Regional Networks for the development of a Sustainable Market for Bioenergy in Europe The sole responsibility for the content of this.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Financování třetí stranou pro projekty zabývající se energií dřeva v obcích Jonas Mey Berlínská energetická agentura Liberec,
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Projekt BRIE potenciál a možnosti konverze energeticky využitelné biomasy a energetické úspory Národní konference INNOREF - sub-projektu BRIE.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum __________________________________________________________.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Chytrý Jihomoravský kraj ?
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Regional Networks for the development of a Sustainable Market for Bioenergy in Europe The sole responsibility for the content of this presentation lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EACI nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein. Akční plán pro biomasu v cílovém regionu měst Brumov-Bylnice a Slavičín Regionální sítě pro rozvoj udržitelného trhu s bioenergií v Evropě

Projekt BioRegions Mezinárodní projekt BioRegions podporuje vytváření „bioenergetických regionů“ ve venkovských oblastech Evropy. „Bioenergetický region“ získává minimálně 1/3 elektřiny a tepelné energie z regionálních a udržitelných energetických zdrojů, s hlavním zaměřením na pevnou biomasu. Akční plán pro biomasu vypracovaný v rámci tohoto projetu a schválený zastupitelstvy měst Brumov-Bylnice a Slavičín má tyto hlavní cíle: Maximální energetické využití biomasových zdrojů Zavádění bioenergetických technologií Vytvoření bioenergetického trhu Bioenergetické cíle na následujících 10 let: 33,0 % veškeré vyprodukované energie v regionu (kromě dopravy) z biomasy 42,3 % tepla vyprodukovaného z biomasy 1,0 % elektřiny vyprodukované z biomasy

Projekt BioRegions Cílový region v České republice tvoří dvě města s pověřenými úřady druhého stupně (Brumov-Bylnice a Slavičín) a jedenáct okolních obcí (Bohuslavice nad Vláří, Jestřabí, Lipová, Návojná, Nedašov, Nedašova Lhota, Petrůvka, Rokytnice, Rudimov, Šanov, Štítná nad Vláří-Popov.)

Harmonogram implementace Akčního plánu pro biomasu AkceAktivitaGesce Budování Bioregionu schválení akčního plánu pro biomasu a jeho aktualizaceobce (EAZK) propagace bioregionu > propagační materiály, tiskové zprávy, weby obcí a EAZK EAZK, obce, BOC > průzkum informovanosti obyvatel a klíčových subjektů o cílech a aktivitách Bioregionu získáváni dat o potenciálu, produkci a spotřebě biomasy v regionu EAZK, BOC nové zdroje biomasy pro energetické využití > studie možnosti pěstování RRDEAZK > identifikace zájemců o pěstování RRD a vhodných plochobce > pilotní plantáž RRD BOC, zemědělci > energetické využití zemědělských odpadů (seno, sláma) BOC, zemědělci > propagace efektivního využití lesních těžebních zbytkůBOC, EAZK tvorba místního trhu s biomasou > vybudování a provoz komunitních kompostárenobce > zapojení místních dodavatelů biomasy, obcí a soukromých odběratelů biopaliv obce, BOC > rozšíření nabídky biopaliv (pelety) pro klienty BOCBOC Vytváření (v případě potřeby) sdružení místních vlastníků lesů, zemědělců a farmářů. EAZK, obce, BOC školení kvality a udržitelnosti biopalivEAZK, BOC minimálně jednou ročně

AkceAktivitaGesce Biomasové obchodní centrum (BOC) studie proveditelnosti BOCEAZK založení BOC v Brumově-Bylnici obce, SMBB uvést BOC do plného provozu (vč. environmentálního vzdělávání) SMBB, EAZK Studie proveditelnosti BOC ve Slavičíně EAZK, BOC, obce Obnovitelné zdroje energie (OZE) iniciovat instalaci nových OZE pro biomasu EAZK, obce, BOC instalace a provoz zdroje na biomasu v systému CZT Slavičín město Slavičín, BTH, EAZK zvýšení kvality biopaliv pro zdroje CZT (zastřešení skladu, vstupní kontrola kvality paliva) BTH, SMBB, BOC příprava (výstavba) nových zdrojů na biomasu (např. bioplynová stanice) EAZK, obce, BOC poskytování odborných konzultacíEAZK poznámky BOC – Biomasové obchodní centrum; BTH - BTH Slavičín, spol. s r.o.; EAZK - Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s.; SMBB - Služby města Brumov-Bylnice, p.o.; RRD - rychlerostoucí dřeviny; CZT - centrální zásobování teplem Harmonogram implementace Akčního plánu pro biomasu

Biomasové obchodní centrum Hlavní ideou Biomasového obchodního centra (BOC) je fungovat jako zprostředkovatel mezi regionálním biomasovým potenciálem a poptávkou po biopalivech generovanou energetickými projekty cílového regionu. BOC může zastřešit celou biomasovou logistiku od sběru hrubého materiálu přímo v lese až po jeho zpracování (štěpkování, sušení, peletizaci), logistiku a marketing.

Program Zelená úsporám Celkem podáno 486 žádostí s dotací 103,4 mil. Kč, proplaceno bylo 368 žádostí s dotací 55,8 mil. Kč. Počet žádostí na zateplení představuje 6 % rodinných domů a 8 % bytových domů v cílovém regionu. CELKOVÝ POČET ŽÁDOSTÍ

Program Zelená úsporám Rodinné + bytové domy = 54 kotlů o celkovém výkonu kW (celkový průměr 28,8 kW). Celkem bylo na kotle na biomasu podáno 54 žádostí s dotací 4,5 mil. Kč a proplaceno bylo 37 žádostí s dotací 3,1 mil. Kč. KOTLE NA BIOMASU

Realizace Akčního plánu pro biomasu Brumov-Bylnice 2010 – zprovoznění rekonstruovaného zdroje CZT pro vytápění sídliště Družba a veřejných budov v centru biomasou (výkon MW), zahájení projektu Bioregions 2011 – zateplení MŠ Svatý Štěpán s instalací kotle na dřevní pelety (výkon 32 kW) s využitím dotací z Operačního programu životní prostředí (OPŽP), vypracování Akčního plánu pro biomasu 2012 – přijetí Akčního plánu ( ), začátek budování Biomasového obchodního centra v areálu CZT Družba (Služby města Brumov-Bylnice) s využitím dotací z OPŽP je připravováno zateplení Domu dětí a mládeže s instalací kotle na dřevní pelety (výkon 49 kW) a plánováno zateplení Kulturního domu a obecního budovy v Sidonii

Realizace Akčního plánu pro biomasu Slavičín 2010 –zahájení projektu Bioregions 2011 – vypracování Akčního plánu pro biomasu, rekonstrukce kotelny CZT na sídlišti Malé Pole pro dřevní štěpku jako hlavní palivo (provozované společností BTH Slavičín, kotle o výkonu 1,6 + 1 MW) a propojení soustav CZT na sídlištích Malé Pole a Vlára, byla realizována v rámci projektu „Teplofikace sídliště Vlára z OZE K3, Slavičín“ s celkovými uznatelnými náklady 36 mil. Kč, přičemž dotace z EU činila 37 % této částky – přijetí Akčního plánu ( ), příprava projektů instalace obnovitelných zdrojů energie a zateplení veřejných budov 2013 – v tomto roce je plánováno, s využitím dotací z Operačního programu životní prostředí, zateplení vybraných obecních budov: Domu dětí a mládeže Kulturní dům (Sokolovna) Základní škola Vlára Hasičský dům Obecní domy v Divnici a v Nevšové Mateřská škola v Nevšové

Realizace Akčního plánu pro biomasu Petrůvka 2010 –zahájení projektu Bioregions 2011 –vypracování Akčního plánu pro biomasu 2012 – přijetí Akčního plánu v cílovém regionu projektu BioRegions, příprava projektů instalace obnovitelných zdrojů energie a zateplení veřejných budov 2013 – v tomto roce je plánováno, s využitím dotací z Operačního programu životní prostředí, zateplení budovy obecního úřadu a náhrada starých kotlů na uhlí (2x58 kW) za nový kotel na dřevní pelety s automatickým podáváním paliva (29 kW). Kombinací komplexního zateplení budovy a změnou zdroje vytápění se předpokládá snížení roční spotřeby energie na vytápění o 253 GJ a pokles emisí oxidu siřičitého až o 93 %.