Proudění ideální kapaliny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Advertisements

DOPRAVA - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Analytické myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Celek a jeho části Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
Dynamika hmotného bodu
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti látek − hustota
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Proudění kapalin VY_32_INOVACE_11_224
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tepelná kapacita tělesa
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_20_ Jednotky objemu
VLASTNOSTI KAPALIN
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Molekulová fyzika Sytá pára.
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Proudění ideální kapaliny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ května 2013

-doprava ropy, plynu, -vodovodní potrubí, -rozvod olejů a maziv ve strojích a automobilech, -rozvod krve v těle -rozvod vody v rostlinách Proudění kapalin lze pozorovat Obr. 2 Obr. 3 Obr. 1 2

1) Stacionární = ustálené proudění –Každá částice kapaliny se pohybuje stejnou rychlostí 2) Nestacionární = neustálené proudění - Částice se pohybují různými rychlostmi podle toho, v jaké části trubice se nacházejí Druhy proudění kapalin 3

Částice se v kapalině pohybují po trajektoriích, které nazýváme proudnice. Proudnice je myšlená čára, jejíž tečna sestrojená v libovolném bodě určuje směr rychlosti pohybující se částice kapaliny. je trajektorie částice pohybující se v kapalině. se při stacionárním proudění nemohou protínat. Pohyb částice v kapalině proudnice 4

Ideální kapalina je zcela nestlačitelná. Rychlost stacionárního proudění – v Průřez trubice – S Objem kapaliny, která proteče trubicí za čas t – V Rovnice kontinuity - odvození 5

Objem kapaliny, která proteče trubicí za jednotku času nazýváme objemový průtok. Platí: Jednotka objemového průtoku: Pozn: Objemový průtok řeky Opavy změřený při povodních v roce 1997 byl dne v 16.00: Objemový průtok (objemový tok) Q V 6

Vyberte správný vztah mezi rychlostí proudící kapaliny v 1 a v 2 : Umíte vysvětlit proč? Rovnice kontinuity - otázka nijak nezávisí na 7 A) B) C) D)

Rychlost proudící kapaliny je tím větší, čím je menší průřez trubice. ROVNICE KONTINUITY 8

Tvary rovnice kontinuity 9

Řešený příklad Zadání:Trubice kruhového průřezu je zúžena na pětinu svého průměru. Kolikrát v tomto místě vzroste rychlost proudící kapaliny? Zápis: d 2 = d 1 /5, N = v 2 / v 1 = ? Řešení: Odpověď: Rychlost proudící kapaliny se zvýší 25krát. 10

1.Vysokotlaký čistič funguje na principu značného zvýšení rychlosti proudící vody v tryskách. Voda zde proudí trubkou u průřezu 2,5cm 2 rychlostí 2m.s -1. Voda vychází z čističe tryskou o průřezu 5mm 2. Jakou rychlostí? [100m.s -1 ] 2.Zahradní hadice má po opravě zúžené místo. Voda v neztenčených částech proudí rychlostí 20m.s -1. O kolik procent je zmenšený a) průřez b) průměr hadice v opraveném místě, jestliže tam proudí voda rychlostí 25m.s -1 ? [a) o 25% b) o 13%] 3.Do jaké maximální výšky vystoupí voda z vodotrysku, kterým proudí voda rychlostí 1m/s trubkou o průřezu 0,5cm 2 a na jeho konci je tryska o průřezu 5mm 2 ? Uvažujte zákon zachování mechanické energie. [5,1m] 4.Jakou rychlostí vytéká voda z otvoru o průměru 1cm ve dně nádoby. Do nádoby přitom přitéká voda a hladina je udržována ve stálé výšce 1m. [0,44m.s -1 ] Příklady: 11

Energie proudící kapaliny 12

Bernoulliho rovnice 13 Obr. 4 Daniel Bernoulli Je zákonem zachování mechanické energie jednotkového objemu kapaliny. Jednotkový objem: V = 1 m 3

Výška kapaliny v připojené svislé trubičce určuje tlak v dané části trubice. Součet tlakové potenciální energie a kinetické energie je v daném místě kapaliny konstantní. Bernoulliho rovnice 14

Zúžení trubice vyvolá snížení tlaku v proudící kapalině. Tlak v proudící kapalině je větší v místech, kde je větší průřez trubice a naopak je menší v místech, kde kapalina proudí rychle zúženou částí. Hydrodynamické paradoxon 15

1. Vodní vývěva Při dostatečném zúžení trubice lze dosáhnout snížení tlaku v trubici pod úroveň atmosférického tlaku. 2. Princip křídla letadla Vztlak na křídle vzniká proto, že jeho profil obtékají proudnice rozdílnou rychlostí – nad křídlem rychleji než pod ním. Tím vzniká nad křídlem podle Bernoulliho rovnice podtlak, kdežto prohnutí spodní plochy a náběhový úhel křídla vytvářejí pod křídlem přetlak. Užití Bernoulliho rovnice: 16 voda vzduch zúžení Obr. 4

Zadání:Trubice kruhového průřezu je zúžena na pětinu svého průřezu, tj. na 1cm 2. O kolik v tomto místě, kde voda proudí rychlostí 10m/s poklesne tlak proudící kapaliny? Zápis: S 2 / S 1 = 1/5, r = 1000kg.m -3,  p = p 2 - p 1 = ? Řešení: Odpověď: Tlak proudící kapaliny se sníží o 48kPa. Řešený příklad: 17

18 Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12, Graph 4.3, případně Microsoft Power Point, není-li uvedeno jinak. [Obr1]: PSIN. Vodovod [online] [cit ]. Dostupné z: [Obr2]: AYESHA. How to Increase Blood Circulation in Body [online] [cit ]. Dostupné z: in-body/ in-body/ [Obr. 3]: RAMSEY, Derek. Alaska Pipeline Closeup Underneath [online] [cit ]. Dostupné z: GLÖCKNER, Jaroslav. Povodňová situace v roce 1997 [online] [cit ]. Dostupné z:

19 Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12 a MS PowerPoint 2010, není-li uvedeno jinak. [Obr. 4]: DanielBernoulli.jpg - Bylo zjištěno, že u tohoto souboru nejsou známa žádná omezení daná autorským právem a právy s ním souvisejícími. [Obr. 5]: MILLER, Alexander. Technologie vztlakové klapky: Technologie vztlakové klapky „Jet Flap“ [online] [cit ]. Dostupné z: