24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Registrace podniku – živočišné produkty.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Jana Balachová, Ing. Jiří Mauer inspektorát SZPI v Ústí nad Labem
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Potraviny pro zvláštní výživu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.
Práva spotřebitele.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Podzim 2014 Ing. Jindřich Fialka Ing. Martin Štěpánek.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Potravinářská legislativa pro pivo
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Prokazování shody, certifikace
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Škrob a výrobky ze škrobu
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Víš co jíš? Web MZe.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Potravinářské zbožíznalství
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potravinářské zbožíznalství
Problematika potravinových odpadů v ČR
Ing. Roman Knop vedoucí odboru kontroly
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Poznatky z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Potravinářské zbožíznalství
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce

2 Cíl kontroly RP ověřit, jak výrobci potravin oceněných značkou Regionální potravina dodržují zákonné a nadstandardní požadavky uvedené v Metodice pro udělování značky Regionální potravina, která je dostupná na: loga/Metodika2016.pdfhttp:// loga/Metodika2016.pdf Kontrola je zaměřena na: dodržování hygienických požadavků, HACCP, sledovatelnost surovin dle receptury, označování, … výrobce oceněných potravin je povinen při kontrole poskytnout inspektorovi součinnost, to mimo jiné znamená předložit na požádání inspektora veškerou dokumentaci související s oceněnými potravinami

3 Držitel značky „Regionální potravina“ označí výrobek logem Regionální potraviny nejpozději do 6 měsíců od jeho udělení. Držitel značky „Regionální potravina“ je oprávněn užívat logo po dobu 4 let Důvody pro odejmutí značky „Regionální potravina“ jsou uvedeny v kapitole 3 Hlavy II. Metodiky V případě, že výrobku nebude ocenění „Regionální potravina“ znovu uděleno, musí být logo značky „Regionální potravina“ odstraněno z obalu daného výrobku a příslušné dokumentace nejpozději do 6 měsíců od ukončení platnosti certifikátu Kontrola loga Regionální potravina

4 1.Výrobce RP není registrován u příslušného orgánu dozoru (SZPI/SVS) ve smyslu čl. 6 odst. 2 nařízení (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin a § 3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích je PPP povinen oznámit zahájení činnosti příslušnému orgánu dozoru Formuláře dostupné na webu SZPI: stazeni.aspx stazeni.aspx Nejčastěji zjišťované nedostatky

5 2.Potravina je špatně nebo nedostatečně označena Právní předpisy ČR Zákon č. 110/1997 Sb., v platném znění, o potravinách a tabákových výrobcích Vyhláška č. 113/2005 Sb., v platném znění, o způsobu označování potravin a tabákových výrobků – stanoví podrobnější požadavky na označování potravin obecně Komoditní vyhlášky !!! Právní předpisy EU Nařízení (ES) č. 178/2002 kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Nejčastěji zjišťované nedostatky

6 Seznam povinných údajů (čl. 9 nařízení 1169/2011) 1.název potraviny 2.seznam složek 3.alergenní látky 4.množství složky nebo skupiny složek 5.čisté množství potraviny 6.datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti 7.podmínky uchování nebo podmínky použití 8.jméno nebo obch. název a adresa PPP 9.země původu nebo místo původu 10.návod k použití 11.obsah alkoholu - nápoje nad 1,2 % alkoholu 12.výživové údaje Nejčastější nedostatky - označování

7  název potraviny – zákonný dle komoditních vyhlášek Zpracované ovoce - Džemy výběrové (Extra) Marmeláda - potravina vyrobená ze směsi přírodních sladidel, vody a jedné nebo více surovin získaných z citrusových plodů (§ 6 písm. j) 157/2003 Sb. Nejčastější nedostatky - označování

8  seznam složek složky ve složení nejsou uvedeny sestupně nejsou uvedeny všechny aditivní látky nebo uvedeny nepřesně – nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách složky uvedeny obecně např. ovoce, ale jedná se např. o meruňkový džem; ve složení uvedena pouze mouka (nutno specifikovat pšeničná, žitná,…) Nejčastější nedostatky - označování

9

10  množství složky nebo skupiny složek chybí % vyjádření množství složky, která je zdůrazněna v názvu potraviny, vyobrazená na obale apod. Nařízení č. 1169/2011, článek 22 a příloha VIII odst. 3 – Údaj o množství složky nebo skupiny složek: a) se vyjádří jako procentní podíl, který odpovídá množství složky nebo složek v okamžiku jejich použití a b) uvede se buď v názvu potraviny, nebo bezprostředně vedle tohoto názvu, nebo v seznamu složek společně s danou složkou nebo skupinou složek Nejčastější nedostatky - označování

11 Nejčastější nedostatky - označování

12  alergenní látky nejsou uvedeny alergeny nebo jsou uvedeny, ale v rozporu s nařízením 1169/2011 (čl. 21) → alergen není zdůrazněn ve složení → není uveden konkrétní druh – např. obilniny – ječmen → jako alergeny označeny i složky, které alergeny nejsou (kokos, kakao, kukuřičný škrob) → výrobci neuvádí ve složení surovinu, ale přímo alergen (místo pšenice jen lepek) Nejčastější nedostatky - označování

13 Nejčastější nedostatky - označování

14  čisté množství potraviny neuvedena čistá hmotnost potraviny po odkapání (příloha IX nařízení 1169/2011)  datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti formát data použitelnosti není ve formátu dle nařízení (čl. 24, příloha X) Nejčastější nedostatky - označování

15  jméno nebo obch. název a adresa PPP informace o PPP není kompletní, chybí například adresa, adresa je nekompletní např. bez PSČ Nejčastější nedostatky - označování

16 Článek 7 nařízení 1169/2011 Uvádění nezavádějících informací Informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti stejné charakteristiky, zejména výslovným zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin Nejčastější nedostatky - označování

17  100% ovocné šťávy Zákon nepřipouští, aby v ovocných šťávách byly přidané cukry, sladidla, barviva apod. Údaj „bez přidaných cukrů“, „ bez barviv“ lze psát jen v případě uvedení další informace např. „všechny 100 % ovocné šťávy neobsahují přidané cukry“ Nejčastější nedostatky - označování

18 Označení potraviny jako domácí koláč, přírodní mošt § 4 odst. 2 písm. f) vyhlášky č. 113/2005 Sb. Na obalu určeném pro spotřebitele se neuvádějí údaje, že charakter nebo původ potraviny je "domácí", "čerstvý", "živý", "čistý", "přírodní", "pravý" nebo "racionální", pokud toto označení výrobku není součástí názvu druhu, skupiny nebo podskupiny uvedené u jednotlivých druhů potravin ve zvláštních právních předpisech Nejčastější nedostatky - označování

19 Používání nepovolených zdravotních a výživových tvrzení Uvedení nespecifického zdravotního tvrzení bez doplnění specifického Vodítka na webu SZPI: problematice-zdravotnich-a-vyzivovych- tvrzeni.aspx Nejčastější nedostatky - označování

20 3. Porušení Metodiky Výrobek není vyroben ze surovin pocházejících z daného regionu nebo ČR Hlava I, odst. 2 písm. b) Metodiky Výrobek musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu použití loga RP po vypršení lhůty pro jeho použití Nejčastější nedostatky

21 Příručka pro provozovatele potravinářských podniků zpracovaná MZe ČR: /2014_Prirucka_pro_PPP_final_MZe.pdf Předpisy k označování

22 Většina kontrolovaných potravin vyhovuje jakostním a senzorickým požadavkům Pochvala na závěr

Děkuji za pozornost