Stroje Zbožíznalství 1. ročník 1. Hnací stroje - mění přiváděnou energii na energii mechanickou - dělíme je podle: a) druhu spotřebované energie na vodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvodná elektrická síť
Advertisements

Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Třískové obrábění v Kamax, s.r.o. Turnov
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
Protahování a protlačování I.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Ochrana před škodami a prostoji
Tato prezentace byla vytvořena
přehled základních technologii zpracování kovů
Michal Lukášek Michal Lukášek 8.A Michal Lukášek.
Tekutinové mechanismy
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Tato prezentace byla vytvořena
Firemní prezentace Taforge a.s.
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Jaderná elektrárna.
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Pohony NC strojů, odměřovací zařízení. Pohony pro obráběcí stroje musí splňovat mnoho náročných parametrů Nejdůležitější parametry: maximální přesnost.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Spalovací Motory Benzínové
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
ŠANCE PRO VÁS. STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK Gen. Krátkého 30 Bulharská.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceCharakteristika,
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 2.Přednáška BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc.
Vytápění Plynové kotle
Části strojů Zbožíznalství 1. ročník. Části strojů Zbožíznalství 1. ročník.
Vytápění Plynové kotelny
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
Elektrické točivé stroje
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
Základní pojmy v automatizační technice
Spalovací motory 1 VY_32_INOVACE_21_420
Vytápění Dálkové vytápění
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
E1 Regulace TE.
Frézky rovinné a speciální
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Stroje Zbožíznalství 1. ročník

1. Hnací stroje - mění přiváděnou energii na energii mechanickou - dělíme je podle: a) druhu spotřebované energie na vodní tepelné větrné elektrické b) konstrukce, ve které dochází k energetické přeměně na: pístové motory turbíny

2. Obráběcí stroje - nejdůležitějšími parametry jsou přesnost funkční univerzálnost slučitelnost s dalšímí výrobními systémy - rozlišujeme tyto druhy obráběcích strojů: soustruhy – obrábění rotačních ploch vrtačky – hloubí kruhové otvory, mohou řezat i závity frézky – obrábějí kratší rovinné plochy a drážky brusky – dokončují obrábění součástek, jsou velmi přesné hoblovky – obrábějí dlouhé rovinné a profilové plochy obrážečky – krátké rovinné plochy a ozubená kola protahovačky – kruhové, hranaté a drážkové otvory číslicově řízené obráběcí stroje CNC a NC stroje

3. Tvářecí stroje - společným znakem je tvářecí síla, na které závisí i rozměry zpracovaných výrobků - materiál získává tvar působením vnějších sil - rozlišujeme tyto druhy tvářecích strojů: 1. válcovací stolice 2. lisy 3. protahovací stroje 4. prolačovací stroje 5. buchary

4. Zdvihací stroje a zařízení - slouží ke zvedání a přemisťování břemen - hlavními parametry jsou zdvihová síla, nosnost zařízení a přepravní vzdálenost - patří sem: 1. zvedáky (hevery) 2. kladkostroje – soustava kladek 3. jeřáby 4. výtahy

5. Dopravní stroje a zařízení - přemisťují suroviny, výrobky, osoby na krátké vzdálenosti - hlavním kritériem je přepravní kapacita a spotřeba energie - patří sem: 1. dopravníky 2. lanové dráhy

6. Stroje a zařízení na dopravu kapalin a plynů Potrubí - jsou plynovody, parovody, vodovody, ropovody a jiné -vody Spojovací a odbočovací tvarovky - ke spojení součástí potrubí Armatury - slouží k zastavení, pouštění a regulaci průtoku v potr. (kohouty, ventily, klapky) Čerpadla - dopravují kapaliny na vzdálená a výše položená místa Kompresory - přepravují plyny pod velkým tlakem Dmýchadla a ventilátory - dopravují velké objemy plynů nízkým tlakem

7. Dopravní prostředky - hodnotíme je podle výkonu, přepravní kapacity a hospodárnosti (podle např. spotřeby) - jsou to: 1. kolejová vozidla 2. automobily 3. lodě 4. letadla

8. Otopná zařízení - rozlišují se podle způsobu přeměny přiváděné energie na teplo - snažíme se o hospodárný provoz např. instalací měřičů spotřeby, termostatů apod.) - druhy: 1. dálkové topení - přivádí teplou vodu z teplárenské sítě do radiátorů (sídliště) 2. kotle ústředního topení 3. kamna y krby 4. plynové a elektrické radiátory 5. akumulační kamna

Použité zdroje Literatura: Karel Cvrček a spol, Zbožíznalství I. pro obchodní akademie a ostatní státní školy, vydalo nakladatelství Fortuna Praha 2005, ISBN