TVORBA STRUKTUROVANÉHO ŽIVOTOPISU. Obecné poučení Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Číslo v digitálním archivu školy
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU KATEDRA ATLETIKY Název kreditní práce Název práce v angličtině Kondiční atletika Kreditní práce.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Vzdělávací obor: Svět práce
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Životopis a motivační dopis
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Jak na pracovní pohovor?
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Struktura obchodního dopisu
Personální řízení Cvičení 1
Digitální učební materiál
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Administrativní styl PaedDr
VY_32_INOVACE_08_PEK_443_Mus
Jan Procházka vedoucí skladu Hledám stále kvalitní zaměstnáni a je mě jedno jaké bude hlavně slušně placené abych se uživil. Snad ho někdy najdu než odejdu.
JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
První zaměstnání Petr Machala.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Dobrý den, dovolte, abych se představil Strukturovaný životopis  1. Osobní informace  2. Historie zaměstnání  3. Dosažená vzdělání  4. Počítačové.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Obchodní korespondence
Personální písemnosti II
ŽIVOTOPIS Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vrbová. Dostupné z Metodického portálu
Absolventi na trhu práce
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Adéla Sopková Můj Telefon: ICQ:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zásady psaní životopisu VTLE Ing. Konečná Martina
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Strukturovaný životopis Vypracoval: Lukáš Karlík.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Motivační dopis Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
ŽIVOTOPIS Životopis či také Curriculum vitae je strukturovaný a přehledný popis získaných pracovních a akademických zkušenosti. Obsahuje základní osobní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Funkční styl administrativní
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
NÁZEV POSTERU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Transkript prezentace:

TVORBA STRUKTUROVANÉHO ŽIVOTOPISU

Obecné poučení Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují pro pracovněprávní účely Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují pro pracovněprávní účely - nejčastěji se přikládá k přihlášce do konkurzu nebo ke studiu na škole, k žádosti o zaměstnání apod. - nejčastěji se přikládá k přihlášce do konkurzu nebo ke studiu na škole, k žádosti o zaměstnání apod. - cílem je získat základní orientaci o kvalifikaci a předpokladech dané osoby pro zamýšlenou činnost - cílem je získat základní orientaci o kvalifikaci a předpokladech dané osoby pro zamýšlenou činnost

2 hlavní typy A/ tradiční – stylizačně ucelený text A/ tradiční – stylizačně ucelený text B/ strukturovaný – heslovitý výčet organizovaný do kolonek B/ strukturovaný – heslovitý výčet organizovaný do kolonek

Nutné minimum informací (kolonek) a jejich sled 1. identifikační údaje ( často bývají součástí hlavičky ) jméno příjmení akademické a vědecké tituly adresa telefon, fax, datum a místo narození rodinný stav 2. veškeré dosažené vzdělání, včetně kurzů, rekvalifikací apod. 3. výčet dosavadních zaměstnání a zaměstnavatelů 4. zvláštní znalosti, dovednosti a zkušenosti řidičský průkaz znalost cizích jazyků zahraniční pobyty - v žádosti o místo u CK 5. upozornění na přílohy, pokud je životopis obsahuje 6. datum vyhotovení 7. podpis

Praktické rady 1.Časové údaje - nejčerstvější události stojí nejvýše - nejčerstvější události stojí nejvýše 2. Jazyk - heslovitá podoba, nevětné vyjadřování 3.Grafika - odstavce bez odsazení (tj. od levé svislice ) - jednotlivé kolonky oddělit mezerou v řádkování - vhodné vertikální členění textu ( různé druhy, velikost a tloušťka písma, podtrhávání apod. ) 4. Rozsah - není stanoven, ale pokud je na více stránek, tiskne se každá zvlášť 5. Přehlednost - nepřehnat vertikální členění textu

6. Jazyková správnost - autor bývá posuzován nejen podle odbornosti, ale také podle pečlivosti 7. Podpis - na každé verzi originální. Životopis nejprve zkopírujeme a teprve potom podepíšeme 8. Fotografie - jen tehdy, pokud je výslovně požadována - barevné foto pasového formátu - připevnit k pravému hornímu rohu první strany 9. Informace !!! jen PRAVDIVÉ 10. Zaslání - spolu s dalšími materiály jen DOPORUČENĚ

ŽIVOTOPIS ŽIVOTOPIS Balážova 52, Brno, Česká republika Balážova 52, Brno, Česká republika Josef KLEN, B. A Josef KLEN, B. A tel.: (+ 420) tel.: (+ 420) OSOBNÍ ÚDAJE OSOBNÍ ÚDAJE Datum a místo narození: 5. listopadu 1977, Brno Datum a místo narození: 5. listopadu 1977, Brno Rodinný stav: ženatý Rodinný stav: ženatý VZDĚLÁNÍ VZDĚLÁNÍ Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, obor historie obor historie Gymnázium V. Nezvala, Brno Gymnázium V. Nezvala, Brno Základní škola Řeznická, Brno Základní škola Řeznická, Brno ZÁKLADNÍ VOJENSKÁ SLUŽBA ZÁKLADNÍ VOJENSKÁ SLUŽBA DALŠÍ VZDĚLÁNÍ, KURZY DALŠÍ VZDĚLÁNÍ, KURZY dvouletý studijní pobyt na katedře bohemistiky dvouletý studijní pobyt na katedře bohemistiky na Edinburgh University zakončený bakalářskou na Edinburgh University zakončený bakalářskou zkouškou a získáním titulu B. A. zkouškou a získáním titulu B. A. ZAMĚSTNÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ od 1999 dosud vyučující českého jazyka a literatury od 1999 dosud vyučující českého jazyka a literatury na Gymnáziu U Zámku, Praha 6 na Gymnáziu U Zámku, Praha 6

DALŠÍ PROFESNÍ ČINNOST DALŠÍ PROFESNÍ ČINNOST od 2001 dosud člen redakční rady časopisu Český jazyk a literatura od 2001 dosud člen redakční rady časopisu Český jazyk a literatura JINÉ DOVEDNOSTI JINÉ DOVEDNOSTI práce na PC – MS Ofiice, internet práce na PC – MS Ofiice, internet řidičský průkaz skupiny A, B řidičský průkaz skupiny A, B JAZYKY JAZYKY 1997 angličtina test FCE (velmi dobrá aktivní znalost) 1997 angličtina test FCE (velmi dobrá aktivní znalost) němčina pasiví znalost němčina pasiví znalost ruština pasivní znalost ruština pasivní znalost PUBLIKAČNÍ ČINNOST PUBLIKAČNÍ ČINNOST K problému výuky literatury na gymnáziích. Časopis Český jazyk a literatura 31, 19995, s. 114 – 119 K problému výuky literatury na gymnáziích. Časopis Český jazyk a literatura 31, 19995, s. 114 – 119 DOPORUČENÍ DOPORUČENÍ Viz přílohy 1 –4 Viz přílohy 1 –4 V Praze dne 20.dubna 2005 V Praze dne 20.dubna 2005 Čitelný podpis Čitelný podpis

ŽIVOTOPIS ŽIVOTOPIS Jméno a příjmení: Iveta Hrdá Jméno a příjmení: Iveta Hrdá Datum narození: 25. května 1982 Datum narození: 25. května 1982 Místo narození: Praha Místo narození: Praha Bydliště: Taussigova 111, Praha 8 Bydliště: Taussigova 111, Praha 8 tel.: (+420) tel.: (+420) Rodinný stav: svobodná Rodinný stav: svobodná Vzdělání: Gymnázium U zámku 1, Praha 8 Vzdělání: Gymnázium U zámku 1, Praha Základní škola Chomutovská 500, Praha Základní škola Chomutovská 500, Praha 9 Dosavadní praxe: 2002 dosud Tour operátorka a průvodkyně CK Čedok, Praha 1 Dosavadní praxe: 2002 dosud Tour operátorka a průvodkyně CK Čedok, Praha jednoroční práce au pair v londýně (viz. přílohy) 2001 jednoroční práce au pair v londýně (viz. přílohy) Jazykové znalosti: angličtina (SZK) Jazykové znalosti: angličtina (SZK) němčina ( aktivní znalost ) Další dovednosti: práce na PC v rozsahu běžné obchodní agendy Další dovednosti: práce na PC v rozsahu běžné obchodní agendy Doporučení : viz Přílohy 1 – 3 Doporučení : viz Přílohy 1 – 3 Praha Praha Čitelný podpis Čitelný podpis

ÚKOLY 1. Napište reálný strukturovaný životopis některého člena své rodiny, popř. známého 1. Napište reálný strukturovaný životopis některého člena své rodiny, popř. známého 2. Napište vlastní strukturovaný životopis (pište tak, jako byste právě dokončili střední školu ) 2. Napište vlastní strukturovaný životopis (pište tak, jako byste právě dokončili střední školu ) 3. Srovnej pokyny k psaní životopisu na 3. Srovnej pokyny k psaní životopisu na Jeden ze vzorových životopisů přeložte do cizího jazyka, který studujete 4. Jeden ze vzorových životopisů přeložte do cizího jazyka, který studujete