NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periferní zařízení počítače
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní jednotka PC Obr. 1.
Periferní zařízení počítače
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vstupní a výstupní zařízení
Přídavná zařízení.
Vstupní a výstupní zařízení
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
na interaktivní tabuli
PC komponenty.
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
Počítač a jeho příslušenství. Počítač a jeho příslušenství.
Periferní zařízení počítače
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Vstupní a výstupní zařízení
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
HARDWARE II Periferie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
HARDWARE 3. část.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – další vstup/výstupní zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:9.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
INFORMATIKA 8 Skenování a tisk III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Periferie počítače Informatika 5. třída.
HARDWARE Co je to ?.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
HARDWARE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Informatika – Internet a počítačové hry Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření březen 2012 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE. PC – Personal Computer = Osobní počítač Počítač je zařízení, které slouží na uchování a zpracování informací. Pracuje.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT2 Vytvořeno:3. 7.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Mgr. Petra Toboříková. 1. Vstupní zařízení 2. Výstupní zařízení.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informační a komunikační technologie
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SOS Pod amfiteátrom 7, Levice
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Výstupní hardware.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační technologie ROČNÍK: 6. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01-9I-Další připojitelná zařízení AUTOR: Mgr. Markéta Chlubnová DATUM TVORBY: Únor 2013 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Prezentace je určena k výkladu v hodině. Seznamuje žáky s dalšími zařízeními, které lze připojit k počítači. K ověření znalostí slouží na konci prezentace křížovka.

DALŠÍ PŘIPOJITELNÁ ZAŘÍZENÍ  Tiskárny  Skener  Reproduktory  Mikrofon  Dataprojektor  USB flash disk  Paměťové karty  UPS záložní zdroj  Interaktivní tabule  Webová kamera  Externí HDD  Herní zařízení

TISKÁRNY  Výstupní zařízení a) Jehličková tiskárna - malá rychlost, hlučná, nízká cena tisku b) Inkoustová tiskárna - kvalitní barevný a rychlý tisk; vyšší náklady tisku - domácí použití, malé kanceláře - náplně inkoustu - cartridge c) Laserová tiskárna - nejkvalitnější a rychlý tisk - náplně práškové – tonery - vyšší pořizovací náklady Obr. 1

d) Inkoustový plotter - zařízení pro tisk velkých formátů - tisk poutačů, reklamy … - tisk na papír, folie, pogumované textilie,… Pozn. Multifunkční tiskárna (tiskárna + skener + kopírka) Obr. 2

Inkoustová tiskárna Laserová tiskárna Jehličková tiskárna Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6

SKENER  Vstupní zařízení, které používáme k nasnímání předlohy a jejímu převedení do digitální podoby  Stolní skenery  3D skenery (skenuje i trojrozměrné objekty) Obr. 7

REPRODUKTORY, SLUCHÁTKA  Výstupní zařízení počítače  Připojeny ke zvukové kartě Obr. 8 Obr. 9

MIKROFON  Vstupní zařízení Obr. 10

DATAPROJEKTOR  Výstupní zařízení  Promítá zvětšený obsah obrazovky počítače na plátno Obr. 11

USB FLASH DISKY  Přenosné zařízení připojitelné k počítači přes USB port  Velikost: v GB (1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB) Obr. 12

1 - USB konektor 2 - Mass storage controller 3 - Testovací kontakty 4 - Flash paměť 5 - Krystalový oscilátor 6 - LED 7 - Zámek 8 - Místo pro druhý paměťový modul Obr. 13

PAMĚŤOVÁ KARTA  Miniaturní přenosné médium na ukládání dat  Užití v dig. fotoaparátu, mobilním telefonu, přehrávačích, …  Velikost: GB Obr. 14 Obr. 15

UPS - ZÁLOŽNÍ ZDROJ  Zařízení, který zajišťuje napájení elektřiny pro zařízení (př. server), při přerušení dodávky elektřiny Obr. 16Obr. 17

INTERAKTIVNÍ TABULE  Interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor Obr. 19Obr. 18

WEBOVÁ KAMERA  Vstupní zařízení  Poskytuje aktuální pohled uživateli na počítači s připojením k Internetu odkudkoliv na světě  př. komunikace na počítačích, videokonference, stav na horách,na dálnici, ve městech, … Obr. 21 Obr. 20

EXTERNÍ DISK  Přenosné medium  vhodný pro ukládání dat (foto, video, …) Obr. 22Obr. 23

HERNÍ ZAŘÍZENÍ  Vstupní zařízení Joystick Obr. 24 Gamepad Obr. 25 Obr. 26 SpaceballHerní volant Obr. 27

Náplň do inkoustové tiskárny Doplň: interaktivní … Náplň do laserové tiskárny Výstupní zařízení pro vnímání zvuku z počítače Zařízení pro tisk velkých formátů Zařízení pro hlasovou komunikace UPS Herní zařízení Zařízení, jímž můžeme sledovat stav např. na horách Zařízení určené k přenosu dat z počítače na papír Zařízení k přenášení, uchování většího množství dat Výstupní zařízení připojené ke zvukové kartě Zařízení, které umí převést např. obrázek z knihy do PC OPAKOVÁNÍ:

CARTRIDGE Náplň do inkoustové tiskárny TABULE Doplň: interaktivní … TONER Náplň do laserové tiskárny SLU CHCH ÁTKA Výstupní zařízení pro vnímání zvuku z počítače PLOTTER Zařízení pro tisk velkých formátů MIKROFON Zařízení pro hlasovou komunikace ZÁLOŽNÍZDROJ UPS JOYSTICK Herní zařízení WEBKAMERA Zařízení, jímž můžeme sledovat stav např. na horách TISKÁRNA Zařízení určené k přenosu dat z počítače na papír EXTERNÍDISK Zařízení k přenášení, uchování většího množství dat REPROBEDNY Výstupní zařízení připojené ke zvukové kartě SKENER Zařízení, které umí převést např. obrázek z knihy do PC ŘEŠENÍ:

CITACE A ZDROJE  Obr. 1 ADAMANTIOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 0a.jpg/800px-Toner-container-black-0a.jpg 0a.jpg/800px-Toner-container-black-0a.jpg  Obr. 2 TAM. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 3 NAKAMURA. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 80.jpg/800px-Epson_MX-80.jpg 80.jpg/800px-Epson_MX-80.jpg  Obr. 4 FOUROHFOUR. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 5 STEHFUN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: x-LaserJet1012.jpg x-LaserJet1012.jpg  Obr. 6 TOPIKA26. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 7 DRAGON695. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: nner_C9938A_2.jpg/679px-HP_Scanjet_8200_Scanner_C9938A_2.jpg nner_C9938A_2.jpg/679px-HP_Scanjet_8200_Scanner_C9938A_2.jpg  Obr. 8 EVAN-AMOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: speakers.jpg/800px-Logitech-usb-speakers.jpg speakers.jpg/800px-Logitech-usb-speakers.jpg  Obr. 9 ULFBASTEL. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: one.jpg/450px-Analog_Radio_Headphone.jpg one.jpg/450px-Analog_Radio_Headphone.jpg

 Obr. 10 ZZUBNIK. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 11 PAPE, Dave. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: px-InFocus_IN34.jpg px-InFocus_IN34.jpg  Obr. 12 BARCEX, Usuario. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _110_8GB_USB_flash_drive.jpg/800px- Kingston_DataTraveler_110_8GB_USB_flash_drive.jpg _110_8GB_USB_flash_drive.jpg/800px- Kingston_DataTraveler_110_8GB_USB_flash_drive.jpg  Obr. 13 FADER, John. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 25px-Usbkey_internals.jpg 25px-Usbkey_internals.jpg  Obr. 14 OG-EMMET. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ng ng  Obr. 15 XELL. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: size.jpg/564px-Flash_memory_cards_size.jpg size.jpg/564px-Flash_memory_cards_size.jpg  Obr. 16 HUNDEHALTER. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /350px-Apc_ups_rs500_01.jpg /350px-Apc_ups_rs500_01.jpg  Obr. 17 QUARK48. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 18 FUERST, Alex. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /800px-Smartboard_2010.JPG /800px-Smartboard_2010.JPG  Obr. 19 SVONOG. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BIT_2007.jpg BIT_2007.jpg  Obr. 20 PAPE, Dave. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: o_4000.jpg/643px-Logitech_Quickcam_Pro_4000.jpg o_4000.jpg/643px-Logitech_Quickcam_Pro_4000.jpg

 Obr. 21 SUSHIFLINGER. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PG/800px-Webcam_On_Laptop.JPG PG/800px-Webcam_On_Laptop.JPG  Obr. 22 QURREN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: H250U2.jpg/449px-Buffalo_HD-H250U2.jpg H250U2.jpg/449px-Buffalo_HD-H250U2.jpg  Obr. 23 KRISTOFERB. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: drive.jpg/436px-Samsung_500gb_usb_drive.jpg drive.jpg/436px-Samsung_500gb_usb_drive.jpg  Obr. 24 AFRANK99. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 25 SELF. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Navigator.jpg/800px-Space-Navigator.jpg Navigator.jpg/800px-Space-Navigator.jpg  Obr. 26 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 27 GORDONROX24. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LDFGT.JPG LDFGT.JPG  Přispěvatelé Wikipedie, USB flash disk [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 00:20 UTC, [citováno ]  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Chlubnová.