PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta tělesné kultury, Univerzity Palackého FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: FOTBAL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Advertisements

Fyziologické základy rozvoje síly Fakulta tělesné kultury, UP Olomouc
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Zátěžové testy anaerobních schopností Výskoková ergometrie Kyslíkový dluh/kyslíkový deficit Wingate test.
Kondiční schopnosti a jejich rozvoj. Pojem rychlost z fyzikálního hlediska je to vyjádření dráhy za čas schopnost provádět daný pohybový úkol v co nejkratším.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 12. Intervenční pohybové programy - atletika, plavání, gymnastika, hry, sporty v přírodě Tento projekt.
Instruktor lyžování © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Florbal Ročník: Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Rozvoj vytrvalostních.
© 2010 Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování.
PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta tělesné kultury, Univerzity Palackého FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY: FOTBAL.
Naučit svoji mysl spolupracovat, nikoli bránit výkonu Pochopit hluboké příčiny svých úspěchů a neúspěchů a čerpat z nich Najít efektivní řešení šité na.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
SF/HR Srdeční frekvence/Heart rate. při vypuzení systolického objemu krve ze srdce do srdečnice se rozšíří pružný začátek aorty při následující diastole.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
A TLETICKÉ BĚHY – STŘEDNÍ TRATĚ - REGENERACE VE SPORTU Jitka Gottvaldová, , TVS-RVS.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Zvýšená hodnota metabolismu v zátěži vyžaduje zvýšený přísun kyslíku do tkání pro zajištění oxidativní glykolýzy (štěpení cukrů za přístupu kyslíku- od.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Worklife Balance ve společnosti HEINEKEN Česká republika
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
…. klidový (RMR – resting MR) …. bazální (BMR – basal MR)
Regenerace ve sportu Stolní tenis Tomáš Kurečka TVS RVS III
Testy vytrvalostních schopností
Vytrvalostní schopnosti
Dobrý den Horská klinika 2011.
Tenis – regenerace ve sportu
FYZIOLOGIE PRO RVS Milan Mojžíš A34/dv.207 Konzultační hodiny:
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Metabolismus a energetické krytí při sportu
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Didaktika sportovních činností
Význam utkání v sportovních hrách
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Poměr v základním tvaru.
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
Efektivita vyučovací jednotky a. Specifické didaktické formy
Vykazování postupu nebo stavu
ATLETIKA přednáška.
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
VY_32_INOVACE_
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyziologické aspekty sportovních her:
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Fyziologie sportovních disciplín- silové sporty
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
ZÁKLADNÍ POJMY Fyziologie a patofyziologie Lékařství (medicína) Tělesná zdatnost Tělesná kondice Kondiční trénink Reakce a adaptace na (fyzickou) zátěž.
Tato prezentace vznikla za podpory Fondu rozvoje Masarykovy univerzity
Spirometrie.
1.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
PERIODIZACE Michal Lehnert.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
SPIROERGOMETRIE funkční vyšetření v laboratoři při tělesném zatěžování, které je možné charakterizovat ve fyzikálních jednotkách a na základě tohoto určovat.
Testy aerobních předpokladů
Poměr v základním tvaru.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta tělesné kultury, Univerzity Palackého FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: FOTBAL

Základní charakteristika o kolektivní míčová hra, 10 hráčů v poli + brankář (střídání max. 3 hráči) (střídání max. 3 hráči) o cílem je dopravit více míčů do branky soupeře než jich obdržet o dva poločasy po 45 minutách oddělených 15 min přestávkou. o rozměry hřiště x m o vyžaduje vysokou úroveň kondice a specifických pohybových dovedností (střelba, přihrávka, klička, atd. ) dovedností (střelba, přihrávka, klička, atd. )

Posty ve fotbalu 1. Brankář 2. Obránce 3. záložník 4. útočník Rozestavení hráčů odpovídá konkrétní strategii.

Výška Váha (m) (kg) Věk Hráči (roky) Somatická charakteristika

výškaváha procento tuku (cm) (kg) (%) útočníci záloha obrana brankáři Somatická charakteristika

obrana záloha útok Analýza kondiční složky herního výkonu o OBJEM - za 90 min. uběhnou 10 – 12 km

o za zápas: 1000 – 1400 krátkodobých aktivitzměna 4-6 s o za zápas: 1000 – 1400 krátkodobých aktivit – změna 4-6 s  sprintů (doba min. 2 s)  vysoce intenzivní běh každých 70 – 90 s  50 x hra s míčem či souboj o míč  10 hlavičkových soubojů  atd.  nejvíce sprintů absolvuje kraj obrany a útok  2.5x více kraj obrany a 1.6x útok a stř. zálohy než stř. obrana Fotbal je AEROBNÍ sport, klade důraz na sílu, rychlost a výbušnost !!! chůzepoklus pobíhaní sprint běh pozadu

za 90 min. IZ ~ % SFmax (hranice ANP)  za 90 min. IZ ~ % SFmax (hranice ANP) Fotbal je aerobní sportem s vysokými nároky na aerobní kapacitu hráčů nutnou pro,,rychlostní vytrvalost“ !!! n typ zápasu (min) HR(beat/min) HRmax(%) Analýza kondiční složky herního výkonu

INTERMITENTNÍ POVAHA ZATÍŽENÍ o intenzivní pasáže hry = prudký vzestup potřeby ATP svaly o kyslíkový deficit → Glykogenolýza →vzestupLa + H + →pokles pH → o kyslíkový deficit → Glykogenolýza → vzestup La + H + → pokles pH → → nárazníkový systém → vzestupCO 2 → hyperventilace → nárazníkový systém → vzestup CO 2 → hyperventilace o během nižší intenzity dochází k obnovení O 2 do tkání, resyntéze ATP + využití Laktátu jako energie (čím vyšší VO 2 max, tím nižší O 2 def. a La) + využití Laktátu jako energie (čím vyšší VO 2 max, tím nižší O 2 def. a La)ANP

Hraniční intenzita, při které je udržována dynamická rovnováha mezi tvorbou a spotřebou laktátu. IZ laktát VO mmol/l IZ odpovídající ANP 87–90 % SFmax 82–85 % VO 2 max,,Anaerobní“ práh (ANP) - Laktátový práh (LP),,Anaerobní“ práh (ANP) - Laktátový práh (LP) Úroveň ANP lze tréninkem ovlivnit (společně s VO 2 max)

Vliv vytrvalostního tréninku na laktátový práh (LT)

Hladina laktátu [mmol/L] je vyšší v 1. ½ zápasu MLSS 2.5 – 8.0 [mmol/L] po 15 min. zatížení – nastává ve fotbale? Intermitentní povaha výkonu umožňuje fotbalistům s vyšší VO 2 max mít nižší koncentraci LA !!! Nejefektivnější odbourávání LA je při IZ do 60 % VO 2 max !!! během konec Laktát 1poločas (mmol/L) Laktát 2. poločas (mmol/L)

VO 2 max: 50–67 (75) ml.min -1.kg -1 brankáři: ~ 50 ml.min -1.kg -1 stř. záloha+krajní: ~ 65–70 ml.min -1.kg -1 AEROBNÍ KAPACITA a Limitující faktory

VO 2 max: 50–67 (75) ml.min -1.kg -1 Čím vyšší hodnota VO 2 max, tím větší vzdálenost a počet sprintů může fotbalista uskutečnit !!!

(Wasserman, 1999) ATP O2O2O2O2 O2O2O2O2 CO 2

Aerobní výkonnost - Limitující faktory KVS MSV (Q=SF x SV ) ANP (LP) Ekonomikapohybu MOŽNOSTI ŘEŠENÍ

Předsíň komora Konec naplnění komory cévy Konec vyprázdnění komory EJEKČNÍ FRAKCE = SV / EDV (60/100) End-diastolický End-systolický SV=EDV-ESV

Modelový příklad: 1. ↑ SV + VO 2 max : vysoce intenzivní intervalové tréninky : aplikace 8 až 10 týdnů/ 2x týdně : 3-8 min zatížení (90-95 % SFmax) x 2 : 3 minuty zotavení (60-70% SFmax) V závislosti na individuální odpovědi organismu ↑ VO 2 max o 10 až 30 %

Předsíň komora Konec naplnění komory cévy Konec vyprázdnění komory ↑ EJEKČNÍ FRAKCE ↑ = SV / EDV (70 / 100) End-diastolický ↓ End-systolický SV= EDV - ESV

: vysoce intenzivní IT (Helgerud et al., 2001) : Aplikace 8 týdnů/ 2x týdně : 4 min zatížení (90-95 % SFmax) x 4 opak : 3 minuty zotavení (60-70% SFmax) ↑ VO 2 max o 0.5 % po každé TJ Alternativa: běh do kopce (rychleji % SFmax) (Helgerud et al., 2001) Modelový příklad:

Aerobní INTERVALOVÝ trénink o opakované intervaly o vysoké intenzitě zatížení oddělené relativně krátkými intervaly klidu. oddělené relativně krátkými intervaly klidu. o tento trénink, považovaný mnohdy pouze za trénink anaerobní, zlepšuje i aerobní výkonnost anaerobní, zlepšuje i aerobní výkonnost (interval odpočinku je natolik krátký, že neproběhne plné zotavení (interval odpočinku je natolik krátký, že neproběhne plné zotavení a je stimulován aerobní systém). a je stimulován aerobní systém).

INTERVALOVÝ TRÉNINK jezaložený na dynamice spotřeby kyslíku (VO 2 ) o je založený na dynamice spotřeby kyslíku (VO 2 ) o krátký interval zatížení 15 s : 15 s zotavení – zvyšování aerobní kapacity 1 : 1* – zvyšování anaerobní kapacity 1 : 1 ( s) – zvyšování anaerobní kapacity 1 : 1 ( s) o* produkce laktátu, která neporušuje její rovnováhu !!! VO 2 max Z 15 s O čas Laktát 2-8 mmol/L SF VO 2

Zatížení s míčem: 4 min, IZ % SFmax, 2x Zotavení: 3 minuty výklus při 70 % SFmax (Hoff et al., 2002) Team 1. Zatížení 4x4 min / 3min zotavení 10 dní – 13 TJ (po běžném T) vs. Team 2. kontinuální vedení míče (~70 % SFmax) Zvýšení VO 2 max o 7,3 % u T1 !!!

Aerobní trénink stresuje víc vlákna ST (pomalá, červená) než vlákna FT (rychlá, bílá). zvětšují“Proto vlákna ST,,zvětšují“ svůj objem (protahování). I když se % ST a FT nemění, vytrvalostní trénink způsobí změnu charakteristiky vláken FT b (rychlá vlákna, která mají nižší aerobní kapacitu) na FT a (rychlá vlákna, která mají vyšší aerobní kapacitu).

Aerobní trénink zvyšuje počet krevních kapilár na jedno svalové vlákno počet kapilár na průřez svalu Obě tyto změny zlepšují prokrvení svalů!

Aerobní trénink a svalová buňka zvyšuje počet a objem mitochondrií. zvyšuje se aktivita většiny oxidativních enzymů. Všechny tyto změny jsou kombinované s adaptací transportního systému. To vede ke zlepšení funkční kapacity oxidativního systému a ke zvýšení vytrvalostní výkonnosti a tedy i hodnoty VO 2 max !

Účinky aerobního tréninku oZvyšuje aktivitu oxidativních enzymů a neovlivňuje aktivitu enzymů ATP-cyklu a aktivitu glykolytických enzymů.

Pyruvát (3C) CO 2 NAD + NADH + H + Acetyl-CoA (2C) Oxalacetát (4C) Citrát (6C) Izocitrát (6C) Alfa-ketoglutarát (5C) Sukcinyl-CoA (4C) Sukcinát (4C) Fumarát (4C) Malát (4C) CO 2 NAD + NADH + H + NAD + CO 2 GTP GDP P FADH 2 FAD NAD + NADH + H + citrátsyntáza dekarboxyláza dehydrogenáza dekarboxyláza dehydrogenáza dekarboxyláza

GENETIKA A LIMITY GENETIKA A LIMITY : potenciál organismu pro zvyšování VO 2 max je omezený! : absolutní hodnoty vzrostou max. o 10 až 30 % (50 %)

Hodnocení adaptability/trénovatelnosti  na základě změn v SF, které ovlivňuje aktivita ANS  metoda SA HRV

C D VO 2 max > 60 ml.kg -1.min -1 VO 2 max < 60ml.kg -1.min -1 VO 2 max < 60 ml.kg -1.min -1 VO 2 max < 60 ml.kg -1.min -1

DIAGNOSTIKA

PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ (PO) PŘE-ZÁVODNÍ PŘECHODNÉ : kdy provádět laboratorní vyšetření ??? PO ZÁVODNÍ PŘECHOD PO ZÁVODNÍ

Stanovení VO 2 max u fotbalistů ODHADEM (výpočet): např. z Cooper test, Leger test, Yo-Yo test o ODHADEM (výpočet): např. z Cooper test, Leger test, Yo-Yo test EXAKTNĚ: maximální zátěžový test (nejlépe na běhátku) o EXAKTNĚ: maximální zátěžový test (nejlépe na běhátku)

Yo-Yo intermittent Recovery Test (IR1) o specifický test na stanovení,,fotbalové zdatnosti“ + odhadu VO 2 max o opakovaný běh na 20 m zrychlovaný dle audio nahrávky do maxima, prokládaný aktivním 10 s zotavením prokládaný aktivním 10 s zotavením P. Krustrup, M. Mohr, T. Amstrup et al. The Yo–Yo intermittent recovery test: Physiological response, reliability, and validity Med Sci Sports Exerc, 35 (4) (2003), pp. 697–705

Fotbal je aerobní sportem, který klade důraz i na sílu, rychlost a výbušnost !!! Rychlost Akcelerace Sprint na 30 mVertikální skok Maximální síla (1 RM) (Bührle et al., 1977; Hoff et al., 2001)

Motorická jednotka vs. Nervosvalová ploténka : spojení motoneuronu se svalovými vlákny stejného druhu : velikost MJ od 5 do 1000 svalových vláken : diferenciace přesnosti pohybu; velká vs. malá MJ – 0.01 s

Aktivace svalových vláken rychlost vs odpor  TYP I. – pomalá (slow oxidative)  TYP I. – pomalá (slow oxidative) : při pomalých pohybech nebo nižším odporu (<20 %) : fire rate od 5 do 15 Hz : ↑ odpor = aktivace více MJ  TYP II. A – rychlá oxidativní (fast oxidative)  TYP II. A – rychlá oxidativní (fast oxidative)  TYP II. B – rychlá glykolytická (fast glycolitic)  TYP II. B – rychlá glykolytická (fast glycolitic) : vysoká rychlost a nízký odpor : vysoká impulzace (do 20 až 30 Hz) : ↑ odpor = aktivace MJ s nižší rychlostí stahu

DIAGNOSTIKA RYCHLOSTNĚ- SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ IZOKINETIKA: EXTENZE V KOLENI VERTIKÁLNÍ SKOK

o bez dopomoci rukou cm o s dopomocí rukou cm o 140 – 220 kg DIAGNOSTIKA RYCHLOSTNĚ- SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ

Sprint na 5, 10, 15, 20, 30 a 40 m

Modelový příklad Zaměření: neuromuskulární adaptace Zaměření: neuromuskulární adaptace (Hoff & Helgerud, 2002) : 3 x týdně/ 8 týdnů : 5 opakování / 4 série : zatížení 85 % 1 RM : vysoké úsilí v koncentrické fázi Efekt: 8 fotbalistů Půl-dřep z 161 Kg na 215 Kg Sprint 10 m: 1.91s na 1.81 (cca. 1 m)

ZÁVĚR: o Fotbal je aerobní sportem s vysokými nároky na aerobní kapacitu hráčů ( ~ >60 ml.kg -1.min -1 ). o Vyšší VO 2 max umožňuje fotbalistům lépe odolávat únavě. o Rozvoj kondičních schopností nejlépe s míčem. o Rozvoj speciální vytrvalosti I.: 3-8 min při % SFmax, aktivní zotavení 3 min (70 % SFmax) SFmax, aktivní zotavení 3 min (70 % SFmax) o Rozvoj rychlé-explosivní síly: vysoký odpor, ↓počet opakování, vysoké úsilí opakování, vysoké úsilí o Rozvoj speciální vytrvalosti II. : 50 – 70 m sprint x 14 – 10 opak. x 2-3 série, pauza 30 – 40 s, 3 min. série opak. x 2-3 série, pauza 30 – 40 s, 3 min. série

DĚKUJI ZA POZORNOST