Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
PŘEDVÍDÁNÍ KRÁTKODOBÝCH TRENDŮ 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
Personální informační systém
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ISD Noordenkwartier: 2 příklady z praxe Podpora v nezaměstnanosti a poskytování pomoci při oddlužování Poskytování služeb zaměstnavatelům.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
S handicapem zpět do zaměstnání
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
3. Setkání koordinační skupiny , Krajská hospodářská komora kraje Vysočina 2011: Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko, reg. č. M00190.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Nastavení spolupráce mezi obecním úřadem a pobočkou ÚP
vývoj, příležitosti, hrozby
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Změny na trhu práce?.
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku

Aktuální situace 2011 Nový zákon o Úřadu práce ČR (sloučení 77 okresních ÚP do 1 ÚP ČR) Redukce počtu pracovníků bude mít za následek „optimalizaci“ procesů. Novela zákona o zaměstnanosti (účinnost bude zřejmě od ) Zaměstnavatelé nebudou muset hlásit Úřadu práce volná místa. Problematika „diskriminace“ Zákon o ochraně osobních údajů

Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a vývoj počtu volných pracovních míst v kraji Vysočina v letech 2000 až 2010

PROJEKT - STUDIE Důležité informace z projektu HC 198/10: Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle Zpracoval: Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání

POLARIZACE TRHU PRÁCE předpokládaný vývoj Roste okruh klíčových profesí s vysokými požadavky na pracovní sílu. Díky dokonalejším a snadněji obsluhovatelným technologiím - snadnější zaučení bez praxe. Závěr: Roste poptávka po vysoce a málo kvalifikovaných profesích, poptávka po středně kvalifikovaných profesích by podle tohoto trendu měla dlouhodobě mírně klesat.

VOLNÁ MÍSTA MONITORING VPM (zdroje – tisk, internet, databáze ÚP ČR): 62,4 % ÚP ČR x 47,6% soukromé zdroje Zdroje jsou částečně komplementární Soukromé zdroje pokrývají spíše kvalifikačně náročnější profese

VZHLEDÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ZAMĚSNAVATELI Úřad práce pokrývá dobře nabídku pracovních míst pro dělnické profese (74 %) Relativně dobře pokrývá také technické, provozní a administrativní profese (57 %) U vedoucích pracovníků hraje významnou roli vyhledávání přes personální agenturu (41 %)

Důsledky změn pro ÚP ČR Nové přístupy ve spolupráci se zaměstnavateli (projekt SeZam) Nové nastavení spolupráce s „AGENTURAMI“ Změny v dosavadní prezentaci „získaných“ volných míst Nové přístupy v oblasti „nabídky“ volné pracovní síly na úřadu práce

Důsledky změn pro ÚP ČR Využití projektu „Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko“: Nabízet pracovní sílu pro nedostatkové profese v Dolním Rakousku a na Vysočině.

Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko Analýza nedostatkových profesí v Dolním Rakousku a na Vysočině: Je možné identifikovat nedostatkové profese např. dotazníkovým šetřením zaměstnavatelů, analýzou inzertních zdrojů nebo databáze VPM (AMS) obsahující poptávku po pracovní síle ze strany zaměstnavatelů? Bylo by možné zveřejňovat tato data na WEB stránkách a průběžně aktualizovat z rakouské strany?

Společně na trhu práce Vysočina – Dolní Rakousko Výběr uchazečů o zaměstnání z databází (AMS, ÚPČR): Nastavení metodiky pro pracovníky zprostředkování (komunikace s klienty, předběžný souhlas, jazyk atd.) Možnost prezentace potřebných dat na WEB stránkách (vyjádření právníků k poskytovaným datům)

Děkuji za pozornost Ing. Miloš Zauf