Zelená cyklomagistrála Ploučnice VÝCHOZÍ SITUACE A ZDŮVODNĚNÍ PROJEKTU Hlavní nositel projektu - Mikroregion Podralsko Rostoucí zájem cyklistů o kvalitní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zelená cyklomagistrála Ploučnice
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
* Sdružení právnických osob (Svazek obcí Novoborska, Mikroregion Podralsko, Svazek obcí Máchův kraj) * Koordinuje aktivity v CR na území členů, které.
Skupina 1 Vize přestane být snem… KONCEPCE REVITALIZACE MĚSTA AŠ.
FINANCOVÁNÍ CYKLISTICKÝCH STEZEK Z ROZPOČTU STÁTNÍHO FONDU DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Ing. Gustáv Slamečka, MBA - ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Turistický region Český ráj a jeho nabídka 18 Turistický region Český ráj a jeho nabídka Setkání podnikatelů cestovního ruchu Libereckého kraje.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Valné shromáždění SMOJK Vodňany, 11. červen /11 JIHOČESKÁ CENTRÁLA CESTOVNÍHO RUCHU INFORMACE O ČINNOSTI.
Nadace Jihočeské cyklostezky Vltavská cyklistická cesta – produkt CR.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
PŮJČOVNA KOL A KOLOBĚŽEK Informační centrum města Kyjova Ing. Dita Hojačová Tel.:
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
PORADENSKÉ CENTRUM PRO VENKOV PRACOVIŠTĚ DUBÁ. NOSITEL PROJEKTU: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. PARTNEŘI PROJEKTU: - Liberecký kraj - Správa ochrany.
Nástroje a prostředky CCR VM k podpoře cestovního ruchu Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Výroční konference cestovního.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
2. setkání pracovních skupin „Podnikání a cestovní ruch“
Cestovní ruch dostupný všem. 1) Rekonstrukce/vybudování odpočívadel, center služeb pro turisty a hygienického zázemí pro pěší, cyklisty a handicapované.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Sdružení obcí ORLICKO Historie Orlicka – založení konsorcia Sdružení obcí a měst Orlice 1992 – založení konsorcia Sdružení obcí.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Dokument KAP MSK - obsah
Národní program podpory cestovního ruchu
Ing. Kateřina Lichtenberková
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Pracovní skupina č. 2: Strategický skelet
Lyžařské běžecké trasy
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Krajská síť environmentálních
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Cykloturistika v JMK, web Brno
Společenská odpovědnost ve školství
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Program celoživotního učení Comenius
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Agroturistika a podnikání na venkově
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Podpora rozvoje venkova v ČR
Chytrá řešení od společnosti E.ON
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Představení projektu.
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Tento projekt je spolufinancován EU: CZ /0.0/0.0/17_047/
IX. Konference Finance pro města a obce
Transkript prezentace:

Zelená cyklomagistrála Ploučnice VÝCHOZÍ SITUACE A ZDŮVODNĚNÍ PROJEKTU Hlavní nositel projektu - Mikroregion Podralsko Rostoucí zájem cyklistů o kvalitní a bezpečný prostor pro cykloturistiku Zkušenosti z bývalého vojenskému prostoru, síť bezpečných cyklostezek Cykloráj Podralsko Vybudování cyklomagistrály Ploučnice - priorita rozvoje cestovního ruchu Mikroregionu Podralsko Soulad s programovými dokumenty rozvoje LK

Vazby a cíle Napojení : Nová Hřebenovka (Ještědský hřeben) Greenways Labe Cyklostezky Středočeského kraje Cyklostezky na Saské straně (Sdružením Žitavské hory) Cíl : vytvoření silného nadregionálního projektu řešení hospodářsky slabé oblasti rozvoj cestovního ruchu zaměstnanost bezpečnost cyklistů a ostatních uživatelů

„Zelené stezky – Greenways“ Zapojení do programu Zelené stezky Greenways - asistenční a grantový program Nadace Partnerství Partnerství na trase Zelená cyklomagistrála Ploučnice udržitelný rozvoj podél cyklostezky a přírodního koridoru Ploučnice je vytvořena síť organizací, které si mohou navzájem vyměňovat zkušenosti a spolupracovat mezi sebou v oblasti: bezpečnosti cyklistů a chodců a ostatních účastníků silničního provozu ochrany přírody a kulturního dědictví rozvoje šetrného cestovního ruchu zdravého životního stylu Strom atraktivit

Partnerství na trase Zelená cyklomagistrála Ploučnice Memorandum o spolupráci 47 Partnerských smluv 21 měst a obcí, Liberecký kraj, 9 škol, 6 podnikatelských subjektů a s.p., 10 neziskových, příspěvkových a obecně prospěšných organizací

Databáze souvisejících projektů 31 souvisejících projektových záměrů Databáze souvisejících projektových záměrů podél cyklomagistrály - podpůrný argument pro získávání dotací na realizaci projektů. propojit města a obce regionu cyklostezkami pro bezpečnou cyklodopravu občanů za běžnými záležitostmi vybudovat infrastrukturu pro rozvoj aktivních pobytů a rekreace, zejm. pro cykloturistiku a in-line bruslení zlepšit stav MK a veřejných prostranství zlepšit stav infrastruktury, která bezprostředně ovlivňuje kvalitu ŽP území (např. budování splaškové kanalizace a ČOV na J svahu Ještědského hřbetu - vyčištění řeky Ploučnice) vybudovat infosystém - osvěta a výchova návštěvníků k šetrnému přístupu k ŽP

Přínos partnerství bezpečná cesta do školy, práce, školní akce – soutěže na cyklomagistrále – školní olympiáda – jízda na kole, in - linech, běh …, obrázková soutěž/fotosoutěž pro ZŠ s tematikou cyklosportu, přírody podél Ploučnice pro města – přilákání více turistů, zvýšení návštěvnosti kulturně- historických atraktivit, spolupráce s místními infocentry,… Spolupodílení se na realizaci Cyklomagistrály – tvorba společné publikace – prezentace jednotlivých partnerů, strom nej-atraktivit

Zdůvodnění potřebnosti Marketingová analýza mezi obcemi a významnými subjekty zájem veřejnosti o aktivní cykloturistiku zlepšení vybavenosti a kvality služeb zlepšení pestrosti doplňkových programů, služeb a dopravní dostupnosti řešení bezpečnosti cyklistické dopravy zvýšení návštěvnosti regionu

Pozitiva obnovení prostupnosti povodí pro pěší a nemotorovou dopravu jednotná vybavenost a technické úpravy (na území dvou krajů) kumulace prostředků pro společnou osvětu a propagaci snížení nákladů na následnou údržbu optimální regulace návštěvníků z hlediska ochrany přírody osvěta šetrného přístupu k přírodě, zachování kulturní krajiny a široké druhové škály fauny a flóry Negativa omezení vstupu pro některé skupiny uživatelů (volný pohyb psů, mopedy, motorky, čtyřkolky) neověřené možnosti využití v zimním období omezení motorového provozu – závory, sloupky (lesy, chatové osady) neověřené provozní podmínky v údolích při mlhách a dešti Celá magistrála nabízí hlavní využití pro: 1. Cykloturistiku 2.Pěší turistiku a vycházky 3.Lyžařskou turistika (za příhodných podmínek v Podještědí, v Ralsku) 4.Další druhy nemotorové dopravy (invalidní vozík, kolečkové brusle atd.)

Základní trasa Mikroregion Podralsko Semering – úbočí Ještědského hřebene nástup na cyklomagistrálu a vazba na Novou Hřebenovku Křižany - Osečná - Prameny Ploučnice - Hamr na Jezeře - Stráž pod Ralskem - Noviny pod Ralskem – Mimoň - Ralsko (obec) – Hradčany - Zákupy-Veselí - Vlčí Důl Trasa mimo Mikroregion Podralsko(Liberecký kraj) Česká Lípa, Žandov a centrální část města – Stružnice – Jezvé - Horní Police – Žandov Ústecký kraj Starý Šachov - Františkov nad Ploučnicí - Benešov nad Ploučnicí - Malá Veleň – Březiny - Děčín – centrum, nábřeží Labe, napojení na cyklomagistrálu Labe – Elbe

Základní trasa - celková mapa

Celková délka cyklomagistrály:85km Celková délka cyklomagistrály na území Mikroregionu Podralsko:50km Celkové náklady projektu v území Mikroregionu Podralsko: odborný odhad 100 mil. Kč (vč. nákladů na projektovou dokumentaci) Celkové náklady projektu: odborný odhad 150 mil. Kč (vč. dokumentace pro stavební povolení, realizace, inženýringu, výkupu pozemků, vynětí z ZPF aj., vč. DPH)

Cyklomagistrála je navržena jako trasa nadregionální (mezinárodní) – návrh trasy cyklomagistrály je koncipován v návaznosti na systém tras v sousedních státech především v Sasku, ale i Polsku, Žitavské hory a cyklotrasu podél Labe.

HARMONOGRAM REALIZACE Příprava Vypracování vyhledávací studie Cyklomagistrála Ploučnice 2004 Projektový záměr Zelená cyklomagistrála Ploučnice 2007 Vypracování PD po katastrech obcí a dále 2010 – 2012 Nadace Partnerství – 2008 Grant LK Akce Propagační jízdy po trase cyklomagistrály Ploučnice Cyklostezka Lázně Kundratice – Lesní Domky (město Osečná) 2008 –ROP Zelená cyklomagistrála Ploučnice – Osečná – Noviny pod Ralskem (Průrva) - Žádost ROP 2010 Zelená cyklomagistrála Ploučnice – Mimoň - Žádost ROP 2010 Zelená cyklomagistrála Ploučnice – Zákupy –Veselí - Žádost SFDI 2010 Zelená cyklomagistrála Ploučnice – Česká Lípa – Žandov Zelená cyklomagistrála Ploučnice hlavní odbočné větve

Zelená cyklomagistrála Ploučnice 3. ročník 2010 Propagační jízda po trase Zelené cyklomagistrály Ploučnice Termín konání :

Zelená cyklomagistrála Ploučnice Více info na: www stránky – odkaz na

Děkuji za pozornost Ing. Luděk Suchomel, MBA inženýring a management projektů Sportovní 78, Smržovka Tel.: Mob.: