Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_061_Vitaminy rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová

Vitamín C  Tvoří asi 80% spotřeby všech vitamínů  Spotřeba vitamínu C je velmi individuální a záleží na okolnostech – vyšší spotřeba je nutná u: V době epidemií je spotřeba 200mg/den kuřáci, alkoholici cukrovkáři u lidí s vyšší konzumací uzených masných výrobků u lidí, kteří jedí antikoncepci, některá antibiotika u jedinců vystavených stresu

 Vitamin C pomáhá chránit organismus před rakovinou  Pomáhá regeneraci nemocné tkáně – zvyšuje aktivitu leukocytů  Je mimořádně důležitý při virových onemocněních  Oddaluje stárnutí – nedostatek vitaminu C vyvolává tmavé skvrny na pokožce, podlitiny, svraštěliny  účinek vitaminu C není okamžitý – vliv na krevní oběh se projevuje až po 5-6 měsících, s užíváním je důležité začít včas

 Zdroje vitamínu: Šípky, nať petržele, rakytník, černý rybíz, jahody, křen, paprika, kopřiva, řeřicha  Úbytek vitaminu C: Ke snížení vitaminu C v potravinách dochází vlivem tepelného ohřevu  Nedostatek vitaminu C Vypadávání zubů, krvácení dásní – tzv. kurděje únava, snížení obranyschopnosti organismu, předčasné stárnutí

Vitaminy skupiny B – rozdělení: Vitamin B 1 – thiamin Vitamin B 2 – riboflavin Vitamin B 3 – niacin Vitamin B 4 – kyselina listová Vitamin B 5 – kyselina pantotenová (kalcium pantotenát) Vitamin B 6 – pyridoxin Vitamin B 7 – biotin Vitamin B 8 – cholin Vitamin B 9 – inositol Vitamin B 10 – kyselina paraaminobenzoová (PABA) Vitamin B 12 - kobalamin

Vitamin B1  Zdroj: maso, mléko, žloutky, droždí, ořechy, ovesné vločky, celozrnné pečivo  Účinek: přenos nervových vzruchů, metabolismus, plodnost, růst  Nedostatek: nechutenství, nervové poruchy, celková slabost, nemoc beri-beri - má dvě formy: a. Suchou – pokleslá zápěstí a chodidla, svalová slabost b. Vlhkou – otoky (obličeje, dolních končetin), smrt – plicní a srdeční selhání

 Tato nemoc se vyskytuje zejména v rozvojových zemích, tam, kde je hlavní složka potravy loupaná rýže.  V našich podmínkách se může nemoc objevit u alkoholiků, lidí trpících karcinomem žaludku atd.  Nadbytek: bolesti hlavy  DDD: 10 mg

 Jedna z forem beri-beri (vlhká forma) – otoky končetin

Vitamin B2  Zdroj: maso, mléko, jogurty, droždí, ořechy, brambory, ryby  Účinek: metabolismus, hojení kůže  Nedostatek: praskání koutků, špatný stav kůže  Účinek B2 snižují antibiotika a antikoncepce  Vit. B2 ničí světlo, je naopak odolný vůči vysoké teplotě  DDD: 1,6 mg

Vitamin B3  Zdroj: maso, játra, ryby, droždí, houby  Účinek: metabolismus, vliv na správnou funkci žaludku a střev, důležitý pro nervový systém  Nedostatek: deprese, poruchy spánku, poruchy soustředění, nemoc pelagra Pelagra – tzv. lombardské (červené) malomocenství – častá nemoc v některých oblastech (Čína, Mexiko, Afrika), v našich podmínkách nemocí mohou trpět alkoholici, bezdomovci  DDD: 18 mg

Vitamin B5  Zdroj: maso, játra, žloutky, mléko, obilniny  Účinek: prodlužuje lidský život, hojivé účinky, podporuje růst vlasů  Nedostatek: deprese, poruchy spánku, pocit slabosti  DDD: 6 mg

Vitamin B6  Zdroj: obilniny, brambory, banány, vejce, droždí, ořechy  Účinek: metabolismus, tvorba kyseliny žlučové, důležitý pro správnou funkci nervového systému  Nedostatek: poruchy spánku, třepotání očních víček, popraskané koutky, únava, kožní onemocnění, střevní potíže  DDD: 2 mg

Vitamin B12  Zdroj: vejce, maso, mléko, ryby  Účinek: důležitý pro správnou funkci nervového systému, paměť,  Nedostatek: nervové poruchy spánku, pálení jazyka, chudokrevnost  DDD: 1 mg

Vitamin H  Zdroj: vejce, játra, mléko, droždí. Využití blokuje konzumace syrového bílku.  Účinek: důležitý pro správnou funkci svalů a pokožky, částečně vitamín H vytvářejí bakterie ve střevě člověka, je důležitý pro tvorbu aminokyselin a mastných kyselin  Nedostatek: poruchy svalové činnosti, nervové soustavy, deprese, padání vlasů, svědění kůže  DDD: 1 mg

Kyselina listová  Zdroj: luštěniny, listová zelenina, játra, droždí  Zvýšená spotřeba: těhotné ženy, ženy plánující těhotenství (snižuje riziko vzniku genetických vad)  Účinek: významně se podílí na metabolismu bílkovin  Nedostatek: únava, pocit slabosti, snížené množství bílých krvinek a krevních destiček, při nedostatku na začátku těhotenství hrozí vážné poškození plodu  DDD: 1 mg

Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost