ODPADY HŘBITOV ODPADKŮ TIPNĚTE SI, JAK DLOUHO SE TYTO VĚCI V PŘÍRODĚ ROZKLÁDAJÍ: 1 – SKLO 2 – IGELITOVÁ TAŠKA 3 – NEDOPALEK CIGARETY S FILTREM 4 – POLYSTYRÉN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Smíšené a listnaté lesy
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Sluneční elektrárna.
Co víš o recyklaci?.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
Les.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
PODNEBNÉ PÁSY.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Úspora elektrické energie
Jak třídit odpad - prezentace
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
POČASÍ.
Počasí a podnebí Vypracovala: Barbora Kondvárová.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Počasí.
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Co víš o recyklaci?.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Odvětví průmyslu Česka
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.5 Zvířata na podzim Název sady: Člověk a jeho svět Číslo projektu:
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Podnebné pásy – mírný pás
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Přírodní společenstva v České republice
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Třídění odpadů,recyklace
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA_PODZIM.
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

ODPADY HŘBITOV ODPADKŮ TIPNĚTE SI, JAK DLOUHO SE TYTO VĚCI V PŘÍRODĚ ROZKLÁDAJÍ: 1 – SKLO 2 – IGELITOVÁ TAŠKA 3 – NEDOPALEK CIGARETY S FILTREM 4 – POLYSTYRÉN 5 – OHRYZEK JABLKA 6 – VLNĚNÁ PONOŽKA 7 – ŽELEZNÁ PLECHOVKA 8 – LIST PAPÍRU 9 – KRABICE OD MLÉKA 10 – POMERANČOVÁ KŮRA 11 – PLASTOVÝ KELÍMEK VYBÍRAT MŮŽETE Z TĚCHTO ČASOVÝCH ÚDAJŮ: A – TÝDEN AŽ 20 DNÍ B – 2 AŽ 5 MĚSÍCŮ C – PŮL AŽ 1,5 ROKU D – 1 AŽ 2 ROKY E – 5 AŽ 15 LET F – 6 AŽ 10 LET G – 10 AŽ 20 LET H – 20 AŽ 30 LET I – 50 AŽ 80 LET J – NIKDY (ODHAD ASI 3 TISÍCE LET) K – NIKDY ŘEŠENÍ: 1–J, 2–H, 3–G, 4–K, 5–A, 6–D, 7–E, 8–B, 9–F, 10–C, 11–I PLASTY – PLASTOVÉ LAHVE A KELÍMKY, IGELIT, POLYSTYREN, … V POLNÉ SEM PATŘÍ I KRABICE OD NÁPOJŮ (MLÉKA, DŽUSU, …) – JINDE SE DÁVAJÍ ZVLÁŠŤ DO ORANŽOVÝCH NÁDOB PAPÍR – NOVINY, ČASOPISY, KRABICE … NEPATŘÍ SEM MOKRÝ A MASTNÝ PAPÍR A PAPÍROVÉ PLENY SKLO BAREVNÉ NEPATŘÍ SEM PORCELÁN, KERAMIKA, ZRCADLO, AUTOSKLO, DRÁTOSKLO, ŽÁROVKY, ZÁŘIVKY, MONITORY SKLO BÍLÉ NEPATŘÍ SEM PORCELÁN, KERAMIKA, ZRCADLO, AUTOSKLO, DRÁTOSKLO, ŽÁROVKY, ZÁŘIVKY, MONITORY ELEKTROODPAD A BATERIE – LÉPE JE VŠAK NOSIT TO DO ŠKOLY – ŠKOLA ZA TO ZÍSKÁ ODMĚNY PRO ŽÁKY NEBEZPEČNÝ, OBJEMNÝ A JINÝ ODPAD PATŘÍ DO SBĚRNÉHO DVORA – V POLNÉ EKO-KOBA.

LES POZNÁTE JE? ZDE JSOU JEJICH JMÉNA: ŘEŠENÍ: 1–E, 2–C, 3–D, 4–F, 5–B, 6–A, 7–I, 8–J, 9–Q, 10–N, 11–R, 12–G, 13–K, 14–L, 15–O, 16–S, 17–H, 18–M, 19–P A – SMRK ZTEPILÝ B – BOROVICE LESNÍ C – DUB LETNÍ D – BUK LESNÍ E – JAVOR MLÉČ F – LÍPA SRDČITÁ G – VEVERKA OBECNÁ H – PRASE DIVOKÉ I – KRÁLÍK DIVOKÝ J – ZAJÍC POLNÍ K – KUNA LESNÍ L – LASICE HRANOSTAJ M – RYS OSTROVID N – SRNEC OBECNÝ O – DANĚK SKVRNITÝ P – JELEN EVROPSKÝ Q – LIŠKA OBECNÁ R – JEZEVEC LESNÍ S – MUFLON VĚTŠÍ MENŠÍ LETNÍ SRST ZIMNÍ SRST

ENERGIE VĚDĚLI JSTE, ŽE POKUD NECHÁVÁTE SPOTŘEBIČE V POHOTOVOSTNÍM REŽIMU („STAND-BY“) – TAKŽE NA NICH SVÍTÍ SVĚTÝLKO, I KDYŽ ZROVNA NEPRACUJÍ, SPOTŘEBOVÁVAJÍ ENERGII. ZA ROK TAKTO ZBYTEČNĚ PROPÁLÍTE NÁSLEDUJÍCÍ ČÁSTKY: MIKROVLNKA – 103 Kč / rok TELEVIZE – 205 Kč / rok VIDEO – 478 Kč / rok SATELITNÍ SOUPRAVA – 1025 Kč / rok CD / DVD – 171 Kč / rok MINIVĚŽ – 68 Kč / rok POČÍTAČ S MONITOREM – 1811 Kč / rok JADERNÁ ELEKTRÁRNA DUKOVANY, Z NÍŽ MÁME V POLNÉ ELEKTŘINU VODNÍ ELEKTRÁRNA SLAPY NA VLTAVĚ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY FOTOVOLTAICKÉ PANELY – VÝROBA ELEKTŘINY ZE SLUNCE SLUNEČNÍ KOLEKTORY PRO OHŘEV TEPLÉ VODY SPALOVÁNÍ BIOMASY (DŘEVNÍ ŠTĚPKY, SLÁMY, …) PRO VÝROBU TEPLA ČI ELEKTŘINY ZNIČENÁ KRAJINA V SEVERNÍCH ČECHÁCH PO TĚŽBĚ HNĚDÉHO UHLÍ PODÍL JEDNOTLIVÝCH ZDROJŮ NA VÝROBĚ ELEKTŘINY V ČR (ROK 2014): MEZI OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE PATŘÍ: VODNÍ ENERGIE VĚTRNÁ ENERGIE SLUNEČNÍ ENERGIE (KOLEKTORY A FOTOVOLTAIKA) SPALOVÁNÍ BIOMASY (DŘEVA, SLÁMY, ROSTLIN, …) SPALOVÁNÍ BIOPLYNU (VZNIKLÉHO KVAŠENÍM ROSTLINNÉHO ODPADU) GEOTERMÁLNÍ ENERGIE (TEPELNÁ ČERPADLA, …) Z TĚCHTO SPOTŘEBIČŮ TO JE CELKEM 3861 Kč ZA ROK! ŘEŠENÍ, JAK UŠETŘIT ELEKTŘINU I PENÍZE ??? VYTAHOVAT SPOŘEBIČE ZE ZÁSUVKY!

VZDUCH SLOŽENÍ VZDUCHU (ATMOSFÉRY ZEMĚ): INVERZE – ČASTO NASTÁVÁ V ZIMĚ – NA HORÁCH SVÍTÍ SLUNCE A JE TEPLEJI, V NÍŽINÁCH JE ZATAŽENO A MRAZIVO. SNĚHOVÉ VLOČKY – NEEXISTUJÍ DVĚ STEJNÉ – KAŽDÁ JE JINÁ. JINOVATKA – POKUD V NOCI MRZLO. NÁMRAZA – SVOU VAHOU MŮŽE LÁMAT VĚTVE ČI TRHAT EL. DRÁTY. LEDOVKA – KDYŽ ZAČNE PRŠET NA PROMRZLÝ POVRCH. ROSA – KDYŽ JE RÁNO V LÉTĚ, BUDE PĚKNÝ SLUNEČNÝ DEN. KROUPY – V LÉTĚ V BOUŘKÁCH Z VELKÉHO HORKA. VODA V MRAKU VYSTOUPALA TAK VYSOKO, AŽ ZMRZLA. MRAKY CIRRUS (ŘASA) – vysoká oblaka (nad 7 km od země); z ledových krystalků; neprší z nich NIMBOSTRATUS (DEŠŤOVÁ SLOHA) – velmi rozsáhlá oblaka (desítky km); nejsou vidět jejich okraje; prší z nich KUMULUS (KUPA) – nízká oblaka (do 2 km nad zemí); jsou vidět jejich okraje KUMULONIMBUS (DEŠŤOVÁ KUPA, BOUŘKOVÝ MRAK) – na výšku i přes 10 km; z nich blesky, kroupy, nárazový vítr, přívalový déšť; hlavně v létě MLHA – je to mrak STRATUS, který dosedl na zem (drobounké kapičky vody) KONDENZAČNÍ PÁSY za letadly – jsou umělá vysoká oblačnost; kromě zmrzlé vody obsahují i mnoho škodlivin (jako výfuk od auta), které klesají na zem

JEDNO MALÉ SPLÁCHNUTÍ ZÁCHODU SPOTŘEBUJE 2 AŽ 3 LITRY PITNÉ VODY. JEDNO VELKÉ SPLÁCHNUTÍ AŽ 10 LITRŮ. TO JE ALE PLÝTVÁNÍ PITNOU VODOU! VODA A PŮDA NA PLNOU VANU SPOTŘEBUJEME AŽ 200 LITRŮ TEPLÉ VODY. TO JE ASI ČTYŘIKRÁT VÍCE NEŽ PŘI SPRCHOVÁNÍ! V OKOLÍ POLNÉ SE VYSKYTUJÍ KAMBIZEMĚ (HNĚDÉ, KAMENITÉ, MÉNĚ ÚRODNÉ) – JE TO NEJČASTĚJŠÍ PŮDNÍ TYP V ČR. (JSOU NA VRCHOVINÁCH.) PŮDNÍ PROFIL (= DO HLOUBKY) KAMBIZEMĚ: Z HOLÉ PŮDY BEZ ROSTLIN ODNÁŠÍ VODA JEMNÉ ČÁSTICE PŮDY. TY KONČÍ JAKO BAHNO V POTOCÍCH, ŘEKÁCH A NÁDRŽÍCH. NA SVAHU PAK ZŮSTÁVAJÍ EROZNÍ RÝHY. DNEŠNÍ POLE JSOU PŘÍLIŠ VELKÁ – NIC ODPLAVOVANOU PŮDU NEZASTAVÍ. STAČILO BY NAVRÁTIT NA POLE MEZE TRÁVY ČI KŘOVIN, KTERÉ BY PŮDU ZACHYTILY. NAŠE ZEMĚDĚLSKÁ KRAJINA BY PAK TAKÉ BYLA PESTŘEJŠÍ – PTÁCI BY MĚLI KDE HNÍZDIT, ZAJÍCI KDE MÍT SVÉ NORY … EROZNÍ RÝHY PESTRÁ ZEMĚDĚLSKÁ KRAJINA V DNEŠNÍM POLSKU. STEJNĚ TO VYPADALO I U NÁS AŽ DO 50. LET 20. STOL. PŘED NÁSILNOU KOLEKTIVIZACÍ VENKOVA. MEZ NA POLI EROZE PŮDY ČLOVĚK ZA DEN VYPIJE ASI 1,5 AŽ 2 LITRY VODY. K ČEMU VŠEMU VŠAK POUŽÍVÁME PITNOU VODU V DOMÁCNOSTI? JE TO OPRAVDU NUTNÉ? NEŠLO BY NA NĚCO POUŽÍVAT VODU UŽITKOVOU (DEŠŤOVOU ČI Z NEKVALITNÍ STUDNY)? NA TOTO JE NUTNÁ PITNÁ VODA: A NA TOTO STAČÍ VODA UŽITKOVÁ: