LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Přeměna látek a energií (metabolismus)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
LIDSKÝ ORGANISMUS VYLUČOVACÍ SOUSTAVA. Šablona : V/2 Sada: 2/35 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
LIDSKÝ ORGANISMUS KŮŽE. Šablona : V/2 Sada: 2/19 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
LIDSKÝ ORGANISMUS SVALY. Šablona : V/2 Sada: 2/21 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
LIDSKÝ ORGANISMUS OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Název projektu: Moderní škola
LIDSKÝ ORGANISMUS DÝCHACÍ SOUSTAVA.
ROSTLINY A JEJICH ORGÁNY
LIDSKÝ ORGANISMUS SMYSLY A NERVY.
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu

Šablona : V/2 Sada: 2/28 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Online:

Lidský organismus Význam potravy, vody a vzduchu Jméno autora: Mgr. Martina Kosová Škola: Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, Zaječí, příspěvková organizace Ročník: 5. Předmět: Přírodověda Klíčová slova: organismus, lidské tělo, potrava, cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, voda, vzduch, energie Název: VY_52_INOVACE_2/28_Lidský organismus; význam potravy, vody a vzduchu

ANOTACE Výukový materiál je určen žákům 5. třídy základní školy k předmětu Přírodověda. Cílem učebního materiálu je seznámit žáky s novými pojmy a pomoci jim si je osvojit. Usnadnit jim si zapamatovat a poznat jednotlivé části a funkce lidského těla, jak vypadají jednotlivé orgány a jak se nazývají. Následující výukový materiál je zaměřen na význam potravy, vody a vzduchu pro lidský organismus.

LIDSKÝ ORGANISMUS Ačkoliv je každý člověk jiný, tak všichni lidé mají stejnou STAVBU TĚLA.

Řekni Co všechno potřebuje člověk pro život? Jaké podmínky? Jaké palivo? 1

Zapiš si: POTRAVA = jídlo, strava – Musíme jíst, abychom žili, abychom rostli, abychom měli sílu a ENERGII !!! 2

ROSTLINNÉ SLOŽKY ŽIVOČIŠNÉ SLOŽKY

Potrava musí být pestrá a vyvážená Měla by obsahovat: základní živiny – cukry (60%) - tuky (25%) - bílkoviny (15%) K tomu ještě: vodu, minerální látky a vitaminy.

VYJMENUJ 5 příkladů potravy, která si myslíš, že není zdravá 5 příkladů potravy, která si myslíš, že zdravá je 10 11

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ: Hodně bílkovin? Hodně cukru? Hodně tuku? Hodně vitamínů?

Potrava by měla být vyvážená! 12

PŘEMÝŠLEJ Jak do svého těla dostáváš vodu? Z čeho je složen vzduch? Která část vzduchu je potřebná k dýchání? Proč je pobyt v lese zdravý?

SLOŽENÍ VZDUCHU 16

Naše tělo přijímá z prostředí: POTRAVU VODU VZDUCH Tyto složky jsou pro náš život nezbytné!!!

VODA Je obsažena ve všech částech našeho těla

VODA - podílí se na termoregulaci těla - průběh chemických procesů, důležité rozpouštědlo - transport látek v těle - ztráta asi 25% vody v těle vede ke smrti

BÍLKOVINY živočišné bílkoviny: v mase, vejcích, mléčných výrobcích rostlinné bílkoviny: v luštěninách – sója, čočka, hrách, fazole

CUKRY = hlavní zdroj energie škrob: složitý cukr, v těle je štěpen, obsažen v mouce, bramborách, rýži laktóza: tzv. mléčný cukr – v mléčných výrobcích, mléce sacharóza: řepný cukr, sladidlo fruktóza: ovocný cukr – v ovoci, medu, melounech glukóza: jednoduchý cukr, vzniká štěpením složitých cukrů (např. škrobu), obsažen v krevní plazmě glykogen: přebytečná glukóza je uložena ve formě zásobní látky glykogenu v játrech, v případě poklesu hladiny cukru v krvi se změní zpět na glukózu (umělá výživa = glukóza v „kapačkách“) celulóza: rostlinný původ, součást nestravitelných vláknin (zelenina, obiloviny, ovoce, luštěniny – správná činnost střev)

TUKY - nejvydatnější zdroj energie -zásoby v tukových tkáních, tělesná izolace -důležité pro příjem vitamínů v tucích – A, D, E, K, -živočišné tuky: obsaženy v másle, sádle -rostlinné tuky: tj. rostlinné oleje (slunečnicový, olivový)

VITAMÍNY - nezbytné pro zdravý vývoj organismu - musíme je přijímat v potravě (tělo si je nedokáže vyrobit) - účastní se chemických reakcí v těle - zvýšená spotřeba vitamínů: nemoc, růst Hypervitaminóza = otrava vitamíny, předávkování

VitaminVýznam pro těloProjev nedostatkuZdroj vitaminu Asprávná funkce sítnice a sliznic šeroslepost, snížená odolnost organismu, suchá kůže mrkev, rajčata, špenát, mléko, žloutek Dvývoj kostí, růst měknutí kostí, jejich deformace – křivice rybí tuk, vejce, máslo, v kůži – UV zářením Efunkce pohlavních orgánů porucha tvorby pohlavních hormonů mléko, vejce, obilné klíčky, zelenina Ksrážlivost krveporucha srážlivostikapusta, špenát B1B1 metabolismus (součást enzymů) únava, úbytek svalové tkáněkvasnice, luštěniny B2B2 metabolismus (součást enzymů) bolavé ústní koutkykvasnice, obilí, vejce B6B6 metabolismus aminokyselinporuchy krvetvorby, záněty kůže kvasnice, obilí, luštěniny, maso, mléko B 12 metabolismus, krvetvorba poruchy krvetvorby, záněty sliznic maso, vnitřnosti C odolnost proti nachlazení, proti krvácení sliznic únava, snížení obranyschopnosti, krvácení dásní, nemoc – kurděje zelenina a ovoce (paprika, citrusy, rybíz, brambory) 20

VZDUCH KYSLÍK ze vzduchu se v těle využívá k uvolňování ENERGIE při různých činnostech- - při pohybu - při přenosu zpráv do mozku - při přijímání či využívání potravy

Zdroje Kvasničková Danuše a kol. Od vesmíru k člověku; Přírodověda pro 5. ročník základní školy. 1. vydání. Praha: Fortuna, ISBN OBRÁZKY: 1) ( ) 2) ( ) 3) ( ) 4, 5) ( ) 6) poradime-a-pridame-recept aspx ( ) poradime-a-pridame-recept aspx 7) ( ) 8) ( ) 9) potravin__s43x61245.htmlhttp:// potravin__s43x61245.html 10) 11) 12, 13) 14)

15) 16) 17) 18) 19)