Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního hospodářství
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Právní úprava ochrany vod
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Nařízení vlády č. 416/2010 Sb. a metodický pokyn Mgr. Emílie Trakalová Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Metodika stanovování emisních limitů kombinovaným způsobem
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Komunální odpadní vody a kaly
Eva Měráková, Lenka Jandová
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Závadné látky – prioritní
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Aktuální stav projednávání novely vodního zákona č. 254/2001 Sb.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Odpadní vody Vodní právo PVPI.Průchováteze Podzim 2011.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon) Ústí nad Labem 10/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod.
Novelizace zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů 1.Novelizace poplatků za vypouštění.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Posuzování shody stavebních výrobků
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ochrana vod.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Kanalizační Přípojky F-M
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Posuzování shody stavebních výrobků Čistírny odpadních vod
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Revize nebo klasické povolení na vypouštění odpadních vod
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Právní aspekty domovních a malých ČOV
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním

Které právní předpisy a proč? Novela zákona č. 254/2001 Sb. (částka 101 Sbírky zákonů pod č. 273/2010 Sb.) Vyhláška o způsobu vymezení hydrogeologických rajonů, vymezení útvarů podzemních vod, způsobu hodnocení stavu útvarů podzemních vod a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu podzemních vod Nařízení vlády o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních § 21 odst. 3§ 8 odst.1 a §38 odst. 7 Splnění požadavků EUSplnění požadavků ČR

Podzemní vody vs. povrchové Normy environmentální kvality ……je koncentrace určité znečišťující látky nebo skupiny látek ve vodě, sedimentech nebo živých organismech, která nemá být překročena z důvodu ochrany lidského zdraví a životního prostředí Podzemní vody Používá se pojem norma environmentální kvality Stanovení na úrovni EU – Směrnice 2009/105/ES V ČR stanoveny v nařízení vlády č. 61/2003 Sb. Používá se pojem norma jakosti podzemních vod a prahová hodnota Normy jakosti - stanovení na úrovni EU – Směrnice 2006/118/ES Prahové hodnoty – stanoveny v ČS zvlášť postupem podle 2006/118/ES V ČR stanoveny ve vyhlášce o monitoringu podzemních vod Povrchové vody

Podzemní vody vs. povrchové v právních předpisech ČR Vypuštění odpadních vod Podzemní vody Přímé vypouštění odpadních vod lze Vypouštět lze z jakýchkoli zdrojů Z hlediska bodových zdrojů nejrelevantnější předpis kam transponovat normy environmentální kvality Nařízení vlády č. 61/2003 Sb. o vypouštění odpadních vod do vod povrchových Přímé vypouštění odpadních vod nelze Vypouštět lze jen z jednotlivých staveb pro bydlení a individuální rekreaci a staveb poskytujících služby Vypouštěné odpadní vody nesmí obsahovat nebezpečné a zvlášť nebezpečné závadné látky Nejrelevantnějším předpisem vyhláška o monitoringu podzemních vod Povrchové vody

Vznik nařízení Zákon 254/2001 Sb. přímé vypouštění odpadních vod do vod podzemních je zakázáno možnost vypouštět odpadní vody splňující ustanovení § 38 z jednotlivých rodinných domů a staveb k individuální rekreaci pouze na základě odborného posouzení – posudek hydrogeologa žádný legislativní podklad pro rozhodování vodoprávních úřadů nemožnost povolit vypouštění odpadních vod subjektům, které se nacházejí v lokalitách, kde není jiné zneškodňování odpadních vod možné

§ 15a Ohlášení vodních děl a vodohospodářských úprav ohlášení postačí u vodních děl určených pro čištění městských odpadních vod do kapacity 50EO jejichž podstatnou součástí je výrobek CE u takto ohlášeného vodního díla se považuje vypouštění odpadních vod za povolené i u ohlášení je nutné vyjádření osoby s odbornou způsobilostí kategorie výrobků CE stanoví § 38

§ 38 Odpadní vody rozšíření možnosti vypouštění odpadních vod do vod podzemních na: jednotlivé stavby pro bydlení jednotlivé stavby pro individuální rekreaci jednotlivé stavby poskytující služby toto řešení je možné pouze pokud není technicky nebo s ohledem na zájmy chráněné jinými právními předpisy možné jejich vypouštění do vod povrchových nebo do kanalizace Při povolení stanoví vodoprávní úřad přípustné hodnoty znečištění a množství vypouštěných odpadních vod - vázán je přitom Nařízením vlády

Důležité definice a ustanovení Emisní limity a standardy Emisní limity stanoví vodoprávní úřad při povolování do výše emisních standardů popř. přísnější ( území se zvláštní ochranou) Emisní standardy rozděleny podle typu zdroje znečišťování a jeho velikosti Zavedeny jsou pouze maximální nepřekročitelné emisní standardy

Kategorie ČOV (EO) 1) 2) m 3) m 4) CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NLP celk Escherichia coli Enterokok y < – > Emisní standardy pro odpadních vody vypouštěné z jednotlivých staveb pro bydlení a rekreaci Emisní standardy pro odpadních vody vypouštěné z jednotlivých staveb poskytujících služb y m 3) m 4) CHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NLP celk Escherichia coliEnterokoky

Měřen í m í ry zneči š těn í a množstv í vypou š těných odpadn í ch vod Minimální četnost sledování znečištění odpadních vod vypouštěných do vod podzemních je 2x ročně s typem vzorku A Množství vypouštěných odpadních vod se stanovuje dle údajů vodoměru odebrané vody nebo podle směrných čísel roční

Kategorie výrobků CE Minimální přípustná účinnost čištění stanovená při certifikaci výrobku v procentech Kategorie výrobkuCHSK Cr BSK 5 N-NH 4 + NLP celk Domovní čistírna odpadních vod - PZV* Domovní čistírna odpadních vod certifikovaná dle nařízení vlády č. 190/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované CE, ve znění pozdějších předpisů a dle ČSN EN A1 Malé čistírny odpadních vod do 50 ekvivalentních obyvatel - Část 3: Balené a/nebo na místě montované domovní čistírny odpadních vod, ze které budou odpadní vody vypouštěny do vod podzemních.

Vznik vyhlášky Zákon 254/2001 Sb. Náležitosti programů zjišťování a hodnocení stavu Povinnost zpracovat plány povodí Vymezení útvarů podzemních vod Žádný legislativní podklad pro výše uvedené povinnosti Dosud řešeno metodickým vedením Nesplnění povinnosti transpozice směrnic EU

Důležité definice a ustanovení Vymezení hydrogeologických rajónů a útvarů podzemních vod Seznam hydrogeologických rajónů a jejich příslušnost k jednotlivým útvarům podzemních vod je stanoven přílohou Hydrogeologický rajón vymezen na základě přírodních charakteristik Útvar podzemních vod vymezen na základě hydrogeologických rajónů, hodnocení stavu, příslušných správců povodí

Způsob hodnocení stavu útvarů podzemních vod Hodnocení 1 x 6 let a zveřejnění výsledků v plánech povodí Chemický stavKvantitativní stav Prahové hodnoty Takové hodnoty, které nesmí být překročeny z důvodu ochrany lidského zdraví a ekosystémů. Při jejich překročení musí být přijata příslušná opatření Významné a trvale vzestupné trendy Mohou nastat i v případech kdy nejsou prahové hodnoty překročeny, ale mohlo by být překročeny v budoucnu Nutnost přijmutí opatření k zastavení a zvrácení trendu nástroje hydrologické a vodohospodářské bilance Využitelné množství podzemních vod Hladiny podzemních vod STAV JE VÝSLEDKEM PŘÍMÝCH I NEPŘÍMÝCH HODNOCENÍ

Způsob hodnocení jakosti podzemních vod Hodnocení každý rok v rámci vodní bilance Porovnání naměřených hodnot s referenčními hodnotami stanovenými vyhláškou Hodnocení v jednotlivých monitorovacích místech Referenční hodnoty odvozeny z různých zdrojů – prahové hodnoty, limity pro pitné vody, kontaminace podzemních vod JAKOST JE VÝSLEDKEM POUZE PŘÍMÉHO HODNOCENÍ

Referenční hodnoty A Tab. 1 Odpovídají prahovým hodnotám stanoveným pro první plány povodí Průměrné roční hodnoty Nejproblematičtější znečišťující látky v podzemních vodách v ČR Výsledkem hodnocení jakosti je vyhovující a nevyhovující

Referenční hodnoty A Tab. 2 Odpovídají zpravidla normám jakosti podzemních vod Výsledkem hodnocení jakosti je vyhovující a nevyhovující

Referenční hodnoty B Tab. 3 Odpovídají zpravidla mezím stanovitelnosti, limitům pro pitnou vodu Výsledkem hodnocení jakosti je identifikace možného vlivu lidské činnosti

Tab. 4 Nemají limity, jedná se pouze o ukazatele Výsledkem hodnocení jakosti je pouze jejich stanovení Referenční hodnoty C

Monitoring podzemních vod Programy pro zjišťování stavu a hodnocení stavu podzemních vod Rámcový program monitoringu vod a chráněných území v ČR Stanoví základní principy monitoringu a vztah jednotlivých programů monitoringu Program monitoringu podzemních vod Situační monitoring 1 x 6 let Provozní monitoring Každý rok Monitoring kvantitativního stavu Každý rok Průzkumný Monitoring Dle potřeby

Děkuji za pozornost tel