Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava 9. 3. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Problematika uplatnění absolventů
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Červenec 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Aktuální situace na trhu práce v Plzni a v Plzeňském kraji leden 2010 Ing. Zdeněk Novotný Úřad práce v Plzni Úřad práce v Plzni, 9. února 2011
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Praha Odborné filmy jako prostředek jazykového výuky.
Krajský akční plán vzdělávání v Plzeňském kraji Pracovní skupina vzdělávání Analýza – shrnutí problémů k řešení Plzeň
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠK. ROK 2014/
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Říjen  Úvodní kolečko – kdo je z jaké školy?  ÚP Bc. Kateřina Járová (trh práce) Ing. Marcela Vychodilová (IPS, nabídka pro ZŠ)  Krajský úřad.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vývoj na trhu práce Krajská pobočka v Olomouci.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Setkání s výchovnými poradci
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Rozdělení obcí do kategorií
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
Bc. Hana Martinková Místo konání stáže Úřad práce v Ústí nad Orlicí
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO VOLBU POVOLÁNÍ
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Situace na trhu práce na Šternbersku
Změny na trhu práce?.
Kontaktní pracoviště v Mostě
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY
Transkript prezentace:

Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava

Vzdělávání pro trh práce Vzdělávací programy – odborné ucelené, na kterých je možné celoživotně stavět Další vzdělávání – reaguje na aktuální podmínky trhu práce

Další vzdělávání ucelené, dlouhodobé, celoživotní, navazující krátkodobé, pružné, takové, které staví na uceleném odborném vzdělání krátkodobé, které vede k zaměstnání, vyžadujícímu zaučení, nikoliv celé odborné vzdělání

Spolupráce ÚP se školami Krajská pobočka ÚP spolupracovala v loňském roce s následujícími školami: SŠOS Vysoká škola polytechnická SPŠ Jihlava SPŠ a SOU Pelhřimov VOŠ a SŠ Hotelová Pelhřimov Česká zemědělská akademie v Humpolci SŠ stavební Jihlava SŠ technická Jihlava SŠ obchodní a služeb Žďár n/Sm SČMSD Žďár n/S, SOŠ Nové Město na Moravě, SŠ Technická Žďár n/S

Volná místa od zrušena povinnost firem hlásit ÚP volná pracovní místa povinnost, která nebyla sankcionována ani v minulosti úbytek VPM není výrazný, kopíruje stav trhu práce hlášená volná místa spíše pro dělnické profese

Struktura hlášených volných míst (ze strany firem) -kvalifikovaní kovodělníci, řidiči nákladní a mezinárodní kamionové dopravy prodavači, nižší administrativní pracovníci, číšníci, servírky, obchodní zástupci a dělnické profese -malý zájem o nekvalifikovanou pracovní sílu -špatná výchozí pozice pro absolventy škol, osoby zdravotně postižené, popř. osoby, které mají nějaký další handicapy -nejvíce nabídek v oblasti obchodu a služeb (servírky, kuchaři apod.).

Aktuální míra nezaměstnanosti (stav k ) Česká republika 9,2 % Vysočina celkem10,1 % Třebíč13,5 % Žďár n/S10,7 % Havlíčkův Brod9,7 % Jihlava9,0 % Pelhřimov6,5 %

Vývoj míry nezaměstnanosti v okrese Jihlava v letech 2010 a 2011

Struktura nezaměstnanosti Jihlava město Jihlava Telč město Telč Třešť město Třešť Polná město Polná Celkem Dle vzdělání bez vzdělání základní vyučení SO bez maturity SO s maturitou ÚSV ÚSO vyšší vzdělání VŠ

Struktura nezaměstnanosti Dle věku do 18 let do a více

Struktura nezaměstnanosti Dle délky nezaměstnanosti do 3 měsíců měsíců měsíců měsíců měsíců nad 24 měsíců

Požadované zaměstnání ze strany uchazečů o zaměstnání Především dělnické profese -pomocní dělníci 555 -administrativní pracovníci 300 -zedníci 210 -prodavači 297 -uklízeči, pomocní uklízeči 291 -zedníci, pomocní zedníci 211 -montážní dělníci 193 -řidiči 139 -kuchaři 84 -číšníci 73 -vrátní 66

Polarizace trhu práce Roste poptávka po málo kvalifikované pracovní síle, která se díky stále dokonalejším technologiím snadno zapracuje. NE SE ZÁKLADNÍM VZDĚLÁNÍM Požadavek klíčových profesí – s vysokým podílem specialistů.

Transformace úřadu práce Úřad práce České republiky od členění - krajské pobočky kontaktní pracoviště (v kraji Vysočina – 15 Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč, Žďár n/S, Pelhřimov, Velké Meziříčí, Telč, Humpolec, Moravské Budějovice, Nové Město, Bystřice n/Pernštejnem, Chotěboř, Náměsť n/Oslavou, Pacov, Světlá n/S) -jednotné IČO, snaha o jednotný postup - stejná kritéria pro nástroje APZ, jednotné veřejné zakázky -výrazné snížení počtu pracovníků (cca ¼ zaměstnanců)

Transformace úřadu práce -od nové agendy (dávky pro osoby v hmotné nouzi a osoby zdravotně znevýhodněné) -posun úřadu práce k jednotnému výplatnímu systému, -projekt DoNez, nové pojetí veřejné služby -souvisí i se změnou priorit a odklonem od dosavadních cílů -útlum statistik, analýz trhu práce a monitoringu firem - útlum aktivit pro veřejnost v oblasti volby povolání…

Děkuji za pozornost. Mgr. Jarmila Klejzarová