Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes fiktivně, zítra reálně Daň z příjmu. • Jedná se o přímou důchodovou daň – poplatník podává daňové přiznání FÚ a tomu daň odvede + daňová povinnost.
Advertisements

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Daň z příjmů právnických osob
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2
FINANCE 2014/2015.
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A13 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
Daň z příjmů právnických osob a společná ustanovení
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
1 Příjmy z podnikání fyzických osob. 2 Zdanění příjmů fyzických osob příjmy se dělí do 5 dílčích daňových základů  ze závislé činnosti a funkční požitky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů a odpisy.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
1 Hmotný a dlouhodobý majetek. 2 dlouhodobý majetek – účetní kategorie dlouhodobý majetek  hmotný  nehmotný  drobný dlouhodobým majetkem jsou samostatné.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Ing.Pavla Kvapilová
Odpisy Kristýna Chalupecká
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu DM nespotřebován jednorázově, ale postupně Postupné opotřebovávání se vyjadřuje prostřednictvím ODPISŮ.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daň z příjmů právnických osob
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Daň z příjmů fyzických osob
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007

Legislativa Daň z příjmů právnických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuální znění Právní stav k

Poplatníci daně u osoby, které nejsou osobami fyzickými u organizační složky státu dle zvláštních právních předpisů u poplatníci, kteří mají na území ČR sídlo, mají daňovou povinnost na veškeré své příjmy z ČR i ze zahraničí – rezidenti u poplatníci bez sídla na území ČR mají daňovou povinnost pouze na příjmy ze zdrojů na území ČR - nerezidenti

Zdaňovací období u kalendářní rok u hospodářský rok 1) u účetní období 1) 1) dle zákona o účetnictví

Předmět daně - § 18 ZDP Předmětem daně jsou příjmy (výnosy) z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem s vyloučením příjmů, které nejsou předmětem, pokud zákon nestanoví jinak

Jak najít správný paragraf I. u § 18 - co je a co není předmětem daně u § 19 - co je od daně osvobozeno u § 20 - jak stanovit základ daně u § 21 - sazby daně u § 22 - zdroj příjmů u § 23 - základ daně

Jak najít správný paragraf II. u § 24 - výdaje spojené s příjmy u § 25 - co nelze uznat jako výdaje u §26 až § 33 odpisy majetku u § 34 - položky odčitatelné od základu daně u § 35 - slevy na dani u § 36 - zvláštní sazby daně u § 38a - zálohy

Jak najít správný paragraf III. u § 38d - daň vybíraná srážkou u §38m - daňové přiznání u § 38n - daňová ztráta u je velmi důležité si pročíst také přechodná ustanovení uvedená na konci zákona

Bližší seznámení s paragrafy

§ 21 - sazby daně u pro rok 2005 sazba daně činí 26% u pro rok 2006 sazba daně činí 24% u Pro rok 2008 sazba daně činí 21% u Pro rok 2009 sazba daně činí 19% Sazba se vztahuje na základ daně snížený o položky dle § 34 a § 20 odst. 7 a 8, který se zaokrouhluje na celé tisícikoruny dolů Speciální sazba daně z příjmů právnických osob se uplatní u investičního fondu a penzijního fondu – 5%

§ 23 - základ daně u Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů osvobozených a těch, které nejsou předmětem daně, převyšují výdaje u Podmínkou je respektování věcné a časové souvislosti příjmů a výdajů v daném zdaň. období u Pro zjištění základu daně se vychází z výsledku hospodaření (zisk/ztráta), který se zvyšuje nebo snižuje o položky stanovené zákonem

§ 24 - výdaje (náklady) Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů se pro zjištění základu daně odečtou ve výši prokázané poplatníkem a ve výši stanovené tímto zákonem a zvláštními předpisy.

§ 26 - odpisy hmotného majetku Hmotným majetkem se rozumí:  samostatné movité věci (cena vyšší než Kč a použitelnost delší než 1 rok)  budovy, domy, byty a nebytové prostory  stavby  pěstitelské celky (plodnost déle než 3 roky)  základní stádo a tažná zvířata  jiný majetek definovaný dle §26 odst. 3

§ 26 - odpisy hmotného majetku u odepisuje vlastník u odpisy poplatník není povinen uplatnit u odepisování lze přerušit (např. při vykázání ztráty) a pokračovat v odepisování až v roce, kdy to bude daňově výhodné u o rok, ve kterém daňové odpisy nebyly uplatněny, se doba odpisování prodlužuje u poplatník je povinen majetek zařadit do příslušné skupiny dle přílohy č. 1 ZDP

§ 30 až § 31 - odpisy hmotného majetku Doba odpisování činí minimálně: odpis. skupinadoba odpisování 13 roky 25 let 310 let 420 let 530 let 650 let

§ 32a - odpisy nehmotného majetku Nehmotným majetkem se vymezuje věcně, hodnotově ( ), nabývacím titulem a použitelností. NM se rozumí:  zřizovací výdaje  nehmotné výsledky výzkumu a vývoje a software  ocenitelná práva  Preferenční limity  jiný majetek definovaný zákonem o účetnictví jako nehmotný majetek

§ 32a - odpisy nehmotného majetku Nehmotný majetek se odepisuje rovnoměrně bez přerušení:  audiovizuální dílo18 měsíců  software36 měsíců  výsledky výzkumu a vývoje36 měsíců  zřizovací výdaj60 měsíců  ostatní nehm.majetek72 měsíců

§ 34 - odčitatelné položky Dle odstavce 1 lze od základu daně odečíst daňovou ztrátu, která vznikla a byla vyměřena za předchozí zdaň. období nebo jeho část, a to nejdéle v 5-i bezprostředně následujících zdaň. obdobích, za které se daňová ztráta vyměřuje.

§ 35, § 35a - slevy na dani Vypočtená daň se poplatníkovi snižuje o:  Kč za každého zaměstnance se zdravotním postižením  Kč za každého zaměstnance s těžším zdravotním postižením  50 %, pokud zaměstnává nejméně 25 zaměstnanců a více než polovina z nich má zdravotní postižení

§ 38a - zálohy Zálohy na daň z příjmů se platí v průběhu zálohového období.  Zálohy se neplatí, pokud poslední známá daňová povinnost nepřesáhla Kč.  Daňová povinnost nad Kč a pod Kč - platí se zálohy ve výši 40 % pololetně.  Daňová povinnost nad Kč - platí se zálohy ve výši 25 % čtvrtletně.

§ 38m - daňové přiznání Daňové přiznání se podává i v případě, že:  je vykázán základ daně ve výši nula  je vykázána daňová ztráta