PREZENTUJÍCÍ eIDAS autentizace (eOP-eMedocs ukázka využití) Petr Pavlinec Odbor informatiky Kraj Vysočina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Advertisements

IBM Global Technology Services © 2006 IBM Corporation Zabezpečení přístupu k informacím na základě elektronického podpisu Konference eČesko 2006.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Datové schránky v praxi Lukáš Jelínek
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
EGovernment v České republice Současnost a priority do roku 2020 Ministerstvo vnitra odbor eGovernmentu.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Ověřené výstupy z ISKN elektronická značka Jiří Formánek
Modifikované platby ROP Moravskoslezsko Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava Ing. Radim Mrázek.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Jak lze využít infrastrukturu CzechPOINT v rámci úřadu Mgr. Jarmila Šmardová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
IROP předpokládaná podoba implementace.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Knihovnické a informační zdroje Petr Urválek Ústřední knihovna UK 1.
Porada s řediteli PO LK, Údolí Bratrouchov.
Management počítačových sítí Počítačové sítě VUT v Brně Fakulta podnikatelská Lekce 4 – Management síťové vrstvyIng. Viktor Ondrák, Ph.D.strana 1 Lekce.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Autentizace předmětem
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Letecká informační služba pro GA 2017
Internet.
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Slovní úlohy o společné práci
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Hodnocení sluchu hendikepovými testy.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Webová aplikace MS OLOMOUC.
eRecept – komunikace se základními registry
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Brno, Ing. Petr Šústal, MPA
Financování přímých NIV
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Příprava programového období 2014–2020
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Služby obyvatelstvu TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Středoškolská soutěž ČR v kybernetické bezpečnosti
GDPR: ochrana osobních údajů
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
MISYS - Pasporty.
Nesrovnalosti v měření imisí a rozptylových modelech
Lotus Notes Lotus Notes Alena Málková
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Slovní úlohy o společné práci
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Elektronický podpis Kvalifikovaný podpis
Život bez střeva , Praha.
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Informační systém základních registrů
Slovní úlohy o společné práci − 3
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

PREZENTUJÍCÍ eIDAS autentizace (eOP-eMedocs ukázka využití) Petr Pavlinec Odbor informatiky Kraj Vysočina

PREZENTUJÍCÍ2 Základní pojmy vyskytující se v prezentaci  Identita = např. login+heslo nebo certifikát  Identity provider (IdP) = poskytoval identit = zj. databáze obsahující identity uživatelů (MojeID, ISDS, eOP)  Service provider (SP) = poskytoval služby = zj. aplikace do kterých se bude občan přihlašovat/autentizovat (např. Portál ČSSZ, Úplné elektronické podání, eMedocs – výpis zdravotnické dokumentace)  Atribut provider (AP) = poskytoval údajů = zj. databáze, která k dané identitě vede další údaje (např. ISZR ROB-bydliště, číslo dokladu, občanství).  eIDAS node (PEPS) = zj. národní brány pro autentizaci identit  NIA = národní identitní autorita (poběží v rámci ISZR, projekt MORIS)  Úrovně záruky eIDAS = nízká, značná, vysoká (splňuje eOP = čip+PIN)

PREZENTUJÍCÍ Základní schéma eIDAS autentizace

PREZENTUJÍCÍ4 eOP + eMedocs = ukázka využití eIDAS autentizace eOP = elektronický občanský průkaz = zj. občanka s čipem  vydávání od (současná verze eOP s čipme nebude kompatibilní dle eIDAS)  cert. pro autentizaci (PIN), cert. pro podpis (PIN), BOK (PIN)  splňuje vysokou úrovně záruky dle eIDAS eMedocs = infrastruktura pro bezpečnou a důvěryhodnou výměnu zdravotnické dokumentace mezi zdravotnickými zařízeními  Obsahuje informace o pacientovi (vyšetření, lékové alergie atd.)  Poskytuje urgentní informace pro účely ZZS ošetřujícímu lékaři v nemocnici

PREZENTUJÍCÍ Výpis zdravotnické dokumentace - přihlášení

PREZENTUJÍCÍ Výpis zdravotnické dokumentace – ověřená identita 6

PREZENTUJÍCÍ Výpis zdravotnické dokumentace - obsah

PREZENTUJÍCÍ eIDAS autentizace – co víme...nebo si myslíme, že nevíme...nebo nevíme ;-) 8 Samoobsluha NIA  autentizace pomocí ISDS pro každé IČO  uložení certifikátů k SAML2 autentizaci mezi SP a IdP  editace údajů dané organizace Možnost autentizace identit  přes PEPS (bude se využívat tam, kde je nutné autentizovat EU identity)  napřímo NIA (bude se využívat tam, kde budou identity pouze z ČR) Národní eIDAS Node (Národní PEPS)  NIC.CZ (vysoce pravděpodobně) vs. ViaSky Grant od Evropské komise získala ještě společnost viaSky. Ta se ale jeví dosti podivně a není jasné, zda ve skutečnosti vůbec něco dělá. Představitelé (v představenstvu je uveden Peter Danko) na dotazy nereagují a její web v podstatě nefunguje. Firma ve výběrovém řízení získala ze všech projektů nejnižší hodnocení a podle informací z kuloárů grant dostala zejména z toho důvodu, že nebyly vyčerpány všechny prostředky, které byly k dispozici (viz článek LUPA.CZ ).

PREZENTUJÍCÍ9 eIDAS autentizace – co víme...nebo si myslíme, že nevíme...nebo nevíme ;-) Protokol  SAML2  ještě jeden, ale ten už si nepamatuji (pro využití v mobilních zařízeních) Certifikační autorita - zatím není moc jasné, možnosti: a) Státní CA b) Akreditovaná CA eID  EIDENTIFIER = primární identifikátor pro STORK - uživatel bude mít stále stejný identifikátor - identifikátor je navázaný na SP, u každého SP bude mít uživatel jiný identifikátor Vracení atributů – zatím není moc jasné, možnosti: a) NIA se sama dotáže AP - v rámci SAML odpovědi se vrátí dané atributy b) SP se bude dotazovat AP - v rámci SAML odpovědi se vrátí ID (AIFO, eID???)

PREZENTUJÍCÍ10 Děkuji za pozornost...