ji. Zelenina je zdravá, obsahuje vitaminy a velké množství vody. Kterou zeleninu máte rádi? 1

4 Zelenina – stavba těla Rostliny mají některé části těla pod zemí (např. kořen nebo cibuli). Další části těla mají nad zemí – stonek, listy. Většina rostlin má také květy, ze kterých později vyrůstají plody. Zelenina, to jsou listy, plody a nadzemní i podzemní části některých rostlin Z každé zeleniny jíme její určitou část. 2

5 Podívejte se na stavbu rajčete. list plod květ stonek

6  Kořen jíme u mrkve, petržele a celeru.  U petržele a celeru jíme i jejich stonek a listy. 3 4 5 mrkev celer petržel

7  Cibuli a stonek jíme u cibule, česneku a pórku. 6 7 8 cibule pórek česnek

8  Listy jíme u salátu a špenátu. 9 10 salát špenát

9  Plody jíme u papriky, rajčete, dýně, fazolu, hrachu. 12 13 14 15 dýně rajče 11 paprika fazole hrách

10  Z květáku a brokolice jíme květenství. 16 17 květák brokolice

11 18 19 20 21 22 23 Poznáš tuto zeleninu? Pojmenuj, kterou část zeleniny jíme.

12 18 19 20 21 22 23 brambory cuketa kedlubna petržel kapusta lilek Zkontroluj, jestli jsou u zeleniny správně napsány názvy.

13 Rozlišujeme několik druhů zeleniny: 9 listová 11 plodová

14 Rozlišujeme několik druhů zeleniny: 3 kořenová 7 17 košťálová cibulová

15 Bioodpad Skoro polovinu odpadu tvoří odpad živočišného nebo rostlinného původu. Říká se mu odborně bioodpad. Je hlavní součástí kompostu.  Kam u vás doma vyhazujete bioodpad? 24

16 Použité zdroje: 1.Vegetables. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2014-02- 17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Vegetables.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Vegetables.jpg 2.Jardin potager 6. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014- 02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zeleninov%C3%A1_zahrada#mediaviewer/Soubor:Jardin_potager_6.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zeleninov%C3%A1_zahrada#mediaviewer/Soubor:Jardin_potager_6.jpg 3.7carrots. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:7carrots.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:7carrots.jpg 4.Wurzelpetersilie Wurzel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Wurzelpetersilie_Wurzel.jpg 5.Céleri-rave-fendu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit. 2014- 02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:C%C3%A9leri-rave-fendu.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:C%C3%A9leri-rave-fendu.jpg 6.Onions. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Onions.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Onions.jpg 7.3 Garlics. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:3_Garlics.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:3_Garlics.jpg 8.Chives. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2003 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Chives.jpeg 9.Kopfsalat Setzlinge. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kopfsalat_Setzlinge.JPGhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kopfsalat_Setzlinge.JPG 10.CDC spinach1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02- 17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:CDC_spinach1.jpg

17 Použité zdroje: 11.Capsicum annuum fruits IMGP0122. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Capsicum_annuum_fruits_IMGP0122.jpg 12.Tomato je. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Tomato_je.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Tomato_je.jpg 13.Pumpkins. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 1997 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Pumpkins.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Pumpkins.jpg 14.Ab food 20. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2014-02- 17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Fazole#mediaviewer/Soubor:Ab_food_20.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Fazole#mediaviewer/Soubor:Ab_food_20.jpg 15.Doperwt rijserwt peulen Pisum sativum. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch#mediaviewer/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%A1ch#mediaviewer/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg 16.Cauliflower. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2014-02- 17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Cauliflower.JPGhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Cauliflower.JPG 17.Broccoli bunches. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014- 02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Broccoli_bunches.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Broccoli_bunches.jpg 18.Kartoffeln der Sorte Marabel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kartoffeln_der_Sorte_Marabel.JPGhttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Kartoffeln_der_Sorte_Marabel.JPG 19.Courgette. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Courgette.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Courgette.jpg

18 Použité zdroje: 20.Rosenkohl 3012. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2014- 02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Rosenkohl_3012.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Rosenkohl_3012.jpg 21.Brassica oleracea var. gongylodes. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Brassica_oleracea_var._gongylodes.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Brassica_oleracea_var._gongylodes.jpg 22.Armoracia rusticana 03 ies. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Armoracia_rusticana_03_ies.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Armoracia_rusticana_03_ies.jpg 23.Aubergine. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit. 2014-02- 17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Aubergine.jpghttps://cs.wikipedia.org/wiki/Zelenina#mediaviewer/Soubor:Aubergine.jpg 24.Zahradni odpad kompostarna Berco. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit. 2014-02-17]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bioodpad#mediaviewer/Soubor:Zahradni_odpad_kompostarna_Berco.jpg


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google