Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Hospodářská politika státu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Instituce finančního trhu
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Bankovní soustava Petr Machala.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Monetární (měnová) politika
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Bankovnictví.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registra č ní č íslo: CZ.1.07/1.5.00/ Č íslo DUM: VY_62_INOVACE_29 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO49 Název.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aktivní bankovní operace – úvěry
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peníze a měnová politika
Banky a jejich funkce – Pracovní list
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický okruh Ekonomické předměty Téma Bankovní sektor Ročník 3. a 4. Jméno autora Ing. Ladislava Broklová Anotace Žáci poznají zákonitosti bankovního sektoru, bankovní nástroje a seznámí se s obchodními bankami Datum tvorby

Bankovní sektor Ing. Ladislava Broklová

Bankovní soustava Do roku 1990 byl bankoví sektor jednoúrovňový, v současnosti je soustava dvoustupňová a tvoří ji centrální banka a obchodní banky. Centrální banka plní úlohu jí svěřené státem.

Centrální banka Centrální banka je instituce, která stojí na vrcholu bankovní soustavy a kterou buď stát řídí jako samostatný subjekt, nebo její funkcí pověří instituci již existující Ve státech s tržní ekonomikou je důležité, aby banky byly nezávislé na vládě

ČNB V ČR je centrální bankou Česká národní banka Vznikla po zániku Československa rozdělením Státní banky československé (ta navazovala na tradici Národní banky československé, která působila od )

Bankovní rada 1.Nejvyšší orgán ČNB 2.Má členů, které jmenuje prezident ČR na dobu 6 let 3.V čele bankovní rady je guvernér (Miroslav Singer) 4.Guvernéra může zastupovat víceguvernér 5.Členové bankovní rady musí splňovat nároky na odbornost

Úkoly CB Emituje peníze Plní cíle měnové politiky (sleduje množství peněz v oběhu) Je to banka bank Slouží jako banka státu Spravuje měnové rezervy Kontroluje činnost bank Zastává další činnosti

Nástroje centrální banky Diskontní sazba Repo sazba Lombardní sazba PMR Pravidla likvidity (CB určuje obchodním bankám, jaký mají mít vztah aktiv a pasiv; krátkodobé úvěry musí být kryty krátkodobými zdroji) Operace na volném trhu (obchody s cennými papíry a tím zvyšuje a snižuje množství peněz v oběhu)

Diskontní sazba Úroková sazba CB (sazba, za kterou mohou obchodní banky v ČR ukládat přes noc dočasně volno likviditu) V roce 2009 byla tato sazba stlačena ČNB na 0,25 % - tato sazba platila i v roce 2011 i v roce 2012 Historický vývoj sazeb je možné sledovat Úroková sazba CB (sazba, za kterou mohou obchodní banky v ČR ukládat přes noc dočasně volno likviditu) V roce 2009 byla tato sazba stlačena ČNB na 0,25 % - tato sazba platila i v roce 2011 i v roce 2012 Historický vývoj sazeb je možné sledovat

Repo sazba Základní úroková sazba CB pro termínované operace s cennými papíry. Nepřímo ovlivňuje výši úrokové sazby pro podnikatelskou sféru Pokud je v ekonomice vysoká inflace CV udržuje vysokou repo sazbu Pokud je v ekonomice nízká inflace, CB udržuje nízkou repo sazbu – tím podporuje rozvoj podnikání Červen 2012 byla repo sazba 0,50 %

Lombardní sazba Doplňková úroková sazba na úvěry obchodním bankám se zástavou cenných papírů Je vždy vyšší než REPO sazba

Povinné minimální rezervy CB předepisuje obchodním bankám určité procento z vkladů, které musí uložit v CB ve formě PMR. Tyto peníze jsou dočasně mimo oběh a působí proti inflačně. Pohybuje se kolem 2 %

Ostatní činnosti CB ČNB vykonává dohled nad podnikatelskými subjekty, které mohou obchodovat s devizovými hodnotami (nebankovní směnárny a společnosti zabývající se zasíláním peněz do společnosti). Funguje tu clearingové centrum – je platebním systémem zprostředkovávajícím platby mezi jednotlivými bankami a jejich klienty. ČNB rozhoduje o povolení pro vznik dalších platebních systémů a zajišťuje dohled nad jejich činností.

Obchodní banky Jsou podnikatelské subjekty, které vyvíjejí činnost za účelem dosažení zisku. zisk banky: 1) úrokové rozpětí (úroky přijaté z úvěrů minus úroky vydané vkladatelům) 2) poplatky za služby – vedení účtů, zprostředkování plateb, devizové operace, zprostředkování obchodů s cennými papíry, ukládání cenností v trezorové schránce atd.

Obchodní banky Nabízí: 1)Pasivní úvěrové operace = tzn. přijímá vklady a je v roli dlužníka 2) Aktivní úvěrové operace = tzn. poskytuje úvěry, vystupují v roli věřitele –Kontokorentní úvěr –Akceptační úvěr –Eskontní úvěr –Revolvingový úvěr –Lombardní úvěr –Hypoteční úvěr –Forfaiting a faktoring

Literatura ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie – stručný přehled, 2011/2012. Zlín, CED ISBN NOVESKÝ, J. a kol. Slabikář finanční gramotnosti. COFET, ISBN