1 Virtuální Univerzita třetího věku Seniorské vzdělávání přichází prostřednictvím ICT do regionů Praha, 5. listopadu 2013 Ing. Klára Nehodová Provozně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Sbližování starších generací s novými technologiemi Kolín, 13. června 2013.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
Dominik Míček Adam Kožušník Martin Páleník Patrik Dunker
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Knihovny vzdělávají, aneb senioři v lavicích
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Studium eLearningovou formou na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné Petr Korviny, Jaroslav Ramík
Závěrečná konference k projektu
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Výroční zpráva za rok 2014 Vysokoškolské vzdělávací programy Bakalářské studium Magisterské studium Studijní obor Ekonomika – řízení lidských zdrojů.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
1 Zasedání spoluřešitelů projektu AU3V Praha 11. – doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Univerzita třetího věku v regionech Ing. Jan Jarolímek, Ph.D. Informační a poradenské centrum PEF.
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
1 Virtuální Univerzita třetího věku. 2 Seniorské vzdělávání Univerzita třetího věku (U3V) je součást Celoživotního vzdělávání, organizované veřejnými.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Č ESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V P RAZE  Založena v roce 1906  6 fakult  studentů  Univerzita třetího věku Strategie CSR na ČZU  Výzkumná univerzita.
Virtuální Univerzita třetího věku (nejen) v Městské knihovně Semily Alena Matěchová Městská knihovna Semily Tyršova 49, 513.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Příjemce Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Virtuální Univerzita třetího věku v regionech
Při technické univerzitě v Liberci
Klíčové aktivity projektu
Inclusive Senior Education through Virtual U3A – ISEV
Třinecká obchodní akademie
Transkript prezentace:

1 Virtuální Univerzita třetího věku Seniorské vzdělávání přichází prostřednictvím ICT do regionů Praha, 5. listopadu 2013 Ing. Klára Nehodová Provozně ekonomická fakulta, ČZU v Praze

2 Univerzita 3. věku U3V je přístupná seniorům v sídlech VŠ / univerzit. Plošné rozšíření presenční U3V je finančně, personálně a časově náročné. Ve větších lokalitách je seniorské vzdělávání uskutečňováno např. Akademiemi volného času. Malé lokality jsou bez nabídky možnosti studia.

Virtuální U3V Forma distančního seniorského vzdělávání určená zejména máločetným seniorským studijním skupinkám v regionech, znevýhodněným dostupností (vzdáleností) k presenčním přednáškám v sídlech univerzit a vysokých škol. Zahájení výuky: říjen

4 Cíl Virtuální U3V Zpřístupnit zájmové vysokoškolské vzdělávání seniorům ve všech lokalitách České republiky. Umožnit sociální kontakt seniorů v „jejich“ regionech, podpora komunitní činnosti.

VU3V k Registrováno 131 KS, studentů, 17 kurzů. 5

Princip výuky Založen na využití ICT / internetu. Spojuje prvky e-learningu a multimediálních materiálů do formy didakticky přizpůsobené pro vzdělávání seniorů. Přednášky se aplikují přes internet do: míst společné výuky - k onzultační střediska k jednotlivým posluchačům Nezávisle na místě, čase a délce připojení. 6

Veřejně přístupné stránky Informace: pro seniory o studiu pro zřizovatele o zapojení Anotace, upoutávky výukových kurzů Po přihlášení Studijní materiály Doprovodné studijní aktivity 7

Studijní maretiály Přes internet lze studovat ucelenou semestrální výuku, která obsahuje: předem multimediálně zpracovaný soubor přednášek vedených akademickými lektory textové studijní materiály (sylaby) generované testy k ověřování znalostí platformu pro odevzdání esejů další komunikaci 8

Zřizovatel KS VU3V Výuku v regionu / lokalitě garantuje organizace (IČ, DIČ), která požádá o zapojení do sítě KS VU3V. Na základě smlouvy s PEF ČZU v Praze zabezpečuje výuku organizačně. Zapojení nových KS je možné před zahájením každého nového semestru. 9

Zřizovatel KS Ve své lokalitě zajišťuje: Seniory se zájmem o studium. Počet účastníků není omezen (3 – 52), průměr 16 Kontaktní osobu / moderátora pro společné přednášky v daném středisku Technické a provozní zázemí * místnost, 1 x PC s připojením na internet, * dataprojektor, plátno a ozvučení 10

Kontaktní osoba Ve svém středisku zajišťuje: Společenskou roli Administrativní roli Technickou roli Není odborným lektorem daného kurzu. 11

Zřizovatelé Úřady - obecní / místní / městské 45 Vzdělávací organizace - Informační, Vzdělávací centra, Městská kulturní střediska, Kluby seniorů 26 Knihovny 31 Školy – základní, střední, vysoké, komunitní 20 Domovy důchodců 9 12

Knihovny Bochoř - Břeclav - Bystřice nad Olší - Český Těšín - Dačice - Dobřichovice - Cheb - Chotěboř - Jemnice - Katovice - Kněžmost - Milevsko - Nýrsko - Ostrava Vítkovice / Výškovice - Oucmanice - Písek - Přerov - Rožmitál pod Třemšínem - Rožnov pod Radhoštěm - Rýmařov - Sedlčany - Semily - Strakonice - Štětí - Tišnov - Třeboň - Turnov - Uherské Hradiště - Vsetín - Vyškov. 13

Kdo může studovat Osoba se statutem seniora Invalidní důchodce bez rozdílu věku Osoby kategorie 50 + (nezaměstnaní, osoby čekající na přiznání důchodu) 14

Senior ve výuce Senior je účastníkem CŽV při PEF ČZU v Praze. Po 1. semestru obdrží výkaz CŽV. může studovat pouze v jednom KS může zahájit studium před kterýmkoliv semestrem Studijní poplatek je 150 / 200 / 300 Kč, (podle vybraného studovaného kurzu). 15

Průběh studia V KS: pravidelné společné shlédnutí přednášky, společný test. Individuálně: opakování a samostudium celé videopřednášky / videokapitol. M ístně a časově neomezeně, v osobním tempu, opakovaně znalostní testy. 16

Ukončení studia Po každém semestru - Závěrečný seminář Propojení: univerzita / KS / senioři. v 5 KS v rámci celé ČR vzájemné setkávání seniorů, poznávání místních památek a zajímavostí. Ukončení cyklu: po 6 semestrech získává senior při promoci „Osvědčení o absolvování U3V“. Promovaní mohou pokračovat studiem dalšího cyklu. 17

Přínos výuky pro seniory Zájmové rozšiřování vědomostí / osobní prestiž. Nenásilné zvyšování počítačové gramotnosti. „Přínos“ nových témat do rodin, přátelům. Časově neomezovaný kontakt se seniory s podobnými zájmy v místě bydliště, rozšiřující vzájemná komunikace - obecná / místní témata - plánování dalších společných zájmových a společenských aktivit. 18

19 Poznatky z VU3V Senioři se velmi rychle sžívají s novým způsobem studia, popř. s počítačem. Dobrovolně si vícekrát vypracovávají testy (spokojeni jsou s 90 – 100 % výsledkem). Přednášená témata je zavedla k dalšímu sebevzdělávání. Rádi přijímají doprovodné vzdělávací aktivity související s tématy kurzů (exkurze, literatura).

20 Děkuji za pozornost Ing. Klára Nehodová PEF ČZU v Praze, Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol