Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová 15. 6. 016 Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
Advertisements

1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
Požadavky směrnice INSPIRE v oblasti digitalizace SGI Ing. Ivana Valdová.
5. a 6. listopadu 2007Vojtěch Zvěřina PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Facility management ČSN EN
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Geodatové zdroje (ve veřejné správě)
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Petr Kubíček, INTERGRAPH CR.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Společný pohled správců technické infrastruktury na projekty DTM – ČEZ Distribuce, CETIN, innogy Konference DTM Plzeň 14. –
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Ochrana přírody a krajiny
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Územně analytické podklady
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín

Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín o INSPIRE

Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín …v ČR před INSPIRE

Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín …v ČR před INSPIRE

5 …v ČR s INSPIRE Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín

Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín …s INSPIRE přišly otázky a nové povinnosti

7 PROSTOROVÁ DATA Prostorová data, která jsou tvořena jako „vedlejší produkt“ plnění povinností daných zákony. Do budoucna mají být harmonizována podle požadavků na datové specifikace (nejzazší termín 2020) SÍŤOVÉ SLUŽBY Služby vyhledávací (prohledávají metadata v katalozích), prohlížecí (zobrazují pohled na data), stahovací (díky ní lze získat přímo data k práci) METADATA Popisné informace k datům a službám Mají svůj daný zápis Zpřístupňují se do katalogů O čem se v INSPIRE mluví Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín i

Směrnice INSPIRE INfrastructure for SPatial INfoRmation in Europe Směrnice 2007/2/ES Směrnice o infrastruktuře pro prostorová data, která mají sloužit k tvorbě politik životního prostředí v Evropské unii Týká se velkého množství dat, které mohou mít vliv na životní prostředí, není to směrnice jen o datech životního prostředí V gesci Ministerstva životního prostředí -> CENIA Zákon 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín

9 Směrnice INSPIRE – 34 témat dat 1.nadmořská výška 2.ortofotosnímky 3.geologie 4.krajinný pokryv 13. oblasti ohrožené přírodními riziky 14. stav ovzduší 15. zeměpisné meteorologické prvky 16. zeměpisné oceánografické prvky 17. mořské oblasti 18. bioregiony 19. stanoviště a biotopy 20. rozložení druhů 21. energetické zdroje 22. nerostné surovin y Příloha II Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín 1.souřadnicové referenční systémy 2.zeměpisné názvy souřadnicových sítí 3.zeměpisné názvy 4.správní jednotky 5.adresy 6.katastrální parcely 7.dopravní sítě 8.vodopis 9.chráněná území 1.statistické jednotky 2.budovy 3.půda 4.využití území 5.lidské zdraví a bezpečnost 6.veřejné služby a služby veřejné správy 7.zařízení pro sledování ŽP 8.výrobní a průmyslová zařízení 9.zemědělská a akvakulturní zařízení 10.rozložení obyvatelstva – demografie 11. správní oblasti, chráněná pásma, regulovaná území a jednotky podávající hlášení Příloha I Příloha III Odpovědnost za jednotlivá témata rozdělena mezi gestory.

Témata INSPIRE(1/4) Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín MetadataProhlížecí s.Stahovací s.Gestor 

Témata INSPIRE(2/4) Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín MetadataProhlížecí s.Stahovací s.Gestor        

Témata INSPIRE(3/4) Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín MetadataProhlížecí s.Stahovací s.Gestor          ? 

Témata INSPIRE(4/4) Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín MetadataProhlížecí s.Stahovací s.Gestor        ?

14 Dvě role krajů a ORP v INSPIRE Pracovníci podpory, administrátoři Poskytovatelé dat Uživatelé v ČR Evropská unie 135 záznamů cca 2000 záznamů NÁRODNÍ INSPIRE GEOPORTÁL Zpřístupňují data a služby prostřednictvím metadat, ze svých služeb tvoří mapy pro zobrazení v mapovém okně. POUZE S ROZŠÍŘENÝMI PRÁVY Zajišťují dostupnost geoportálu, podporu a kontrolu obsahu. Na EU geoportál INSPIRE jsou zpřístupňovány jen zdroje od gestorů nebo spolugestorů Národní datové sady INSPIRE Mají zpřístupněný kompletní obsah geoportálu, tak jak jde od českých poskytovatelů, bez ohledu na to, zda jsou data relevantní pro INSPIRE Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín

Kraje jako poskytovatelé Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín i i i Výkresy ploch a koridorů (včetně USES) Data zůstávají na krajích, budou zpřístupňována službou Formát vektor, kde není dostupné georeferencovaný rastr Data popsat metadaty (ideálně jednotný název) Metadata dat zpřístupnit na Národní geoportál INSPIRE, označit do EU Vytvořit nad daty prohlížecí službu Vytvořit metadata k prohlížecí službě Službu popsat metadaty Metadata služby zpřístupnit na Národní geoportál INSPIRE, označit do EU Vytvořit na NGI s využitím služby mapovou kompozici PROHLÍŽECÍ STAHOVACÍ DATA Vytvořit k datům stahovací službu (WFS) nebo Uložit data ke stažení na vlastní portál nebo Národní geoportál INSPIRE jako tzv. předpřipravené datové sady Vytvořit metadata služby (skutečné služby nebo předpřipravených dat) Metadata služby zpřístupnit na Národní geoportál INSPIRE, označit do EU

Zpřístupnění metadat Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín Poskytovatelé dat Národní INSPIRE geoportál - Katalog Národní INSPIRE geoportál - Editor Vytvoření metadat v editoru Uložení metadat do katalogu geoportálu CSW Katalog poskytovatele Vytvoření metadat ve vlastním katalogu Harvesting Poskytovatelé dat

Kdy? Zlínský, Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský kraj začnou v „pilotu“ za koordinace CENIA již nyní Koordinační schůzka s MMR k vyhodnocení pilotu CENIA připraví návod „krok za krokem“ Dopis z MMR na ostatní kraje s prosbou o zpřístupnění dat (pravděpodobně 09/2016) ??? krátký seminář CENIA jako součást jednání MMR s kraji na podzim 2016 ??? Ostatní kraje zpřístupnit metadata dat a služeb do konce 12/ Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín

Výsledek po pilotu se čtyřmi kraji Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín

Krajský seminář INSPIRE, Copernicus, MA21, Hodnocení ŽP - Jihomoravský kraj Děkujeme za pozornost Jitka Faugnerová Lenka Rejentová