TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Advertisements

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Určení měrných skupenských tepel vody
Základy rovnovážné termodynamiky
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Kalorimetrie měření tepla
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Měrná tepelná kapacita látky
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 13. hodina.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Povrchová vrstva kapalin
Změny skupenství látek
Třída 3.B 15. hodina.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

TUHNUTÍ

TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d) Zvětšuje se vnitřní polohová energie. e) Teplota látky se nemění. Pokus se dané věty obměnit tak, aby platily pro tuhnutí. Pozor, 1 větu měnit nebudeš!

TUHNUTÍ a) Je přeměna kapalné látky na látku pevnou. b) Probíhá při teplotě tuhnutí (u krystalické látky). c) Těleso teplo odevzdává. d) Zmenšuje se vnitřní polohová energie. e) Teplota látky se nemění. (Při menší rychlosti částic se více uplatňují síly vzájemného působení, částice začnou kmitat kolem rovnovážných poloh.)

TEPLOTA TUHNUTÍ = teplotě tání (u krystalických látek). značka: t t jednotka: °C V Tabulkách na straně 93 – 95. Je zde uváděna teplota tání při normálním atmosférickém tlaku. (p n = Pa)

TEPLOTA TUHNUTÍ (TÁNÍ) Závisí na: - druhu látky - tlaku, při kterém tuhnutí probíhá - čistotě látky voda: t t = 0 °C (bod mrazu – u čisté vody) Přidáním solí se teplota tuhnutí vody snižuje → mořská voda mrzne později (t t = -1,8 °C).

SKUPENSKÉ TEPLO TUHNUTÍ = teplo, které kapalina odevzdá při přechodu na pevnou látku během tuhnutí. Jeho velikost je pro stejnou látku stejná jako skupenské teplo tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost látky (kg) l t = měrné skupenské teplo tuhnutí (J/kg)

MĚRNÉ SKUPENSKÉ TEPLO TUHNUTÍ = teplo, které odevzdá 1 kilogram látky během tuhnutí. Jeho velikost je pro stejnou látku stejná jako měrné skupenské teplo tání. značka: l t jednotky: J/kg; kJ/kg Tabulky: str. 93 – 94 (kJ/kg) Vysvětli, co znamená: l t VODY = 334 kJ/kg.

Otázka k zamyšlení: Proč se v zimním období nemůže do chladiče motoru nalít jen destilovaná voda? (Proč je nutno přidávat nemrznoucí směsi?)