Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR Krajská pobočka v Brně Mgr. Ivana Ondráková 17.5.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Advertisements

1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
ÚŘAD PRÁCE.
Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE (CZ.1.04/2.1.00/ ) Informační seminář pro poskytovatele sociálních.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
Státní politika zaměstnanosti
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Ohrožené skupiny na trhu práce
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Služby, projekty a práce s nezaměstnanými Aktivní politika zaměstnanosti v ČR.
Aktivní politika zaměstnanosti
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Regionální stálá konference pro území OK Pracovní skupina Zaměstnanost
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Kontaktní pracoviště (KoP) Strakonice.  ČR uchazečů o zaměstnání (5,4 % - podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu let)  Jihočeský kraj 18.
Pomůžeme Vám kvalifikovat potřebné profese Vypracovala Mgr. Věra Moderová Krajský koordinátor poradenství a rekvalifikačních kurzů VDTP.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Logo Úřad práce ČR - krajská pobočka v Brně Mgr. Pavel Ondrák, Ing. Jiří Šimbera.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Úřad práce ČR – Krajská pobočka v Ostravě Ing. Petra Prouzová.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
PROJEKTY ZAMĚSTNANOSTI V REGIONU HRANICKO Ing. Marcela Tomášová 25. listopadu 2014 Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských oblastech Olomouckého.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Stav zaměstnanosti na Mostecku za rok 2016
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
Aktivní politika zaměstnanosti
Bc. Hana Martinková Místo konání stáže Úřad práce v Ústí nad Orlicí
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Mgr. Jan Karmazín, MPA – ředitel odboru trhu práce
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
Transkript prezentace:

Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR Krajská pobočka v Brně Mgr. Ivana Ondráková

Definice APZ Aktivní politika zaměstnanosti je souhrn opatření směřujících k zajištění maximálně možné úrovně zaměstnanosti. Aktivní politiku zaměstnanosti zabezpečuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce České republiky. Cílem APZ je odstraňovat bariéry omezující znevýhodněné osoby ve vstupu na trh práce, přispívat k souladu mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce, podporovat zvyšování kvalifikace a aktivizovat skupiny vyloučené z trhu práce.

Realizace APZ Prostřednictvím finančních příspěvků je podporováno zaměstnávání klientů z těchto cílových skupin: dlouhodobě evidovaní uchazeči o zaměstnání mladí do 25 let s praxí kratší než 2 roky osoby starší 50 let rodiče pečující o děti do 10 let a vracející se z MD a RD osoby se zdravotním postižením osoby ohrožené sociálním vyloučením

Nástroje APZ Rekvalifikace Společensky účelná pracovní místa Veřejně prospěšné práce Překlenovací příspěvek Příspěvek na zapracování

Opatření APZ Poradenství Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením Cílené programy k řešení zaměstnanosti

Společensky účelná pracovní místa Příspěvek může ÚP poskytnout na zřízená nebo vyhrazená místa na základě dohody mezi ÚP a zaměstnavatelem, obsazovaná uchazeči o zaměstnání. Příspěvek na zřízení: max. čtyřnásobek průměrné mzdy v NH, pokud je PN pod úrovní ČR max. šestinásobek průměrné mzdy v NH, pokud PN je stejný nebo vyšší než průměr ČR. Příspěvek na zřízení SÚPM za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti: dle nákladových položek, zpravidla max. 90 tis. Kč

Společensky účelná pracovní místa vyhrazená Kritéria na rok 2016: Kč/ max. 6 měs. – pro UoZ s evidencí nad 12 měsíců nebo s evidencí nad 3 měsíce, u nichž existuje důvodný předpoklad dlouhodobého setrvání v evidenci UoZ Kč/ max. 6 měs. – pro UoZ s evidencí delší než 3 měsíce a zároveň: starší 50 let nebo rodiče po RD a MD nebo OZP nebo UoZ do 25 let s praxí kratší než 2 roky Kč/ max. 12 měs. – pro UoZ s evidencí delší než 24 měsíců nebo starší 55 let s evidencí delší než 3 měsíce

Veřejně prospěšné práce Časově omezené pracovní příležitosti spočívající zejména v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a jiných činností ve prospěch obcí a obecně prospěšných společností působících v sociální oblasti. Určené zejména dlouhodobě evidovaným uchazečům o zaměstnání s nižší kvalifikací. Účel: obnova nebo udržení pracovních návyků Délka dohody: max. 12 měsíců, v odůvodněných případech až 24 měsíců. Příspěvek: stanoven na 14 tis./měs.

Financování APZ Z prostředků státního rozpočtu Spolufinancování z Evropského sociálního fondu Příspěvky z APZ nelze poskytovat organizačním složkám státu a státním příspěvkovým organizacím

Poradenství Individuální kariérové poradenství Skupinové poradenství JOB kluby Bilanční diagnostika Informační a poradenské středisko pro volbu povolání

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením Pracovní rehabilitace Chráněné pracovní místo – zřízené nebo vymezené dohodou s ÚP. Příspěvek na zřízení do výše max. osminásobku a pro osobu s TZP max. dvanáctinásobku průměrné mzdy v NH za 1. až 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů ve výši max Kč ročně. Příspěvek na podporu zaměstnávání osob zdravotně postižených a osob zdravotně znevýhodněných na chráněném pracovním místě dle § 78 ZoZ.

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením Příspěvek na podporu zaměstnávání OZP a osob zdravotně znevýhodněných na chráněném pracovním místě dle § 78 ZoZ: 75 % skutečně vynaložených prostředků na mzdy včetně odvodů Max Kč – osoba invalidní Max Kč – osoba zdravotně znevýhodněná Zvýšení příspěvku na další vynaložené náklady, nejvýše Kč na OZP, Kč na OZZ Příspěvek se poskytuje čtvrtletně zpětně.

Rekvalifikace Nástroj APZ, jehož úkolem je přispět k odstranění disparit na trhu práce ve vztahu k nabídce a poptávce kvalifikované pracovní síly. Zvyšuje zaměstnatelnost osob na trhu práce. Rekvalifikační kurzy jsou realizovány v profesích a oborech poptávaných zaměstnavateli v souladu s potřebami regionálního trhu práce. Realizují se na základě dohody mezi ÚP a uchazečem nebo zájemcem o zaměstnání, vyžaduje-li to jejich uplatnění na trhu práce. Zaměření rekvalifikací směřuje ke konkrétnímu pracovnímu uplatnění uchazeče o zaměstnání.

Přehled nejčastěji realizovaných rekvalifikací Zpracovatelský průmysl – obsluha CNC, svařování, zámečník Stavebnictví – topenář, zedník, truhlář, podlahář, obkladač Velkoobchod, maloobchod – obsluha motorových a manipulačních vozíků, prodavač, obchodní zástupce Ubytování, stravování, pohostinství – barman, příprava teplých nebo studených pokrmů, výroba zákusků a dortů Osobní služby – kosmetické služby, holičské a kadeřnické práce, manikúra, pedikúra, masér Ostatní – administrativní pracovník, základy podnikání, počítačové aplikace, účetnictví, profesionální řidič

Děkuji za pozornost Mgr. Ivana Ondráková