Němečtí studenti na praxi v HČR 2012 Lars Bergmann Henning Meyer zu Kniendorf.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Digitální učební materiál
Průmyslová střední škola Letohrad
Optimalizace modelováním procesu
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Studijní program Stavební inženýrství
Technická dokumentace
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Zadání bakalářské práce Optimalizace výrobního zařízení z pohledu ergonomie.
Třískové obrábění v Kamax, s.r.o. Turnov
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Zuzana Hauzírková Lucie Drbalová
Semestrální práce z předmětu Projektový management
přehled základních technologii zpracování kovů
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Digitální učební materiál
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Navrhování montážních přípravků Ročník:2. Datum.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Případová studie (řešení kontaktního centra a portálu HelpDesk) Petr Taševský Obchodní manažer – oddělení ENTERPRISE Případová studie (řešení kontaktního.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Digitální učební materiál
Automobilní a dopravní systémy
Střední odborná škola technická, Střední odborné učiliště a Učiliště, Lidická 31, České Budějovice Představuje:
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
Firemní prezentace Taforge a.s.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
Studijní cesta HPH Kichlengern Ivo Pleva Datum narození: Vzdělání: Střední škola technická – obor: Mechanik seřizovač mechatronik.
ŠANCE PRO VÁS. STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK Gen. Krátkého 30 Bulharská.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický OPTIMALIZACE PROCESŮ VÝROBY NÁBYTKU VE SPOLEČNOSTI ARBYD CZ S.R.O. Obhajoba diplomové.
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Vysoká škola technická a ekonomická Racionalizace procesů logistických aktivit ve společnosti Alfa s.r.o. Autor diplomové práce: Martina Hlatká Vedoucí.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2017/18
Cesta k uplatnění na trhu práce
Analýza procesů v oddělení mechanické konstrukce výrobního podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Význam ručního a strojního zpracování kovů
Marketingový plán podniku
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Prezentace školy SOU Lázně Bělohrad.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Strojnická průmyslovka – škola českých hlav a rukou
Podniková logistika ve společnosti INOTECH ČR spol. s.r.o.
Setkání kariérových poradců
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2019/20
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Němečtí studenti na praxi v HČR 2012 Lars Bergmann Henning Meyer zu Kniendorf

2 2 Obsah  Představení  Kooperativní studium v Německu  Úkoly a projekty v HČR: Lars Bergmann  Úkoly a projekty v HČR : Henning Meyer zu Kniendorf  Shrnutí

3 3 Představení Lars Bergmann (22 let)Henning Meyer zu Kniendorf (22 let)  Maturita: 2009 (v 19 letech)  – : odborná příprava (učení) v oboru průmyslový mechanik ve společnosti Paul Hettich GmbH & Co. KG  současně od : studium strojírenství na Vysoké odborné škole Bielefeld

Kooperativní studium v Německu

5 5 Praktická část:  podnikové vzdělávání (učení) v Hettichu: průmyslový mechanik se zaměřením na údržbu  žádné další učiliště, avšak závěrečná zkouška na odborné škole August- Griese-Berufskolleg v Löhne  Ukončení: kvalifikace odborného dělníka (státem uznaný učební obor) Teoretická část:  Studium strojírenství na Vysoké odborné škole v Bielefeldu  Ukončení: Bachelor of Engineering (bakalář pro strojírenství)  obě části vzdělávání probíhají současně

6 6 Kooperativní studium v Německu  tradiční způsob vzdělávání (učení a navazující studium)  předpokladem pro studium je odborná maturita  kooperativní studium  předpokladem pro kooperativní studium je maturita Technické vzdělávání 3,5 roku Studium strojírenství 3,5 roku Kooperativní studium 4,5 roku Odborná maturita 2 roky

7 7 Kooperativní studium v Německu  Vzdělávání se dělí do 3 fází 1. fáze (1-2. roky)  4 dny v týdnu na vysoké odborné škole  1 den v týdnu a semestrální prázdniny v podniku 2. fáze (3. rok)  Roční praxe v podniku 3. fáze (4. rok)  Denní studium

8 8 Kooperativní studium v Německu: 1. fáze Studium  Základní a klíčové studium (4 semestry)  např. matematika, fyzika, technická mechanika, části strojů, elektrotechnika, informatika, termodynamika, kvalita, konstrukce Učení  Základy obrábění kovů ve vzdělávacím středisku v Hettichu  řezání, pilování  zpracování plechů  vrtání  frézování  obrábění  svařování, letování  montáže konstrukčních skupin

9 9 Kooperativní studium v Německu: 2. fáze  Roční praxe v podniku  Studium je na 2 semestry přerušeno Průběh praxe v provozu  Projekty a poznávání různých oddělení (např. výroba, plánování výroby, vývoj, konstrukce strojů)  praktická práce (údržba, montáž strojů)

10 Kooperativní studium v Německu: 2. fáze Závěrečná zkouška v oboru průmyslový mechanik  praktická a teoretická závěrečná zkouška společně s ostatními učni v ročníku  teoretická závěrečná zkouška: úkoly z různých oborů (např. výrobní technika, ekonomika)  praktická zkouška: výroba konstrukční skupiny v daném čase

11 Kooperativní studium v Německu: 2. fáze  praktická závěrečná zkouška: každý rok změna na urč. pásové brusce  v tomto roce: výroba nového uložení jedné strany Zahraniční stáž  jen v Hettichu, není to pravidlo  3 měsíce  např. Česká republika nebo USA Závěrečná zkouška průmyslových mechaniků

12 Kooperativní studium v Německu: 3. fáze  Denní studium (5. a 6. semestr)  Zaměření (energetika nebo přepravní technika) a volitelné obory  Práce v konkrétním oddělení v podniku v době semestrálních prázdnin (projekt)  Závěrečná práce po ukončení 6. semestru (bakalářská práce)

Úkoly a projekty v HČR: Lars Bergmann

14 Projekt P.T.O. (Push to Open) Stanovené úkoly  Zvýšení produktivity při montáži závěsů  Zohlednění ergonomie a bezpečnosti práce

15 Projekt P.T.O. postup Průběh projektu (samostatná práce)  Seznámení se s výrobky a s postupem montáže  Analýza časů v procesu a nalezení potenciálu na zlepšení  Návrh: Možnosti zvýšení produktivity  Vyhodnocení návrhu  Formulování požadavků, technické požadavky  Výběr vhodných dodavatelů  Jednání s vybranými dodavateli, představení projektu  Shromáždění nabídek, výběr dodavatelů  Analýza návratnosti investic  Představení výsledků vedení společnosti  Podání žádosti o investici  Realizace zlepšení

16 Projekt P.T.O. výrobky P.T.O. = push to open  Otevírání bez úchytek

17 Projekt P.T.O.

18 Projekt P.T.O. Montáž montážní skupiny Nýtování montážní skupiny

19 Projekt P.T.O. – návrh řešení

20 Projekt P.T.O. vyhodnocení řešení

21 Projekt P.T.O. technické požadavky Požadavky na posuvný stůl Čas na vkládání a nýtování : 6 sek. Díly na nýtování se dají vkládat ze dvou stran, nebo z jedné strany Vložený nýt zaregistruje čidlo a automaticky najede přisouvací stůl Poloha stolu pod nýtovací hlavou je registrována čidlem a nýtování se zahájí automaticky Musí být zajištěna bezpečnost obsluhy Díl je po zanýtování automaticky vyhozen Nýtovaný díl musí být bezpečně umístěn Kompletní posuvný stůl musí vydržet zatížení (max. 6 kN)

22 Projekt P.T.O. – návratnost investic (Return of Investment) Úspory pracovní hodiny strojní hodiny úspora materiálu úspora místa … Investiční náklady pořízení stroje pořízení nástroje přestavbové práce … R.O.I. Vyplatí se investice?

23 Optimalizace oddělení balicích operací Stanovení úkolu  Zlepšení produktivity a ergonomie v oddělení balicích operací  Zkrácení cest při vyhledávání plastových a zinkových dílů

24 Oddělení balení: špagetový diagram 1 Špagetový diagram: trasy zaměstnanců v oddělení

25 Oddělení balení: špagetový diagram 2  Úspora: cca. 1000m tras na směnu!

26 Balicí pracoviště: zařízení na skládání kartonů Poloautomatické zařízení na skládání kartonů Karton se vloží, automaticky se složí a naplní Poté se karton automaticky zavře  Urychlení balení  Zlepšení ergonomie

27 Balicí pracoviště: váha Automatická váha  Stroj se naplní a výrobek je veden na vibračním pásu na váhu  Jakmile se dosáhne požadované hmotnosti, zásobník se zastaví a výrobky se vloží do kartonu nebo do sáčků  Urychluje balení  Odpadá ruční vážení

28 Balicí pracoviště: postup Postup jako u projektu P.T.O. :  Stanovit požadavky na stroje  Získat nabídky na stroje  Stanovit úspory  Provést analýzu návratnosti (R.O.I.)  Představit návrh vedení společnosti  Podat žádost o investici  Realizovat zlepšení

Úkoly a projekty v HČR: Henning Meyer zu Kniendorf

30 Oblast činnosti Nástrojárna  Konstrukce nástrojů Tvářecí nástroje např.  střižné nástroje  ohýbací nástroje Tvářecí formy  Formy na tlakové lití (zinek)  Vstřikovací formy (plasty)

31 Úkoly: Henning Meyer zu Kniendorf Konstrukce nástrojů  Hlavní úkol: spolupráce na konstrukci nástrojů pro nový artikl  konstrukce lisovacího nástroje  Konstrukce přípravků pro výrobu (například automatické přivádění šroubů)  Změny nástrojů  Vytvoření technických výkresů pro vstřikovací formy a tvářecí nástroje  Vytvoření dat 3D na základě dat 2D  Vytvoření hrubých výlisků pro elektroerozivní obrábění

32 Konstrukce nástrojů  Hlavní úkol: Účast na procesu konstrukce nástrojů pro výrobu nového artiklu

33 Konstrukce nástrojů  Vývoj nového kování pro posuvné dveře

34 Konstrukce nástrojů  Tlumení pro samočinné zasouvání posuvných dveří  Plechový díl k aktivování samočinného zasouvání (plech aktivátoru)

35 Konstrukce nástrojů Řezání/ražení 12 3 Ohýbání Lisování

36 Konstrukce nástrojů  Umístění data výroby, firemního loga a čísla artiklu  Vylisování otvoru pro vyhledávače pozice  Ražení kontury  Oddělení artiklu z pásu  Vytvoření technických výkresů částí nástroje

37 Konstrukce nástrojů  Ohýbání odsazení artiklu  Úprava nástroje pro změnu artiklu (změněná pozice v nástroji, změněná geometrie artiklu)

38 Konstrukce nástrojů  Řezání otvorů pro čep na plechu a pro upevnění plechu aktivátoru  Celková konstrukce nástroje

39 Konstrukce nástrojů Proces konstrukce  Pozice a upevnění artiklu v nástroji  vztažná hrana pro tolerance vyražených otvorů  upevnění pomocí magnetů  základní konstrukce a dimenzování nástroje  detailní konstrukce a výběr normálií  výběr materiálu a tepelné zpracování  vytvoření výkresu a stanovení výrobních tolerancí  vytvoření kusovníku a objednávky normálií Aktuální stav: výroba artiklu má být zahájena v listopadu  výroba nástrojů již probíhá

40 Konstrukce přípravků pro výrobu Příklad: konstrukce přivádění šroubů pro montáž  Problém: velké opotřebení u starého přivádění  Úkol: nová konstrukce přípravku s použitím výměnných kalených vložek šrouby

41 Konstrukce přípravků pro výrobu Kalené vložky

42 Shrnutí  hodně jsme se naučili (pracovali jsme na nových úkolech)  dobrá příležitost uplatnit odborné vědomosti v novém prostředí  technická komunikace v cizím jazyce  pohostinnost, otevřený přístup kolegů  měli jsme možnost poznat zemi, lidi a kulturu

43 Děkujeme Vám za pozornost!