Úplné zásobování obnovitelnou energií Milan Smrž, EUROSOLAR.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch.
Obnovitelná energie jako cesta decentralizace Milan Smrž
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_38_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná syntéza.
Zamýšlené a nezamýšlené důsledky Jan Málek.  Definice  Důvody pro používání OZE  Druhy OZE  OZE v rámci Energetické politiky EU  Negativní dopady.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Netradiční zdroje elektrické energie
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Globální problémy lidstva
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
Zdroje získání základních životních potřeb a energie
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ELEKTRÁRNY.
Výroba elektrické energie - obecná část
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Z-Uhlí, s.r.o. Výroba biouhlí pomocí hydrotermální karbonizace.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Netradiční zdroje elektrické energie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
FEBA-European Federation of Food Banks
Název materiálu: Nerostné suroviny
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Environmentální Profil
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Název projektu: Moderní škola
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Seminář k tématice: Nevyjmenované zdroje a odpojování od CZT
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Současné trendy výstavby-nízkoenergetické objekty
Hlavní trendy a dotace pro systémy skladování energie
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Energetický management budov
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Transkript prezentace:

Úplné zásobování obnovitelnou energií Milan Smrž, EUROSOLAR.cz

„peak everything“ za 60 let byla moře vylovena na desetinu původního obsahu; spáleno přes polovinu konvenčních zásob fosilních paliv; nekonvenční fosilní zdroje zatěžují životní prostředí mnohem více než konvenční; každou minutu mizí plocha amazonských pralesů o velikosti 50 fotbalových hřišť; během několika málo desetiletí dojdou některé základní technické kovy (zinek, měď…); rostou válečné konflikty kvůli ropě i pitné vodě; rychlost vymírání druhů je 1000 až x vyšší, než přirozená eroze půdy 10 x vyšší než u přírodních procesů

ekologická stopa evropské vegetariánské a ekoorientované rodiny

Kdyby takto žili všichni lidé na Zemi, celková spotřeba by byla 1,88 krát větší, než nám umožňuje kapacita Země

footprint podle Wackernagela a Reese

…abychom zachovali max. 2°C současné zásoby fosilního uhlíku odpovídají 2795 Gt oxidu uhličitého ročně nyní vypouštíme 29 Gt můžeme si dovolit vypustit ještě 565 Gt akci navrhl Bill McKibben ( a je realizována anglickým deníkem The Guardian, který klima učinil hlavním tématem na půl roku investment - divestment

Cena uhlí dlouhodobě roste

Světové zásoby ropy

zajištění ropných zdrojů vojenskou přítomností na Blízkém východě stojí 300 miliard USD ročně - přes 100 dolarů na plnou nádrž Zdroj: National Defense Council Foundation

Nekonvenční zásoby fosilních paliv

300 km zeměmiliardy barelů Saudská Arábie264 Kanada175 Írán151 Irák143 Těžba ropných písků v Kanadě

Krajina v Albertě po těžbě ropných písků

Schéma hydrofrackingu

Aktivní a potenciální plochy pro fracking a fraccidenty v USA

Smysl těžby břidličného plynu v Evropě…? v USA jsou plynonosné vrstvy silné metrů v Evropě 2-3 metry a jsou zvlněné ani v USA nedosahuje většina vrtů rentability a údajný profit je Ponziho schématem je jedním z důvodů zvýšení ratingu a přístup k bankovním úvěrům ??

klesající energetická výtěžnost fosilních paliv ropné břidlice konvenční ropa a plyn paliva z tropické celulosy paliva z celulosy z mírného pásu

Finanční podpora fosilních zdrojů vlády G20 dotují každoročně na průzkum fosilních ložisek 88 miliard USD to je dvojnásobek, který by bylo podle IEA potřeba k dosažení energie pro všechny do roku 2030 celosvětově bylo na podporu těžby a využívání fosilních paliv vydáno jen v roce miliard USD na obnovitelné zdroje jen 101 miliard USD Zdroj: The fossil fuel bailout Overseas Development Institute, London Oil Change International, Washington

Djang

Karl Jaspers (1958) „Šance je obrovská: když zmizí jaderná bomba přinese atomová energie novou dobu práce a hospodářství …, pakliže atom nepřinese zkázu postaví existenci na novém základě“ Ernst Bloch (1959) „Prinzip Hoffnung“ K atomové energii: „z pouští se stanou úrodné zahrady, z ledu rozkvete jaro. Několik stovek kilogramů uranu nebo thoria postačí, aby zmizela Sahara a poušť Gobi, Sibiř, severní Kanadu, Grónsko a Antarktidu přemění na Rivieru“. Naděje vkládané do jaderné energie ? ?

Karl Jaspers (1958) „Šance je obrovská: když zmizí jaderná bomba přinese atomová energie novou dobu práce a hospodářství …, pakliže atom nepřinese zkázu postaví existenci na novém základě“ Ernst Bloch (1959) „Prinzip Hoffnung“ K atomové energii: „z pouští se stanou úrodné zahrady, z ledu rozkvete jaro. Několik stovek kilogramů uranu nebo thoria postačí, aby zmizela Sahara a poušť Gobi Sibiř, severní Kanadu, Grónsko a Antarktidu přemění na Rivieru“. Naděje vkládané do jaderné energie

Předpovědi Mezinárodní asociace pro atomovou energii (IAEA) pro rok 2000 realita 352 GW 7,3% z max. předp. rok předpovědi realita

Počátek výstavby jaderných reaktorů na světě podíl JE na světové výrobě elektřiny 1993 – 17% %

Černobyl + 30 let - černá čísla  vědci z Ukrajiny a Izraele zkoumali děti likvidátorů, které byly počaty po havárii; genetické mutace u nich byly sedmkrát četnější než u jejich sourozenců počatých před havárií;  v těžce radiačně zasažených oblastech v Bělorusku se tři ze čtyř dětí narodí s poškozením;  mezinárodně byl zjištěn v oblastech zasažených radioaktivitou nárůst rakoviny prsu na dvojnásobek ve srovnání s nezasaženými oblastmi;  rakovina štítné žlázy u dětí v Bělorusku stoupla 80 krát resp. 100 krát v letech 1992, resp ve srovnání s průměrem;  zvýšila se dětská úmrtnost ve Švédsku, Norsku a Finsku o 15,8% ve srovnání s předchozím trendem;  po katastrofě se více jak pětinásobně zvýšil počet dětí narozených s nádory mozku.

nárůst stavební doby a ceny EPR Olkiluoto Zdroj: The EPR nuclear reactor, greenpeace.org

plány české vlády do roku 2060 scénář podíl jádra na elektrické produkci (%) podíl OZE na elektrické produkci (%) A279,110,6 E292,26,4 E584,212,7 C280,310,1 G292,46,1 G587,78,4 MPO, říjen 2011

Podíl obnovitelné elektřiny (bez odpadu) z celkové výroby elektřiny 2012 spolková zeměpodíl OZE (%) Mecklenburg-Vorpommern51 Thüringen46,7 Sachsen-Anhalt38,9 Schleswig-Holstein38 BRD23,7

Instalace energetických zdrojů EU28

Nové instalace a deinstalace v EU v MW

během dvaceti let může vyrábět až 30% veškeré energie fotovoltaika

Příčiny debaklu fotovoltaiky v ČR - výkupní ceny I/2010 CZDA FV volně < 30 kW… 48,03 > 30 kW… 47,64 28,43 < 5 kW ……… příplatek kW ….. 38 > 20 kW …….. 33 FV na střeše či fasádě dtto < 30 kWp 39, kWp 37,23 > 100 kWp 35,23 (€ct/kWh), kurz € k CZK I/2010

podíl celosvětových instalací fotovoltaiky v 2010 (%) BRD 44 Španělsko 10 Japonsko9 Itálie 9 USA 6 Česká republika 5 Francie 3 Jižní Korea 2 zbytek EU 2 Belgie 2 Čína 2 zbytek světa 6 zdroj: REN21, Renewables 2011, Global Status Report

“grid parity“ v BRD ve III. kvartále 2011 Obdobná situace: v NY 2011 byl FV proud o 4 centy levnější než od distributora

Kdy se potká cena elektřiny z fotovoltaiky s cenou elektřiny od dodavatele ? pro podniky pro soukromé osoby

Bloomberg, New Energy Finance & pv.energytrend.com Pokles ceny fotovoltaických elementů v USD

předpověď výkonu fotovoltaiky - E.on Bayern Zdroj: Energy & meteo systems předpovědi s přesností 0,91 % až 4 dny předem předpověď mlhy v údolí předpověď kdy na panely napadne sníh a kdy sklouzne

Vizualizace fotovoltaických komunikací v USA

DESERTEC – 15% evropského proudu za 400 miliard Euro energetický neokolonialismus ?

…limity obnovitelné energie? Elektrický bagr (16 tun) nabíjený fotovoltaickou střechou, výkon až 190 kW, jedno nabití - 9 hodin práce

PEB 238% kancelářská budova tepelná izolace cm podlahová plocha 707 m2 fotovoltaika orientována V-Z celkem 175 m2, 30 MWh/rok přebytek 17,3 MWh/rok celk. energie 17,8 Wh/m2.rok zásobování teplem: tepelné čerpadlo z vrtů

Rekonstrukce 131% PEB – více rodinný dům Výkon solárních panelů: J - 14,5 MWh S - 10,0 MWh spotř.energie: 36,8 kWh/m2.rok Izolace U= 0,1 W/m2.K

větrná energie ve službách lidstva

větrná energie vítr je sluneční teplo transformované do kinetické energie v zemské atmosféře je proměnný, ale lze jej předpovídat 4 dny předem s 15 min rozlišením kdekoliv v Evropě (Energy & Meteo Systems) celkový výkon větru je TW; energetický příkon lidstva je 14 TW

Předpověď výkonu větru podle klimatického modelu, podle modelu, co se učí (neuronální sítě) a srovnání se skutečností Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden- Württemberg (ZSW) a EWC Weather Consult GmbH

NEJRYCHLEJŠÍ MOŽNÝ ROZVOJ podle evropské větrné iniciativy (EWI) 20% evropské spotřeby 2020, 33% % 2050 studie z roku 2011 pro SRN: je možné 65% elektřiny z větru, bez offshore na pevnině již stojí 7 MW větrná turbína, jsou možné až 20 MW

Celosvětový nárůst instalovaného výkonu větrné energie za necelých dvacet let padesátinásobek

Kumulované výkony větrné energie 2014 instalovaný výkon v GW svět369,5 Evropa133,9 Česká republika0,282 v roce 2011 v ČR instalováno 2 MW, BRD 2 GW čtyři spolkové země (Brandenburg, Sasko-Anhaltsko…) na severu Německa kryjí 46 – 48 % své spotřeby z větru Dánsko 24 %, Portugalsko 15 % z celkové spotřeby elektřiny (2011)

vývoj větrných elektráren Zdroj: UpWind, March 2011, EWEA.org

) různé typy větrných elektráren

vítr ve velikých výškách potenciál TW -100 násobný Průměrná hustota energie v kW/m metrů600 metrů

Kitegen energetická hustota kite - yoyo je 160 MW/ km2 u soudobých větrných turbín pouze 12 MW/ km2 firma Kite Gen Research provozuje u Turína drakový generátor až do výše 10 km, s 9 generátory, výkon až 27 MW FLH je 6000 hodin za rok ve výšce 2,5 km

Počítačová simulace drakové elektrárny pro veliké výšky

firma MACANI (USA) prototyp 30kW Spotřeba hmoty: MACANI airborne turbine: 20 tun/MW instal. výkonu JE (70.léta): 40 tun ocele a 200 tun betonu/MW instal. výkonu

Pohyb vrtulové „airborne“ elektrárny

MACANI airborne v letu 30 kW dokončuje testy 600 kW na počátku tříletého programu 5 MW cílový offshore model

2015/16 4 až 4,5 ct/kWh

(% měsíční produkce z celkové roční produkce vs. měsíce)

MAA (mezinárodní atomová agentura) v roce 1974 předpovídá na rok GW, skutečnost je 367 GW, tj. 9% EWEA (evropská větrná asociace) předpovídá na rok 2000 v letech: MW MW realita v roce MW tj. 322 % energetické předpovědi

Německé regiony a mikroregiony mající v plánu 100% obnovitelné zásobování elektřinou Program vede univerzita v Kasselu 100% programy se týkají 24 milionů obyvatel SRN a plochy km čtv.

programcíl poznámka Plán Dánska „Naše energie“ 100% obnovitelné elektřiny a tepla do % obnovitelné energie ve všech sektorech 2050 Kodaň/DK100% uhlíkově neutrální do 2035 již dnes 40 % cest na kolech Malmo/SE100% elektřiny do 2020, úspory, efektivita kola, carsharing, pěší zóny, veřejná doprava Freiburg /DE100% obnovitelné energie do 2035 Lüchow- Dannenberg/DE 100% obnovitelné elektřiny od 2011 na cestě k teplu a dopravě 50 tisíc obyvatel Ulm-Neu Ulm/DE 100% obnovitelné elektřiny do 2020 obnovitelné teplo a mobilita do tisíc obyvatel Wight/UK100% obnovitelné energie do tisíc obyvatel Příklady stávajících a plánovaných 100% regionů

100% ostrov SAMSOE

vize: vykoupení sítě, zlevnění elektřiny

Burgenland - modelový region pro obnovitelné zdroje počet obyvatel , rozloha 3966 km² hustota 70 obyvatel/km² dosáhl před 2 lety elektrické soběstačnosti z lokálních zdrojů na konci roku 2013 byla výroba 110% a země se stala exportér čisté el. energie (930 MW instal větru) koncem roku ,3 GW instal Güssing – výroba SNG z biomasy pyrolýzní cestou

Největší plus energetický dům na světě: TU Wien, sanace dva roky, uprostřed velkoměsta TU Wien, sanace dva roky, uprostřed velkoměsta šetří až 93% energie šetří až 93% energie sanace se vrátí v úsporách energie za 8 let sanace se vrátí v úsporách energie za 8 let

Akumulace jako součást energetické proměny pneumatické zásobníky (CAES i AA CAES) - dutiny po těžbě elektromobily s využitím C2G – podpora prodeje supercaps - dnes 0.5 to 30 Wh/kg, výhledově až 3000 Wh/kg setrvačníky - tramvaje Zwickau BIOBATERIE – organické zbytky + přebytečný proud z OZE pohonná hmota, plyn a biouhlí

KREATIVITA AKUMULACE ENERGIE OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

obnovitelný metan (e-plyn) rozklad vody přebytečným proudem separace CO 2 ze vzduchu či bioplynu reakce CO 2 + 4H 2 = CH 4 + 2H 2 O (Sabatierova r.) analogie: hν + H CO 2 + = C 6 H 12 O 6 metan do systému zemního plynu elektr. akumulace 70 GWh, metan do potrubí a zásobníků 200 TWh (BRD), u nás alikvotně více i možnosti dalších podzemních zásobníků

elektr. síť přímý odběr CO 2 reaktor η = 0,95 CH 4 kogenerace v paroplyn. okruhu η = 0,50 biomasa, voda, odpadní teplo, geotermální sluneční a větrná energie vzduch, spaliny z biomasy, bioplyn elektrolýza η = 0,75 akumulace CH 4 v infrastruktuře zemního plynu variantně biometan z bioplynu digescí či SNG CH 4 H2 H2 kogen.teplo chybějící energie O2O2 až 9 % H 2 přebytečná elektrická energie schéma úplného zásobování elektrickou a velikou částí tepelné energie další akumu- lace

Můžeme to zaplatit? celosvětová přestavba na obnovitelné zdroje energie miliard USD (uni Stanford a Davis) paliva, pohonné hmoty a elektřina stály roku miliard USD (Werner Zittel, EWG), za 20 let při zvýšení 20% miliard USD celosvětová přestavba na 100% obnovitelné energie by tedy stála do 2030 polovinu ve srovnání s fosilně jaderným zásobováním.

rostou ceny primárních zdrojů externí náklady spotřeba a nedostatek chladící vody klesají fossil&nuke renewable ceny zařízení na výrobu elektřiny externí náklady co bude v budoucnu dražší ? nepřímé emise cena energetických zařízení

vyrovnání cen elektřiny z fotovoltaiky a jaderných elektráren v Severní Karolíně

dotace a podpora energetiky BRD zdroj: Forum Ökologisch - Sociale Marktwirtschaft 2011

Greenpeace Energy a Forum Ökologisch-soziale marktwirtschaft Srovnání cen elektřiny z nových zdrojů 2014

Nejaderný a nefosilní program pro ČR vrátit podporu fotovoltaiky; podpořit větrnou energetiku (začít podél liniových staveb); využít odpadní teplo pro výrobu elektřiny; lokální a regionální kogenerace z bioplynu; výstavba jednotek pro syntetický metan; pevné výkupní ceny pro syntetický metan analogicky k biometanu; ‏mikrokogenerace pro plyn; prostředky na výzkum a pilotní projekty; demonstrační plus energetické (veřejné) stavby

děkuji za pozornost