STRUKTURÁLNÍ PROBLÉM EU - KONKURENCESCHOPNOST Petr Teplý Institut ekonomických studií Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze VŠE Praha AKTUÁLNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Jak předpovídat propady cen nemovitostí?
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Tisková konference ČMKOS
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Tisková konference ČMKOS
Organizace.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

STRUKTURÁLNÍ PROBLÉM EU - KONKURENCESCHOPNOST Petr Teplý Institut ekonomických studií Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze VŠE Praha AKTUÁLNÍ EKONOMICKÉ PROBLÉMY ČR A EU Univerzita Pardubice 10. prosince 2013

Obsah 2 Strukturální problém EU - Konkurenceschopnost 10. prosince 2013 Netradiční úvod 1.1. Co je (ne)konkurenceschopnost 2.2. Současné problémy EU 3.3. Nástin řešení 4. Závěr 5.

3 Zdroj: Bank of France (2012). Financial Stability Review, April Netradiční úvod Vítejte v novém zadluženém světě! Dluhy a virtuální peníze jsou třeba, aby se udrželo globální (perverzní) kasino…

4 Zdroj: MFČR (2013). Makroekonomická predikce České republiky, říjen Netradiční úvod „Pravicové“ vlády výrazně zadlužily ČR…

5 Zdroj: MFČR (2013). Makroekonomická predikce České republiky, říjen Netradiční úvod …což ale nepomohlo k ekonomickému růstu  … Z obrázku je zřejmé provázanost české ekonomiky s globálními ekonomikami - nejen s Eurozónou (EA12)

6 Problémy současného světa lze vysvětlit 3 bizarními pojmy Zdroj: Petr Teplý (2012) 1)Planeta Ponzi 2)Zombie banky 3)Uroboros 1. Netradiční úvod

1) Planeta Ponzi (Ponzi schéma=letadlo) 1. Netradiční úvod 1) Rostoucí dluhy států & úloha bank 2) Systém sociálního zabezpečení 3) Rostoucí rozvahy centrálních bank/tisknutí peněz Zdroj: Feierstein (2012): Planet Ponzi, Glacier USA LLC Tisk peněz však nemůže pomoci periferním ekonomikám s poklesem jejich konkurenceschopnosti, právě naopak!

Navigátor bezpečného úvěru jako nástroj proti zadlužování na Planetě Ponzi! 1. Netradiční úvod Zdroj: navigatoruveru.cz, eeip.cz

9 Zombie banka je finanční instituce, která má 1. Negativní ekonomickou hodnotu 2. Nesprávně oceněná aktiva 3. Ukazatel price-to-book value ratio < a přežívá díky státním garancím a intervencím 1. Netradiční úvod 2) Co je zombie banka? Příklady: španělské cajas, německé Landesbanken, Crédit Immobilier, RBS, slovinské a japonské banky… Existence zombie bank brání obnovení ekonomickému růstu v EU a ve světě!

3) UROBOROS = krátkozraké myšlení vede k dlouhodobým negativním důsledkům Netradiční úvod Uroboros indikuje nutnost koncepčních reforem s dlouhodobými pozitivními výsledky i za cenu krátkodobých nákladů To je ale problém pro politiky, kteří mají horizont volební období, a proto preferují krátkodobá řešení (= nárůst dluhu) -> prokrastinace nutných reforem!

Kdo zaplatí tuto hru? Daňový poplatník, jako vždy. Je jen otázka - kdy… Netradiční úvod Privatizace zisků a socializace ztrát Papírové zisky vs. reálné ztráty bank

Obsah 12 Strukturální problém EU - Konkurenceschopnost 10. prosince 2013 Netradiční úvod 1.1. Co je (ne)konkurenceschopnost 2.2. Současné problémy EU 3.3. Nástin řešení 4. Závěr 5.

13 Konkurenceschopnost = schopnost produkovat zboží a služby, které obstojí v testu mezinárodní konkurence, a zároveň schopností udržovat nebo zvyšovat reálný HDP. Cenová konkurenceschopnost = změna reálného měnového kurzu ovlivněná relativním růstem produktivity a růstem mezd Necenová konkurenceschopnost = podmínky pro podnikání MPO (2011). Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti (SMK ČR) NERV (2011). Rámci strategie konkurenceschopnosti 2. Co je (ne)konkurenceschopnost Definice OECD

14 2. Co je (ne)konkurenceschopnost SMK ČR a její důležitost v kontextu probíhající krize Eurozóny Zdroj: EEIP (2012): Krize veřejných financí a její dopad na podnikání, studie pro SPD ČR, duben 2012

15 2. Co je (ne)konkurenceschopnost Pokles konkurenceschopnosti ČR v a vliv vlády… Zdroj: World Economic Forum (2013). Global Competitiveness Index

16 2. Co je (ne)konkurenceschopnost Korupce a neefektivní byrokracie jako největší překážky konkurenceschopnosti Zdroj: World Economic Forum (2013). Global Competitiveness Index

Obsah 17 Strukturální problém EU - Konkurenceschopnost 10. prosince 2013 Netradiční úvod 1.1. Co je (ne)konkurenceschopnost 2.2. Současné problémy EU 3.3. Nástin řešení 4. Závěr 5.

18 1) Konkurenceschopnost vs. udržitelnost dluhů Koncept 3R (Reform, Reform, Reform) – N, LIT, ISL Nekonkurenceschopné ekonomiky nemohou splácet dluhy (nejen Řecko je nikdy nesplatí) 2) Fragmentace finančního trhu V periferních zemích se půjčuje za vyšší sazby, nové objemy úvěrů klesají (špatní klienti/poptávka) zombie banky bojují o vlastní přežití místo toho, aby financovaly ekonomiku (špatné banky/nabídka) 3) Rostoucí nezaměstnanost (mladých) Rigidní trhy práce (viz Španělsko nebo Řecko) – lze reformovat (reformy Hartz IV v Německu) 3. Současné problémy EU 3 hlavní problémy Zdroj: Breugel (2013). Memo to Merkel: Post-election Germany and Europe,

Obsah 19 Strukturální problém EU - Konkurenceschopnost 10. prosince 2013 Netradiční úvod 1.1. Co je (ne)konkurenceschopnost 2.2. Současné problémy EU 3.3. Nástin řešení 4. Závěr 5.

20 1) Podpora růstu (veřejné investice, služby s vysokou s přidanou hodnotou, imigrační politika) – avšak dopady zvýšení inflace?! 2) Podpora Evropské bankovní unie 3) Podpora soukromých investic do PIGS + nový European Youth Education Fund + navýšení kapitálu v EIB 4. Nástin řešení Co s tím? Zdroj: Breugel (2013). Memo to Merkel: Post-election Germany and Europe, Pro záchranu EMU je třeba, aby motorem byla nejsilnější ekonomika: Německo Potřeba jsou reformy na národní úrovní, což je obtížné díky lokálním/národním politikům Co by měla dělat německá vláda po volbách?

ECB = jediný aktuální efektivní zachránce Eurozóny (nízké sazby, tisk peněz a podpora zombie bank) 21 Jako přítel „kreativní destrukce“ jsem proti této prokrastinaci, zombie banky by měly zkrachovat (případně se rozdělit na good/bad bank – viz švédská banka Nordea) 4. Nástin řešení

Jaká je tedy budoucnost EMU? [déjà vu slidu z ] 1) Spojené státy evropské (5%) 2) Rozpad Eurozóny (25%) 3) Třetí cesta (70%) – včetně „podvádění“ Zdroj: Teplý, P. (2011). Vzestup a pád eurozóny, prezentace na Univerzitě Karlově  Restrukturalizace dluhů PIIGS  Rekapitalizace bank  Reforma EMU/EU (konkurenceschopnost vs. iluze věčného růstu v rámci evropského sociálního modelu) 4. Nástin řešení

Obsah 23 Strukturální problém EU - Konkurenceschopnost 10. prosince 2013 Netradiční úvod 1.1. Co je (ne)konkurenceschopnost 2.2. Současné problémy EU 3.3. Nástin řešení 4. Závěr 5.

Co říci závěrem? 1) Žijeme na Planetě Ponzi, tisk peněz však nemůže dlouhodobě zachránit nekonkurenceschopné ekonomiky 2) Existence zombie bank brání obnovení ekonomickému růstu v EMU, která jde ve stopách Japonska 3) Bude velmi obtížné prosadit reformu EU díky národním zájmům politiků…. 5. Závěr

Diskuse 25 Děkuji za pozornost. Nějaké otázky?

26 Záložní slidy

Současné trilema EMU -> nemožnost najít okamžité řešení, protože… Zdroj: Breugel (2011), akutalizováno Banking union (ECB) EFSF & ESM SMP & OMT (ECB) Eurobonds (Gov´t)

28 …existují tři krize v Eurózóně najednou, což je neřešitelné jinak než dalšími fikcemi a… Zdroj: Breugel (2012). The creation of euro area safety nets,

29 …salámovou taktikou odpovídající Planetě Ponzi, tj. tisknutím peněz a nízkými sazbami, což je krátkozraké řešení Zdroj: Breugel (2012). The creation of euro area safety nets,

Užitečné zdroje I 30

Užitečné zdroje II 31

Kontakt - PhDr. Petr Teplý, Ph.D. 32 Odborný asistent Institut ekonomických studií Fakulta sociálních věd Univerzita Karlova Opletalova Praha Česká republika Odborný asistent Katedra bankovnictví a pojišťovnictví Fakulta financí a účetnictví Vysoká škola ekonomická Nám. Winstona Churchilla Praha 3 Česká republika