Funkční poruchy trávicího traktu Miroslava Volfová Hepato-Gastroenterologie HK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_09_20_návykové látky. Návykové látky jsou omamné látky (drogy) a psychotropní látky.
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
normální tepna kornatění tepny zkornatělá tepna s krevní sraženinou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky příjice klíčová slova : puchýřky, tvrdý vřed autor: Kamila Černá.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Panická porucha Vypracovala: Agatha Račuchová Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Fetální alkoholový syndrom (FAS)
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Diabetes mellitus.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obezita.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Speciální psychiatrie – MKN 10
Panická porucha.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Organické duševní poruchy
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Základní škola, Hradec Králové
VNL CHOPN Mgr. Martina Dohnalová
Návykové látky Alkohol
1) nemocný, kde existuje reálná možnost ukončení DPV
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Inkontinence Michaela Matoušková.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Zvukové jevy.
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Funkční poruchy trávicího traktu Miroslava Volfová Hepato-Gastroenterologie HK

Funkční poruchy trávicího traktu- charakteristika Příznaky původem z trávicího traktu, které nejsou vysvětlitelné strukturálními ani biochemickými abnormalitami Nejzákladnější dělení je dělení na horní a dolní dyspepsie Nejdůležitějším a nejčastějším příznakem je bolest Jsou-li příznaky výrazné, ovlivňují kvalitu života a pak vyžadují vyšetření i léčbu

Funkční poruchy trávicího traktu- charakteristika Etiopatogeneze funkčních poruch je stále nejasná Diagnóza funkční poruchy je diagnózou per exclusionem – tzn po vyloučení jiných příčin dyspepsie – organické či sekundární Léčba funkčních poruch je vždy dlouhodobá, obtížná a nemusí přinést úspěch

Funkční poruchy trávicího traktu- klasifikace A.Podle původu 1.Dyspepsie organická – způsobená organickým onemocněním – např. zánětem, TU. 2.Dyspepsie sekundární – má základní onemocnění mimo GIT /kardiovaskulární, metabolické či endokrinní onem./ nebo je nežádoucím účinkem léků /NSA, ATB, cytostatika/ nebo je příznakem intoxikace – např, těžkými kovy. 3.Dyspepsie funkční

Funkční poruchy trávicího traktu- klasifikace B. Podle průběhu 1.Dyspepsie akutní – časově omezený průběh, nejčastěji infekční nebo alimentární 2.Dyspepsie chronické – vleklé, nejčastěji funkční C.Podle lokalizace 1. – 3. dyspepsie horní, dolní, smíšené

Funkční poruchy GIT Prevalence dyspepsie je vysoká:25–50 % Hlavním důvodem návštěvy lékaře je obava z vážného nebo fatálního onemocnění /srdce, TU /

Funkční poruchy GIT Nemoci postihující GIT se projevují řadou příznaků či jejich kombinací. Příznaky mohou být výrazné, mění kvalitu života a vyžadují vyšetření a léčbu. Není-li prokázána příčina, je stav uzavřen jako „funkční“ onemocnění. Mařatka : „funkční trávicí poruchy jsou chorobné stavy projevující se trávicími obtížemi bez prokazatelné morfologické či biochemické příčiny“

Funkční poruchy GIT Římská klasifikace III – 2006 „Souhrn izolovaných symptomů nebo jejich proměnlivé kombinace bez prokazatelných organických, biochemických, ultrazvukových či endoskopických abnormalit postihujících trávicí trubici či biliární systém“

Funkční porucha GIT etiopatogeneza 1 Alterovaná motilita Abnormálně zvýšená viscerální senzitivita Dysregulace osy CNS-trávicí trakt Nerovnováha neurotransmiterů-serotoninu Luminální faktory / laktóza a další cukry, žlučové soli, mastné kyseliny, potravinové alergeny/ Infekce a zánět střevní sliznice

Funkční poruchy GIT - etiopatogeneza 2 Bakteriální přerůstání v tenkém střevě Vlivy sociokulturní a psychosociální /vlivy zevního prostředí a vzory chování rodičů/ Genetická predispozice Funkční dyspepsie mohou být trvalé nebo občasné.

Funkční horní dyspepsie Mívá obvykle chronický průběh nebo opakované epizody potíží. Hlavní příznaky : bolest nebo dyskomfort, pocity plnosti, nadýmání, říhání, nevolnosti, časná sytost.

Funkční dolní dyspepsie Střevní porucha s bolestmi nebo s pocitem nepohody v břiše s poruchou defekace /frekvence a konsistence stolice/.

Dyspeptický syndrom FUNKČNÍ HORNÍ DYSPEPSIE Dráždivý žaludek – je projevem zvýšené dráždivosti – projevuje se jako křečovitá nebo palčivá bolest, pyróza, říhání, kyselá regurgitace event. zvracení Chabý žaludek – je projevem ochablosti, hypotonie – s příznaky jako pocit tlaku a plnosti po jídle, zhoršená chuť k jídlu, nevolnost, nechutenství

Dyspeptický syndrom FUNKČNÍ HORNÍ DYSPEPSIE Neúplné a zvláštní tvary - říhání, pálení žáhy /funkční pyróza/, zvracení /funkční zvracení/, zápach z úst, aerogastrie, bolesti na hrudi. Biliární dyspepsie – dysfunkce žlučníku nebo Oddiho svěrače způsobují stejné bolesti.

Dyspeptický syndrom Dráždivý tračník Bolesti břicha, nepravidelná nebo střídavá stolice, nutkavé defekace rázu střevní koliky. Manifestuje se jako ranní frakcionované defekace postprandiální defekace debakly – opakující se urgentní defekace s kolikovitou bolestí

Dolní dyspeptický syndrom FUNKČNÍ PRUJEM Funkční průjem je nebolestivá forma dráždivého tračníku, po defekaci s úlevou

Dolní dyspeptický syndrom SPASTICKÁ ZÁCPA Projevuje se bolestmi břicha a zácpou. Chybějí nutkavé defekace a debakly, stolice je hrudkovitá, rozkouskovaná spastickou haustrací nebo stužkovitá. Do obrazu patří břišní bolesti, není pocit nedostatečného vyprázdnění střeva.

Dolní dyspeptický syndrom Neúplné a zvláštní tvary Nepravidelná stolice Flatulence, někdy záchvatovitá Bolesti břicha - syndrom levého podžebří, syndrom pravého podžebří a syndrom pravé jámy kyčelní

Dolní dyspeptický syndrom Funkční poruchy anorektální Dráždivý konečník – časté nucení ke stolici díky přecitlivělosti na rozepětí střevním obsahem či plynem. Proktalgie – vlivem hypertonie svalového dna pánevního, náhlá silná bolest, často v noci, spontánně úplně odezní. Dyschezie – prostá zácpa, vzniká útlumem defekačního reflexu Inkontinence stolice – vlivem hypotonie

Dolní dyspeptický syndrom Postinfekční dráždivý tračník Po akutní gastroenteritidě se rozvíjí až ve 20%. Charakteristický je náhlý začátek potíží a minimálně 2 následující symptomy : horečka, zvracení, průjem, pozitivní kultivace ze stolice. Rizikové faktory vzniku jsou : trvání onemocnění déle než 21 dnů, ženské pohlaví, úzkostnost, hypochondrie, mladý věk, vegetariánství, infekce vyvolaná Campylobacterem, Shigellou, Entamoebou či genetické vlivy :IL-10.

Diagnostická strategie Jasná a přesná anamnéza Zjištění alarmujících známek a příznaků organického onemocnění- krvácení,anemie,horečky, váhový úbytek, vyšší věk, změny zánětlivých ukazatelů, hmatná rezistence, pozitivní RA pro VCHGD, KRC, UC, MC Užívání léků ? Vyloučení org.onemocnění GIT i mimo něj Terapeutický test

Diferenciální diagnostika infekceinfekce lékyléky laktázová deficience, maldigesce, malabsorpcelaktázová deficience, maldigesce, malabsorpce tumorytumory střevní záněty (vč. mikroskopické kolitidy)střevní záněty (vč. mikroskopické kolitidy) vaskulární insuficiencevaskulární insuficience divertikulózadivertikulóza celiakieceliakie endometriózaendometrióza psychické onemocnění; kritéria pro psychiatrickou diagnózu splňuje 50 % pacientů s funkčními střevními poruchami, ve srovnání s 20% pacientů s organickým onemocněním trávicího traktu. Dráždivý tračník provázejí deprese, úzkost, nepřátelské ladění, fobie a paranoidita (Blanchard, 1990, Drossmann, 1988, Whitehead, 1988)psychické onemocnění; kritéria pro psychiatrickou diagnózu splňuje 50 % pacientů s funkčními střevními poruchami, ve srovnání s 20% pacientů s organickým onemocněním trávicího traktu. Dráždivý tračník provázejí deprese, úzkost, nepřátelské ladění, fobie a paranoidita (Blanchard, 1990, Drossmann, 1988, Whitehead, 1988)

Léčba funkční dyspepsie Vždy dlouhodobá, obtížná a nemusí přinést úspěch. Poučení nemocného o příčinách, ujistit jej, že nejde o život ohrožující stavy. Odstranění vyvolávajícího momentu – konflikty, zátěž Úprava životosprávy - s aktivním podílem nemocného

Léčba funkční dyspepsie- 2 Modifikace stravování – individuální dietní režim, menší porce častěji, vyloučení dráždivých potravin. Příjem vlákniny řešit dle individuální tolerance. Změna pobytu–lázeňská léčba v minulosti Tělesný trénink

Léčba funkční dyspepsie-3 Farmakoterapie – kauzální účinek je vzácný. Každá léčba funkční dyspepsie je terapeutickým testem Léčit podle hlavního příznaku, neodmítat placebo Psychofarmaka ? – redukce viscerální senzitivity a zlepšení spánku

Prognóza funkčních poruch Prognóza je příznivá z hlediska mortality a vážných komplikací, ale nejistá z hlediska kvality života zejména u těch nemocných, kde porucha trvá dlouho a léčba nepřináší úlevu. Záleží na jednotlivci, jak zvládá obtíže životosprávou a dietou Málokterý terapeutický test je úspěšný. Léčbu je nutné individualizovat

Děkuji za pozornost