BULLETIN 195. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Zemědělství a potravinářství, naše ekonomická soběstačnost nebo přílišná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Advertisements

PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
České zemědělství a potravinářství na přechodu do rozpočtového období Petr Bendl, ministr zemědělství ČR.
XIII. EXPORTNÍ FÓRUM Limitující faktory českého exportu 6. – Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Ohlédnutí za ročníkem 2007 Pořadatel: SIA – Rada výstavby Garanti: SPS ČR, ČKAIT.
BULLETIN 174. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR 16. prosince 2014.
Aktuální situace v zemědělském a potravinářském resortu Miroslav Toman, ministr zemědělství Žofínské fórum.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
BULLETIN 196. Žofínské fórum Dopravní infrastruktura, klíčové legislativní normy a výhled dopravního stavitelství. Programovací období
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
BULLETIN Žofínské fórum Armáda, bezpečnost a role zbrojního průmyslu v kontextu současné mezinárodní situace.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Okresní hospodářská komora Hodonín Představení podnikatelských aktivit v regionu , HODONÍN.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
BULLETIN 191. Žofínské fórum Stavebnictví, bilance a plány. Co ohrožuje jeho budoucnost?
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
Financování Národního programu GZ pro výživu a zemědělství 2016 Rada genetických zdrojů rostlin, VÚRV, Ing. Vlastimil Zedek, Ministerstvo zemědělství.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
„Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Ing. Veronika Dostálková MBA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
Současnost a perspektiva českého zemědělství
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

BULLETIN 195. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Zemědělství a potravinářství, naše ekonomická soběstačnost nebo přílišná závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství ČR s výhledem do roku

195. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Zemědělství a potravinářství, naše ekonomická soběstačnost nebo přílišná závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství ČR s výhledem do roku Obsah: -Přednášející v hlavní části -Přednášející v diskuzi -Program -O čem se hovořilo……. -Poděkování partnerům -Z prezentace našich partnerů -Print screen webové stránky s logy partnerů -Výstupy v médiích -Kontakty -Fotoreport z akce (dostupný pouze pro partnery)

195. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky Zemědělství a potravinářství, naše ekonomická soběstačnost nebo přílišná závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství ČR s výhledem do roku Praha, Velký sál paláce Žofín, Na 195. Žofínském fóru vystoupili: Miroslav Toman prezident Agrární a Potravinářské komory ČR Martin Šebestyán ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Marian Jurečka Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula předseda představenstva a ředitel PGRLF Egon Čierný manažer segmentového řízení Corporates KB, a.s.

O čem se hovořilo… Žofínské fórum pod názvem „Zemědělství a potravinářství, naše ekonomická soběstačnost nebo přílišná závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství ČR s výhledem do roku 2030“ se konalo 21. března 2016 od 13:00 hod. ve Velkém sále paláce Žofín. Zvláštní poděkování patří ministru zemědělství panu Marianu Jurečkovi za převzetí záštity nad Žofínským fórem a Ministerstvu zemědělství ČR za finanční podporu, díky které bylo možné fórum připravit na co nejvyšší odborné i organizační úrovni. Poděkování patří i Agrární a Potravinářské komoře ČR za aktivní pomoc při přípravě a průběhu Žofínského fóra. Zisk českého zemědělství v roce 2015 poklesl o 27,3%, což představuje pokles o čtvrt miliardy korun. Tento stav byl způsoben především poklesem cen zemědělských komodit, který nejvíce postihl živočišné produkty, především mléko a vepřové maso, projevilo se i sucho. Jak těmto výkyvům zabránit? I to byla jedna z hlavních otázek, které byly na Žofínském fóru diskutované. Ministr zemědělství vysvětlil priority, kterými se v návaznosti na Společnou zemědělskou politiku EU zabývá návrh „Strategie Ministerstva zemědělství do roku 2030“. Množství dotazů se týkalo i nových legislativních opatření a norem, zejména pak zákona o významné tržní síle, novely zákona o potravinách atd. Žofínské fórum se tak stalo dalším významným impulsem v diskusi na téma jak dál v našem zemědělství a potravinářství a to i s ohledem na kvalitu, ale i zaměstnanost, životní prostředí atd. O významu tohoto fóra svědčí velký zájem a návštěvnost z řad manažerů významných firem, působících v oblasti zemědělství a potravinářství, ale i zástupců státní správy, společenských organizací, vysokých škol atd. Velký sál paláce Žofín zaplnilo téměř 250 odborníků! Žofínské fórum s touto tématikou je každoročně vnímáno jako cenný zdroj informací s možností diskutovat konkrétní problémy rozvoje tohoto strategicky důležitého odvětví jak z pohledu domácího, tak i celoevropského. Vystoupení všech panelistů 195. Žofínského fóra byla předmětem živé diskuse a prezentace jsou dostupné na webové stránce v archivu Žofínských fór po dobu cca tří měsíců. Na našich webových stránkách je možné rovněž nalézt i průběžně aktualizovaný seznam Žofínských fór a akcí, pořádaných Agenturou NKL. Na realizaci Žofínského fóra se podíleli i naši partneři, kteří se prezentovali v prostorách paláce Žofín vlastními prezentačními materiály, které byly pro účastníky ŽF k dispozici. Spolupráce s našimi partnery při přípravě a organizaci 195. Žofínského fóra probíhala vstřícně a na profesionální úrovni. Je pro nás ctí, že naši partneři přijali pozvání k realizaci 195. Žofínského fóra a jsme přesvědčeni, že prezentace společností v paláci Žofín, znamená nejen pro nás, ale stejně tak i pro naše partnery záruku prestiže, společenského i podnikatelského úspěchu. Nedílnou součástí Žofínských fór jsou i mediální partneři, kteří se informování o Žofínských fórech ve svých zpravodajstvích pravidelně věnují. V roce 2016 mezi ně patří především ČT 24, TV Praha, Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Regina, deník Právo, Česká informační agentura, s.r.o. Následné společenské setkání s občerstvením, které řada společností využila k prezentování kvalitních českých potravin a na kterém probíhala další, neformální diskuse účastníků, bylo tečkou za 195. Žofínským fórem. Velmi si této spolupráce vážíme a všem svým partnerům děkujeme. Agentura NKL s. r. o.

Poděkování partnerům 195. Žofínské fórum konané pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a za podpory Agrární a Potravinářské komory České republiky Generální partner BILLA spol. s r. o. Hlavní partner Komerční banka, a.s. Partneři Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a. s. RENOMIA, a. s. Značka kvality KLASA Allianz pojišťovna, a.s. Accom Czech, a.s. Česká pojišťovna, a.s. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR Česká technologická platforma pro potraviny VITAMINÁTOR s. r. o. Autosalon Dajbych Pánské obleky BANDI Mediální partneři: ČT 24 PRAHA TV Český rozhlas Český rozhlas Radiožurnál Český rozhlas Regina Právo Česká informační agentura, s. r. o. Odborný a stavovský týdeník Zemědělec

Děkujeme všem partnerům 195. Žofínského fóra GENERÁLNÍ PARTNER PARTNEŘI MEDIÁLNÍ PARTNEŘI HLAVNÍ PARTNER

Z prezentace našich partnerů:

Print screen webové stránky s logy partnerů

Mediální partneři 195. ŽF informují

MZe: Míra soběstačnosti by měla růst i u vajec Míra soběstačnosti v produkci hovězího masa v ČR by měla v roce 2030 dosáhnout 140 procent. U mléka by to mělo být 130 %, u drůbežího masa 100 %, u vajec 100 %, u vepřového masa 80 %. V rámci 195. Žofínského fóra to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že v roce 2015 byla míra soběstačnosti u hovězího masa 140 %, u mléka 130 %, u drůbežího 65 %, u vajec 78,4 %, u vepřového masa 55 %. PGRLF poskytl úvěry za 161 mld. Kč Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) od svého založení poskytl úvěry v celkové hodnotě 161 mld. Kč. V rámci 195. Žofínského fóra to uvedl předseda představenstva a ředitel PGRLF Zdeněk Nekula. Dodal, že pro rok 2016 je připraveno 15 programů pro zemědělské prvovýrobce, zpracovatele zemědělské produkce a podnikatele v oblasti zpracování dřeva a lesního hospodářství. Z. Nekula upřesnil, že investiční úvěr může činit 100 tis. až 10 mil. Kč, jeho splatnost maximálně 15 let. MZe: Saldo u vepřového je záporné na 11 mld. Kč Saldo zahraničního obchodu u vepřového masa a živých prasat je záporné v hodnotě 11 mld. Kč. V rámci 195. Žofínského fóra to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že produkce u této komodity dosáhla v roce 2015 hodnoty 309 tis. tun, spotřeba 549,9 tis. tun. MZe: Míra soběstačnosti by měla růst u brambor Míra soběstačnosti v produkci brambor v ČR by měla v roce 2030 dosáhnout 100 procent. U zeleniny by to mělo být 75 %, u ovoce 70 %. V rámci 195. Žofínského fóra to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že v roce 2015 byla míra soběstačnosti u brambor 80 %, u zeleniny 42 %, u ovoce 57 %. MZe chce kompenzovat sucho 1,24 mld. Kč Celkové ztráty způsobené suchem dosáhly v roce 2015 hodnoty 2,97 mld. Kč. Ministerstvo zemědělství plánuje poskytnout pěstitelům kompenzace v celkové výši 1,24 mld. Kč. V rámci 195. Žofínského fóra to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že předpokládaný počet žádostí o kompenzace je Mezi plodiny vybrané k odškodnění patří dle ministra mj. brambory či cukrová řepa. SZIF od roku 2004 vyplatil 363 mld. Kč Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od roku 2004 proplatil dotace v celkové výši 363 mld. Kč. Z toho 219 mld. Kč šlo na přímé platby. Na rozvoj venkova poskytl 131 mld. Kč, na společnou organizaci trhu 13 mld. Kč. V rámci 195. Žofínského fóra to uvedl ředitel SZIF Martin Šebestyán. Dodal, že v roce 2015 fond vyplatil 33,15 mld. Kč. MZe: Chovatelé by mohli získat až 15 tis. eur Chovatelé dojnic a prasnic by mohli získat podporu až 15 tis. eur na jednu farmu. O zvažovaném plánu informoval v rámci 195. Žofínského fóra ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dle jeho slov by podporu, pro kterou se nyní hledají prostředky, měly krýt národní zdroje. Jak již ČIANEWS dříve informovala, výroba vepřového masa se v České republice v roce 2015 meziročně snížila o 3,5 % na tun.

Výstupy v médiích

Kontakt pro realizaci Žofínských fór PhDr. Jiří Vaníček ředitel vnějších vztahů a manažer Žofínských fór Agentura NKL s. r. o. telefon: mobil: Organizační zajištění Žofínských fór Romana Korbelová Jan Vaníček telefon: ,